מהכיכר לבית המחוקקים

אני ונכדי, אדם
תמונת ילדות שלי ושל אבי מגיל שלוש
חברת הכנסת ויושבת ראש מועצת עיריית תל אביב לשעבר, מרצה וסבתא פעילה לנכדיה.

שמי אדם שיאון, הזמנתי את סבתי יעל, להשתתף עימי השנה, במפגשי תכנית הקשר הרב דורי שהתקיימו בבית ספרי. במהלך המפגשים סיפרה לי סבתי על קורותיה ואמונותיה ויחד תיעדנו והעלנו את הסיפור. סבתא מספרת:

מאלבום התמונות של סבתא

מילדותה בנהלל, חיילת, סופרת, בכנסת, בהפגנות, אם וסבתא

סבתי יעל בילדותה במושב נהלל – חובבת חיות

מאלבום התמונות של סבתא ילדות במושב נהלל

"החיים שלי התנהלו כבת נהלל, חיילת קצינה בצה"ל ובמילואים, סופרת, נשואה ואם לשני ילדים וסבתא אוהבת".

"נולדתי ב-12 בפברואר 1939 בנהלל לרות ומשה דיין. בגיל עשר, במלחמת השחרור, עברה המשפחה לגור בירושלים. ומשם עם תפקידיו הצבאיים של אבי נדדתי לבתי ספר בחיפה וסיימתי בתיכון חדש בתל אביב. כנערה כתבי שירים וכתבות לעיתונים שונים: "דבר לילדים", ומגיל 15 לעיתונים: "מעריב" ו"דבר".

שירתתי כקצינה בהדרכת עולים חדשים ובתקופת המלחמות ובמילואים ב"דובר צה"ל". המשכתי בלימודי יחסים בינלאומיים באוניברסיטה העברית בירושלים ולימודי מדעי החיים באוניברסיטה הפתוחה".

אילן היוחסין של משפחתי

%d7%99%d7%95%d7%97%d7%a1%d7%99%d7%9f-%d7%99%d7%a2%d7%9c-%d7%93%d7%99%d7%99%d7%9f

את סבי דב שיאון פגשה סבתא, בתקופת ההמתנה לפני מלחמת ששת הימים כששירתה באוגדת שרון. חתונתם של סבא וסבתא שלי נערכה ב-14 ביוני 1967, ארבעה ימים לאחר תום מלחמת ששת הימים.

תמונה מיום נישואיה של סבתי יעל דיין

תמונות מאלבום המשפחתי בנהלל

סבתא ממשיכה ומספרת

"אחרי מספר ספרים ובגלל החינוך בבית ותפישות פוליטיות הצטרפתי ל"מפלגת העבודה" והתחלתי להיות מעורבת חברתית ופוליטית, ראיתי סביב את חוסר השוויון בין נשים לגברים, עשירים ועניים, בין ערבים ליהודים ומזרחיים ואשכנזיים. החלטתי שאני צריכה להיות פעילה ולעזור לקדם שיוויון בנוסף לכתיבה עיתונאית וספרותית. הצטרפתי לארגונים של מאבקים לשוויון הזדמנויות, לשוויון בין המינים ולשלום.

תמונה 5

חשבתי שמלחמת ששת הימים תהיה המלחמה האחרונה. חשבתי וידעתי שאחרי מלחמת יום הכיפורים אפשר להגיע לשלום, במקום לשלום הקמנו התנחלויות וחיזקנו את הכיבוש. כשהתחילה מלחמת לבנון הרגשתי שאני חייבת להשתתף בהפגנות בכיכרות, להשמיע קולבנאומים ובכתבות, להשפיע ככל האפשר כדי למנוע מלחמות מיותרות. הייתי משך השנים חברה ב"שלום עכשיו", שדולת הנשים, תנועות נשים לשלום וארגונים משותפים לישראלים ופלסטינים.

החלטתי, אחרי מות אבי להירתם לפעילות פוליטית ולנסות להיות במקום שאני אוכל להשפיע ממנו – בכנסת. בשנת 1992 ניצח יצחק רבין בבחירות ואני, שהייתי במפלגתו, נבחרתי לכנסת. 11 שנים, כחברת כנסת. גם אחרי שרבין נרצח, נאבקתי על ידי חקיקה ומנהיגות פוליטית כדי להשיג שוויון ושלום. חלק מהחוקים שיזמתי הצליחו מאוד ושינו נורמות בתחום שיוויון בין המינים, מאבק באלימות כלפי נשים, זכויות ילדים ומיעוטים".

תמונה 6

כך החיים שלי התנהלו כבת נהלל, סופרת, קצינה בצה"ל ובמילואים בשלוש מלחמות, נשואה ואם לשני ילדים ולארבעה נכדים. פרסמתי שמונה ספרים, כיהנתי 11 שנים בכנסת ועשר שנים בעיריית תל אביב כסגנית ראש העיר חולדאי וכיושבת ראש מועצת העיר. בעלי נפטר ממחלה קשה בשנת 2003 ואני פרשתי בשנת 2013 מהעירייה וממשיכה לכתוב ולהשתתף במאבקים על זכויות אדם ועל השלום.

הנכדים שלי במרכז חיי ואני מתעניינת בשאיפות שלהם ובמעשיהם ומנסה להוסיף לחינוך שלהם את דעותי ודרכי"

מצגת סיפור חיי, שהוצגה בכנס ארצי "פורצי דרך", תשע"ז:

אדם שיאון: אני וסבתא יעל שמשתתפת איתי השנה בתכנית הקשר הרב דורי

תמונה 7

יעל דיין: משתתפת השנה בתכנית הקשר הרב דורי יחד עם נכדי אדם ומספרת לו את סיפורי. ממשיכה  בפעילות הפוליטית, בכתיבה, בהפגנות ובמפגשים וגאה להיות סבתא פעילה לנכדי. מקווה לטעת בהם הבנה וכבוד לשונה ולאחר, לשפוט בני אדם על פי ערכם ויכולתם ולהעריך את המאמץ הדרוש להגיע להישגים וגם לתרום לזולת. מאוד מעריכה את מסגרת "תכנית הקשר הרב דורי" המאפשרת לי ליצור קשר מיוחד וערכי עם נכדי אדם.

יעל דיין
יעל דיין (נולדה ב-12 בפברואר 1939), היא סופרת ועיתונאית ישראלית. בעבר שימשה בין היתר כחברת הכנסת מטעם מפלגת העבודה, כסגנית ראש עיריית תל אביב-יפו מטעם מרצ תל אביב-יפו, ובתפקידה האחרון כיו"ר המועצה העירונית מטעם תל אביב אחת.

דב שיאון
דב שיאון (1921 – 22 במרץ 2003) תת אלוף בצה"ל, שימש כדובר צה"ל וראש הוועדה המשותפת לישראל ומצרים לאכיפת הסכם השלום בין המדינות.

”יושבת ראש מועצת עיריית תל אביב, מרצה, וסבתא פעילה לנכדיה.“