ירידה למצריים

הקשר הרב דורי בבית הספר
מעורבות חברתית בבית הספר
כיצד עלתה המשפחה שלנו לישראל?

שמי נעמי באר אלי, אני משתתפת השנה בתכנית הקשר הרב דורי יחד עם נכדי יונתן צדקוני וחברו שחר שאול, להם ספרתי על תולדות משפחתי.

בשנת 1905, סבא שלי שמואל השמשוני ירד למצרים עם אשתו זהבה ובנו הבכור ציון. הסיבה לירידתם מהארץ הייתה הרעב שהיה אז ושלטון התורכי שרדף את המתיישבים היהודים. כמו בסיפור  של יוסף ובניו כשיעקב נאלץ לרדת מצריימה. זו הייתה התקופה העות'מאנית בארץ ישראל.

אבי יהודה, נולד במצרים בשנת 1910 וגם אחיו הצעיר אביה. את התמונה שהשארתי צילם הצלם המפורסם סוסקין שצילם את ראשית ההתיישבות בארץ. הוא בא לבקר את הקהילה היהודית ואת סבא שלי, שמואל, וצילם אותם בטיול שערכו לפירמידות. תמונה זו שמורה אצלי.

אחרי מלחמת העולם הראשונה כשהאנגלים שלטו בארץ, חזרה המשפחה לארץ והם התיישבו בירושלים. יותר מאוחר הם עברו לגור בחיפה, שם נרצח סבא שלי ברחוב בדרכו לעבודה בידי ערבי. הוא נקבר בחיפה בקבר צבאי ונחשב לחלל מערכות ישראל.

סבי היה נציג בקונגרס הציונית הראשון והיה איש אהוב ומוכר בחיפה.

יונתן צדקוני: היה כיף לעבוד ביחד עם סבתא שלי ושחר.