מיאוש לתקוה

עם סבתא פרידה
סבתא פרידה עם הוריה
השרדות בזמן המלחמה

סבתא פרידה נולדה ביולי 1941 בעיר רוסטוב על הדון שברוסיה.

הוריה אתל ובנימין פונו על ידי חיילים רוסים, מהעיר קישינב שבמולדובה (בה התגוררו) מחשש לפלישה של חיילים גרמנים, עם פלישתם לרוסיה. אימה של סבתא הייתה בהריון מתקדם, כאשר פונו. הם עשו מסעם ברכבות משא, כדי למצוא מקלט באזור אוזבקיסטן, שם היה בטוח.

הרכבת עשתה דרכה ביערות, ומטוסים גרמנים אשר חגו מעל, הבחינו ברכבת הנוסעת, טסו והתקרבו מעל בכוונה להפציצה. נהג הרכבת, שהבחין במטוסים שעומדים להפציץ הרכבת, עצר את הרכבת וכל האנשים ברחו ליער כדי להתחבא מפני ההפצצה.

אימא שלי לא יכלה לעזוב בגלל מצבה, והיא ואביה של סבתי נשארו לבדם ברכבת, שנותרה לעמוד על המסילה, צופים במטוסים שחגים מעליהם כי הרכבת הייתה ללא גג. המטוסים הגרמנים שהבחינו כי הרכבת עצרה, והניחו שהאנשים ברחו ליער, הפציצו את היערות מסביב ולא את הרכבת.

כך ניצלו חייהם של הורי סבתי, וכמובן חייה של סבתי, אשר נולדה במהלך מסעם בעיר רוסטוב, על נהר הדון שברוסיה.

מאוחר יותר הם לאוזבקיסטן, לעיר טשקנט, שם עבדו בשדות הכותנה. אימה של סבתי נהגה לשאת את סבתי במנשא על גבה, בזמן שעבדה בשדות הכותנה.

הם נשארו בטשקנט עד לתום המלחמה ובתום המלחמה חזרו לקישינב.

הזווית האישית

רומי: נהניתי לראיין את סבתא, וללמוד יותר על חייה, שהיו קשים יותר ממה שחשבתי. היה לי זמן איכות עם סבתא.

נהר הדון
נהר הדון- הוא אחד הנהרות החשובים והארוכים ברוסיה. בעת העתיקה נחשב הנהר לגבול בין אירופה לאסיה.(ויקיפדיה)

ציטוטים

”נהג הרכבת שהבחין במטוסים שעומדים להפציץ הרכבת עצר את הרכבת, וכל האנשים ברחו ליער להתחבא מפני ההפצצה. “