ילדות של סבא אליעזר שלו בקיבוץ

בית ילדים טיפוסי בקיבוץ (אתר mynet קיבוץ)
מחרשה פותחת תלם בשדה, ישראל, 1950-1960 צילום: לני זוננפלד (בית התפוצות, ארכיון התצלומים, אוסף זוננפלד)
חינוך משותף בקיבוץ

שמי לוטם הופמן, השנה, השתתפתי בתכנית הקשר הרב דורי יחד עם סבא אליעזר שלו. סבא אליעזר נולד בשנת 1943 בפתח תקווה, אולם הוא גדל בקיבוץ וזכרונות ילדותו הם מהקיבוץ.

לינה משותפת בקיבוץ

במפגשים סבא סיפר לי על החיים בבית הילדים בקיבוץ, כיצד רק עם מטפלת ללא ההורים שגרו בבית נפרד. סבא סיפר: "אם היה לי חלום מפחיד בלילה, אז נכנסתי למיטה של ילד או ילדה אחרים בבית הילדים מרוב פחד".

סבא סיפר לי על חוויות נוספות מילדותו

מעבר לחווית פחד הלינה בלילה לבד היו גם דברים חיוביים רבים שסבא סיפר על החיים כילדים בקיבוץ: "עשינו הרבה דברים שרק הילדים ללא נוכחות של ההורים מסוגלים לעשות ועל כך נספר בפעם הבאה. נהגנו להסתובב בשדות והיינו חברים של התנים בלילות. למדנו לחיות רק בחברת הילדים ולהסתדר בכוחות עצמנו והיינו עצמאים וחזקים. הפעלנו טרקטורים מגיל צעיר ולמדנו לחרוש את השדות".

מחרשה פותחת תלם בשדה, ישראל, 1950-1960 צילום: לני זוננפלד

(בית התפוצות, ארכיון התצלומים, אוסף זוננפלד)

הסיפור של סבא אליעזר שלו תועד ע"י לוטם הופמן, במסגרת תכנית הקשר הרב דורי בהנחייתה של המורה ליסה.

לינה משותפת
לינה משותפת הייתה שיטת חינוך וגידול ילדים, שהייתה נהוגה ברוב הקיבוצים עד שנות ה-80. בלינה המשותפת, ילדי הקיבוץ היו לנים בלילות יחדיו במבנים ייעודיים, שנקראו בתי ילדים, במנותק מהוריהם. בתי הילדים היוו מעון קבע לילדים, בו גם אכלו, התרחצו ולמדו בשנות בית הספר היסודי. ברוב הקיבוצים המשיכו ללון במשותף עד ההתגייסות לצבא. ויקיפדיה

”אם היה לי חלום מפחיד בלילה, אז נכנסתי למיטה של ילד או ילדה אחרים בבית הילדים“