מאנית המעפילים לרחוב הראשונים בפרדס חנה

סבתא מאירה והנכד שחר
מאירה עם הוריה בפרדס חנה
ירח דבש - שנת מסע וטלטלות בדרך לישראל

במאי 1947 נישאו מאתי ז"ל וסילבי, ברומניה בעיר גלץ. מיד לאחר החופה יצאו לדרכם לישראל. במשך יותר משנה הם חצו גבולות, בעיקר בלילות ועברו טלטלות רבות.

מחנה המעצר בקפריסין
הם הגיעו  קרוב לנמל חיפה, אך נעצרו ע"י הבריטים.  הם נשלחו לקפריסין למחנה מעצר, שם שהו כשלושה חודשים. לאחר מכן עלו שוב בדרכם לישראל והפעם באנייה "פאן יורק". ביולי 1948 היגיעו לישראל. בהגעת הורי לישראל הם נשלחו לפרדס חנה למעברה. לאחר מספר ימים שכרו דירת חדר ברחוב הראשונים. שם נולדתי באוקטובר 1948.

ילדותי ברחוב הראשונים בפרדס חנה
גרנו בחצר של משפחת ברו, בדירת חדר ומטבחון קטנטן ללא שירותים. מאחורי הבית היה פרדס, שם היו השירותים והמקלחת. ליד החלון הייתה רפת וכן היו אווזים ותרנגולות. פרדס-חנה וכרכור הוקמו על יער אלונים גדול.

פרדס-חנה הוקמה ע"י פיקא בשנת תרפ"ט 1929 ונקראת ע"ש חנה, בתו של הברון נתן מאיר רוטשילד. רחוב הראשונים הוקם במרץ 1929. רוב המתיישבים היו פועלים, אשר קיבלו חצר 5 דונם, בית מגורים 2 חדרים ללא מטבח ושירותים ומבנה לבעלי החיים שהיו להם.

עד גיל 7 הייתי בת יחידה, נכדה ראשונה למשפחה המורחבת שעלתה לישראל. לא הייתי במסגרת  מסודרת ובגנים עד גיל 5 עד גן חובה. רק בגיל חמש מגן חובה, הגעתי לגן ילדים ומאותו הזמן התחלתי לדבר עברית וגם לימדתי את הורי את השפה, את השירים והמנהגים.

נולד לי אח בשם דני נולד והשמחה הייתה רבה, המשפחה גדלה ו…החדר היה קטן, אבא ואמא קנו מגרש,  במרכז המושבה, עליו בנו בית קטן, עברנו לגור בו, טרם הושלמה בנייתו, ללא חשמל. כך גרנו תקופה ארוכה ללא חשמל.

בכל שנה אמא תפרה לי תחפושת לפורים
זיכרונות ילדותי
היה לי אוסף "זהבים", אוסף מדבקות, בקבוקי בושם קטנים ואוסף גלויות. למדתי בבית הספר הממלכתי במרכז המושבה  עד כיתה ח'. לביה"ס הלכנו ברגל או רכבנו על אופניים. בשיעורי זימרה הייתי במקהלה, בשעורי מלאכה רקמתי חולצה, חצאית, תיק ועוד

בתמונה אחת מיצירות רקמתי:

תמונה 2

בשנת העשור למדינת ישראל, תפרתי עטיפה למחברת אותה אני שומרת עד היום. בכיתה ח' כתבתי מחברת שירים, את המחברות היינו מקבלים מהמורה אחרי שהראנו לה את המחברת המלאה. אני זוכרת, שבגיל 16 קיבלתי מתנה טרנזיסטור, אהבתי להקשיב לשירי הזמרים בעת הכנת השיעורים! היינו חבורת בנות ובנים,
יחד הלכנו לקולנוע לראות סרטים ואף הצגות. נהגנו ללכת לבית העם, בפרדס חנה, שם היה קולנוע סגור לימי חורף ואמפיתאטרון לימי הקיץ.

לים בחוף דור ( טנטורה )
נסענו באוטובוס  בכל שבת לחוף דור שאז נקרא חוף טנטורה. עברתי ללמוד בתיכון האזורי. למדתי במגמת הלבורנטים. מי חשב אז שיום אחד אשוב לאותו ביה"ס ואשתלב במעבדות.

בחורף 1968 ,לאחר מלחמת ששת הימים, נישאנו משה ואני. הקמנו את ביתנו כאן בפרדס חנה. מתי ושירי נולדו, כאן גדלו, בגרו, נישאו והקימו  גם הם את משפחותיהם ביישוב.

העשרה
פאן יורק: "קיבוץ גלויות הייתה אניית מעפילים שאורגנה על ידי המוסד לעליה ב' של "ההגנה". הובילה כ-7,600 מעפילים. הפליגה יחד עם אניית המעפילים "עצמאות" בפרשת הפאנים, שבה שימשה אוניית הפיקוד.בנתה ב-1901 כאוניית משא, שמה הקודם היה Pan York. לאחר שנרכשה על ידי אנשי המוסד לעליה ב', הם העניקו לה את שם הצופן: "האחות". הצוות כלל 35 ספרדים ו-4 אמריקאים."
פיק"א: "פִּיקָ"א (pica, ראשי תיבות באנגלית: palestine jewish colonization association  חברה להתיישבות יהודית בארץ ־ ישראל ) הייתה חברה להתיישבות יהודית בארץ ישראל שהוקמה על ידי הברון אדמונד ג'יימס דה רוטשילד".
מדריכת תכנית הקשר הרב דורי
איילת שחק

פִּיקָ"א
פִּיקָ"א (pica, ראשי תיבות באנגלית: palestine jewish colonization association חברה להתיישבות יהודית בארץ־ישראל) הייתה חברה להתיישבות יהודית בארץ ישראל שהוקמה על ידי הברון אדמונד ג'יימס דה רוטשילד.

פאן יורק

”בגן התחלתי לדבר עברית וגם לימדתי את הורי את השפה, השירים והמנהגים“