מירושלים של ישראל למעברה בקריית מוצקין

לומדים יחד
שיעור משותף בקשר הרב-דורי
סיפור העלייה הבלתי לגאלית שלנו ממרוקו לישראל

שמי  לורט פדאל. בשנת 1953 נולדתי במקנס שבמרוקו, שזכתה לכינוי "ירושלים של ישראל".

בשנת 1959 עלינו – כל משפחתי – לארץ ישראל בעלייה בלתי לגאלית. מלך מרוקו אהב את יהודי מרוקו. כל שריו החשובים היו יהודים והעצות הטובות ביותר שקיבל היו מהיהודים, לכן היה לו חשוב שהיהודים יישארו במרוקו.

ברחנו בשקט, בלילה, כל בני המשפחה כ- 9 נפשות. פחדנו שיתפסו אותנו ועברנו בלילות ממשפחה למשפחה עד שהתקרבנו למיצרי גיברלטר. שם בדקו אותנו ולקחו את כל הזהב שהיה ברשותנו בטענה ש"כשתחזרו תקבלו את הזהב".

לאחר מכן הפלגנו באונייה, עם שתי מזוודות בלבד, לקונדהראנס שבצרפת – שהיה מחנה מעבר ליהודים בדרכם לישראל. שהינו שם כחצי שנה. אני זוכרת שחגגנו שם את פורים, ובערב פסח הגענו לישראל. את החג עצמו כבר חגגנו עם דודי ומשפחתו בארץ. קיבלנו צריף בקריית מוצקין והיינו הראשונים במעברת מוצקין .

אנחנו משפחה שומרת מצוות ואבי לא הבין מדוע נסעו בארץ ביום שבת במכוניות ולמה לא שומרים שבת? להוריי זה היה הלם תרבותי! לנו כילדים היו חיים יפים, אך הם היו לא קלים, מבחינה כלכלית ומנטלית, להורים.

אחיי הגדולים גם למדו וגם עבדו ועזרו בפרנסה, ולמרות החיים הלא פשוטים הסתדרנו והחיים זרמו וגדלנו להיות ילדים טובים, ברוך השם.

כיום אני אמא לילד מקסים, אוהב ומתחשב, שימשיך בעזרת השם את  שושלת המשפחה.

עלייה בלתי לגאלית