לוי אלאלוף – סבא שלי הגיבור

סופי קוסטי
לוי אלאלוף עם אשתו הראשונה אסתר, 1935
הרצון להישאר בחיים ככוח מניע לעזרה לזולת

שמי סופי קוסטי. סיפורי עוסק בסבי, סבא לוי אלאלוף.

סבא לוי אל אלוף נולד בשנת 1908 בסלוניקי, העיר שבו שלט השלטון העות'מני והסתיים בשנת 1912 עם הכיבוש היווני. עם תום השלטון העות'מני, היהודים שלטו על כלכלת העיר. בשנת 1917 החריבה שריפה גדולה מבנים רבים בעיר וכן בוצעו חילופי אוכלוסין בין המדינות יוון וטורקיה. בטוחה אני כי הוא ומשפחתו נתקלו לא במעט קשיים בתקופה זו.

בשנת 1935, כשמלאו לו 27 שנה, נישא סבי לאסתר לבית יקר וניהל את חנותו כסוחר סיטונאי בעיר סלוניקי. לא ידוע לי באם היו לו ילדים ומה עלה בגורלם.

באפריל שנת 1941 נכבשה סלוניקי על ידי גרמניה הנאצית. היהודים עברו השפלות והתעלליות במסגרת הכיבוש. בתאריך 15 למרץ 1943 החלו משלוחי יהודים לאושוויץ. סבי היקר לוי אלאלוף יצא במשלוח מספר 14 ברכבת מסלוניקי לאושויץ ובמסע זה היו עמו אישתו אסתר, אחיו סמואל אלאלוף, אישתו עדה והילדים ריקטה ואלברטו, אחותו רג'ינה טרבוט, בעלה דניאל טרבוט והילדה טילדה. עוד היו עמו אחותו שרה פרנסס (שהתאלמנה לפני המסע מבעלה יעקב) והבן סמואל, ומשפחתה הגדולה של אסתר רעייתו. משפחתו הושמדה, רק סבי הגיבור לוי אלאלוף שרד את התופת.

מיום הגעתו לאושוויץ הגרמנים קראו לו להזדהות רק בשם מספרו – 119795, ולא בשמו המלא. לוי אלאלוף שהה בבירקנאו ובספטמבר שנת 1943 הועבר למחנה "יאבוז'נו" (Jaworzno)- מחנה שבו עבדו האסירים במכרות מתחת לאדמה. רבים מיהודי יוון שעבדו שם קיפחו את חייהם בשל סבל ושיטת עינויים נוספת שבו השתמשו במחנה: השיטה כללה לכבול כל אסיר ואסיר בין אחד למשנהו בחבל בגרונם לבל יברחו מהמחנה. במהלך שהותו במחנה זה הועבר גם למחנה נוסף בשם "בלכאמר" (בלכהמר Blechhammer).

כרטיס זיהוי של סבי מבוקרשט עם מדי אסיר, תאריך: 16.3.1945

תמונה 1

בסוף ינואר בשנת 1945 שוחרר סבי וכל מטרתו הייתה להתמודד עם תחושת השכול, לשכוח את העולם הקודם שממנו בא. הוא רצה להמשיך לחיות, להגיע לעיר הולדתו ולפגוש את בני משפחתו. ברור לי כי מצבו הבריאותי לקה בחסר, זאת בשל תזונה לקויה וחוסר תנאים היגיינים. הוא החל את מסעו החדש הן בהליכה והן בדרכים שונות למניהן, במטרה לנסות להגיע לסלוניקי.

בתאריך 16/3/1945 סבי הגיע לבוקרשט למחנה עקורים ושם נתן את עדותו הראשונה על מאורעות המלחמה. לאחר שהות של חודש לערך, הוא הועבר לסלוניקי עם חבריו והגיע לשם בתאריך 6.5.1945.

לוי אלאלוף, סבי הגיבור, סימן לעצמו מטרה חדשה – החיים!

תהליך החזרה לחיים, שלו ושל והמשוחררים האחרים, היה ארוך מאוד, קשה ומלווה בטראומות. ארגון הניצולים הוקם בסלוניקי וסבא שלי היה יו"ר הראשון בארגון. מטרתם הייתה לדאוג ולעזור לכל השורדים שמגיעים לסלוניקי שהגיעו מחוסרי כל. הם דאגו להם לדמי כיס, הפניית שורדים שנזקקו לרופאים ותרופות, שיקום ושיפוץ בתי ספר, התקנת בתי כנסת לאכלוס השורדים בתנאים סבירים למגורים, ביגוד והנעלה וכן ארגון נישואים בין זוגות והכנת חתונות משותפות. הרצון להישאר בחיים לאחר מה שעבר היה הכח העליון שהניע אותו גם לעזור לשורדי השואה.

בשנת 1951 נישא לרשל (רחל), אלמנה עם שתי בנות קטנות יתומות מאב לבית משפחת אלמוזנינו. הוא בנה את משפחתו באהבה ומסירות ודאג לכל מחסורם עד יום מותו, בשנת 1970.

תמונה ימנית: לוי אלאלוף, הבת אלגרה ורעייתו רשל. תמונה שמאלית: לוי אלאלוף עם הבת סטלה

לזכור ולא לשכוח. יהי זכרו ברוך.

הזוית האישית

הסיפור תועד בעקבות שיתוף פעולה בין הגב' חנה אייזיק, מנהלת קבוצת "המעפילים יוצאי סלוניקי ויוון שעלו לישראל באונייה חביבה רייק 1946" בפייסבוק ישראל, עם צוות תכנית הקשר הרב דורי בבית התפוצות, כחלק מפעילות פורום שנערך בשיתוף פעולה עם כלל קהילת יהודים יוצאי יוון בישראל. הפורום נערך בזום בתאריך 11.11.2020, תשפ"א.

בלכהמר (Blechhammer)
בלכהמר היה מחנה בשלזיה עילית (כיום בדרום-מערב פולין), כ-30 ק"מ ממערב לגליוויצה, בו התקיימו מפעלי כימיקלים תחת שלטונה של גרמניה הנאצית, וכן מחנות שבויי מלחמה ומחנות עבודת כפייה. (ויקיפדיה)

מחנה הריכוז יאבוז'נו (Jaworzno)
מחנה הריכוז יאבוז'נו היה מחנה ריכוז בפולין, אשר הוקם על ידי הנאצים ב-1943, בתקופת מלחמת העולם השנייה ולאחר המלחמה היה בשימוש במשך תקופה קצרה על ידי הסובייטים ועל ידי הממשלה הקומוניסטית הפולנית עד 1956. כיום אתר המחנה הוא שיכון מגורים, ובמקום נמצא גם אתר זיכרון לקורבנות המחנה.(ויקיפדיה)

”סבי יצא במשלוח מספר 14 ברכבת מסלוניקי לאושוויץ. מכל המשפחה רק סבא שרד את התופת “

”הרצון להישאר בחיים לאחר מה שעבר היה הכח העליון שהניע אותו גם לעזור לשורדי השואה“