ילדות במשמר הים

זוהרה מתעדת את סיפורה עם אורי וליאה.
זוהרה נערה וחיילת בצה"ל.
החיים בחולות

משמר הים – אפק

לפני קום המדינה האנגלים שלטו בארצנו, גרתי בקיבוץ משמר הים שנמצא על חולות נחל הנאמן מדרום לעכו. גרנו בצריפים מעץ וסביבנו חומה אהבתי לטייל יחפה על החולות הזהובים בקיץ ובחורף לחפש מה הים פלט ללגונות. יום אחד בטיולנו בחוף נשמע קול מחריש אוזניים הבטנו לשמיים וראינו שרידי אווירון מתנפץ ונופל לים הסתתרנו מאחורי הדיונות וכשנרגע התקרבנו וראינו את הטייס פצוע דיבר איטלקית   נראה נפחד מאוד. אבא שלי היה נגר אומן, ימים רבים לקחנו משברי המטוס: עצים, לוחות, ריהוט, ריפוד, ידיות וברגים. אבי בנה משברי המטוס ריהוט למועדון חברי הקיבוץ, ואמי תפרה מהריפוד וילונות. השכם בבוקר יצאו הדייגים לדייג, בעומק הים וחזרו עם שלל בלילה.

לספינה אחת קראו נקדימון ולשניה סנפיר. היינו קיבוץ ימי, אבל החברים רצו להיות חקלאים ועובדי אדמת ארץ ישראל. בחולות משמר הים לא גדל דבר לכן הוחלט באספת קיבוץ לעבור למקום אחר ולשנות את השם לאפק ליד אפיקי נחל נעמן. ב-1947 עברנו הילדים על גבי טרקטורים לישוב חדש על אדמה כבדה ושחורה ושמו אפק. דבר ראשון העבירו את בעלי החיים ובנו: רפת לפרות, דיר לצאן, לול לתרנגולות, גן ירק, כרם, מטע ובריכות דגים כדי שיהיה מזון  לאנשים. לילדים בנו בית תינוקות, גן ובית ספר. הילדים ישנו בבית הילדים, שם: אכלו, שחקו, למדו ועבדו בכל עבודות השדה. היו לי חיי חברה פעילים מעניינים ומרתקים. מאוד אהבתי את סגנון החיים בטבע, בטיוליי בארץ הכרתי כל צמח בשמו וכל בעל חיים בעונתו.

זוהרה: אני נהניתי מאוד מאוד לספר לילדים על חוויותי כילדה ונערה, התרגשתי מאוד.

ליאה: אני ממש אימצתי את זוהרה כסבתא וכחברה, אני מאוד אוהבת לשמוע את זוהרה מספרת על עברה.

אורי וניקול: נהנינו מאוד לשבת לשמוע את סיפורי זוהרה הרגשנו שגם אנחנו היינו שם איתה.

לגונה
מקור השם של תצורת הנוף במילה הוונטית "לגונה", אשר התגלגלה מהמילה הלטינית "לאקונה", ומשמעותה "ריק".לגונות חוף הן לגונות הממוקמות בסמוך לחופים בהם אין הפרשי גאות ושפל ניכרים. לגונות חוף קיימות בכ-13% מכלל החופים. ללגונות אלה פתחים מוגבלים אל הים. כתוצאה מכך, מהווה הלגונה בית גידול השונה באופן ניכר מהים הפתוח. הלגונה נבדלת מהים במאפיינים רבים, בהם הטמפרטורה, המליחות ובכמות החמצן המומס במי הלגונה.

משמר ים - אפק
יסודו של קיבוץ אפק בגרעין של תנועת הקיבוץ המאוחד שהוכשר ביגור והתיישב בחולות קריית חיים בשנת 1935. עם פרוץ השביתה הערבית בשנת 1936 נכנסו חברי הקיבוץ לעבודה בנמל חיפה והעבירו אותה לידיים יהודיות. בשנת 1938 החלו חברי הגרעין לעבד את אדמות "עיר המפרץ" שהוחכרו מחברת הנוטע. במאי 1939 הקימו חברי הקבוצה יישוב חומה ומגדל בשם "משמר הים", כחמישה קילומטרים דרומית לעכו. ויקיפדיה

”תעשה את הכי טוב שאתה יכול כי אין דבר כזה אדם לא יצירתי בתחום כלשהו.“

”בינוניות זו עצלות.“