ילדות אחרת

אני ונכדי אייל

שמחה שנבחרתי יחד עם אייל להשתתף ולתרום בפרויקט הקשר הרב דורי.
שמי יפה רוזמן. נולדתי בפולין בעיר לודז' בשנת 1950 בחודש אפריל.
הוריי ניצולי שואה משה וברונקה רידל ז"ל.

באוקטובר 1950, בהיותי תינוקת קטנה בת חודשים ספורים, עלינו לארץ עם האוניה "גלילה".
האוניה יצאה מאיטליה, כאשר לאיטליה הגענו ברכבת מפולין.באוניה הפלגנו כשבועיים בתנאים קשים מאוד.צפיפות, לכלוך, מחלות ומחסור באוכל ומים. הגענו לנמל חיפה, שם התקבלנו ע"י אנשי הסוכנות היהודית והועברנו למעברת "גליל ים", שבעבר קראו למקום ג'ליל. במעברה קיבלנו אוהל לשתי משפחות, כאשר שמיכה מפרידה בין כל משפחה. בצד אחד גרו זוג בלי ילדים, ובצד השני הורי, אחותי ואני.
את סיפור העלייה לישראל אני יודעת משיחות עם הוריי ואחותי, שהיא מבוגרת ממני.

אני ואחותי הגדולה

אני ואחותי הגדולה

החיים בשכונה
לאחר שנתיים במעברה עברנו לשיכון מזרחי בעיר רמת גן,  לדירה בת חדר וחצי אותה קיבלנו בשל היותו של סבי פעיל מאוד במזרחי. רוב האנשים שגרו בשיכון היו יוצאי מזרח אירופה והשפה השלטת הייתה יידיש.זאת הייתה גם שפת אם שלי. השיכון היה בנוי מארבעה בניינים בצורת ריבוע ובאמצע חצר גדולה. בחצר זאת היינו משחקים כל הילדים מהשכונה במשחקים כגון: מחבואים, תופסת, משחקי כדור ועוד.
כפי שדיברנו בבית בשפת האידיש כך גם דיברנו בחוץ עם החברים.
לרוב השכנים שגרו בקומה הראשונה היו לולים שבו גידלו תרנגולים ותרנגולי הודו.
היחסים בין השכנים היו מעולים, הייתה עזרה הדדית, ולא היה צורך לנעול את הדלתות מפני גנבים….אנחנו הילדים רוב הזמן "חיינו" בחוץ ורק כשהיינו רעבים היינו עולים הביתה לאכול.

דברים שהיו ואינם היום….
דברים שהיו בביתי ואינם בשימוש היום כגון:
מקרר שקירר על קרח – כל יומיים הייתה מגיעה משאית קטנה ובה גושי קרח. היינו קונים חצי בלוק קרח ושמים במקרר עד שנמס והפך למים ואז היה צורך לשים גוש קרח חדש.
כיריים ותנור- כיריים לא היו והבישול היה על פרימוס או פתיליה. הבערה הייתה על נפט. את הנפט היינו קונים ממוביל הנפט, שהיה מגיע לשכונה בקטנוע עם מיכל נפט, מצלצל בפעמון ואז כל התושבים היו באים עם מיכל ומוביל הנפט היה ממלא את המיכל בהתאם לכמות שצרכו. הנפט שימש לבישול וחימום הבית.חימום המים למקלחת נעשה על ידי פחמים.

חוויות ילדות
ברצוני לספר על חוויה שכנראה השפיעו עליי מאוד ואולי בגללם גיליתי רגישות והבנה לתלמידיי כשהייתי מורה בבית ספר.
כשהגעתי לגיל חמש וחצי הלכתי לגן חובה, זו הייתה הפגישה הראשונה שלי עם קבוצה גדולה של ילדים בני גילי. הגננת צילה קיבלה אותי מאוד יפה. לעומת זאת הפגישה עם ילדי הגן הייתה מעליבה ולא נעימה.  השפה העברית לא הייתה שגורה בפי ועל כן התקשתי ליצור קשר עם ילדים בגן, והם לעגו וצחקו עליי. זכור לי שהגננת ביקשה ליצור מעגל ולתת ידיים והילדה שעמדה לידי לא רצתה לתת לי יד וקראה לי בשמות גנאי. בכיתי ורציתי לחזור הביתה ולא רציתי ללכת לגן. דברים רבים שהגננת בקשה לעשות לא ביצעתי כיוון שלא הבנתי את השפה העברית. רק כעבור מספר חודשים הבנתי והתחלתי לדבר בשפה העברית וכך יכולתי ליצור חברויות.

בגיל שבע עברנו לגור בדירה יותר מרווחת של שני חדרים,ובמקביל התחלתי ללמוד בבית הספר.
נוהג היה קיים בבית ספרי, שאינו קיים היום הינו "מפקד בוקר", במסגרתו כל הכיתות היו מסתדרות בטורים ברחבת חצר ביה"ס מול הבמה. על הבמה היה תורן כאשר בכל יום היו מעלים את דגל ישראל על ראש התורן בליווי מתופף וחצוצרן. לאחר מיכן מנהל בית הספר היה מברך את התלמידים והמורים ומודיע הודעות, תלמיד היה קורא קטע מתוך התנ"ך, המורה לחינוך גופני היה מעביר תרגילי סדר ותרגיל התעמלות במשך כעשר דקות במשך כל יום.בימים שהמורה לא היה אני בבית הספר הייתי מעבירה את תרגילי ההתעמלות בבוקר.
נבחרתי להיות ממלאת מקומו של המורה להתעמלות כי הצטיינתי בספורט  וזכיתי במדליות רבות.
בקפיצה לרוחק  זכיתי באליפות רמת גן.כמובן שיש עוד הרבה מה לספר אבל התמקדתי בתקופת ילדותי עד התיכון
פורים, אני מחופשת לכפרית בגן חובה

וכיום…אייל הוא נכדי הבכור.
אנחנו יחדיו כותבים את הקשר הרב דורי.
יש לי שלושה ילדים ושישה נכדים.
יצאתי לגמלאות לפני כשש שנים, לאחר הרבה שנות עבודה בתחום החינוך(בה נהנתי מאוד).
חינכתי כיתות בינוניות ולימדתי מתמטיקה בכיתות גבוהות.
נוסף לכך הייתי רכזת חברתית בבית הספר.
עתה, אני שומעת הרצאות, מפסלת, משחקת ברידג', מטיילת בארץ ובעולם, משתתפת בחוגים שונים וגם מתנדבת בעזרה לילדים המתקשים בחשבון.
ובעיקר נהנת לבלות עם נכדיי המקסימים.
מקווה שנכדיי ימשיכו להפעיל אותי ואני עושה זאת באהבה גדולה.

לאייל,
מאז שנולדת
נוסף משהו כל כך יפה למשפחתנו.
עתה שגדלת, אני נוכחת לראות
שנוסף משהו יפה לעולם.
אני כל כך גאה בך.
בראותי אותך עושה דברים על דעת עצמך.
אנחנו יודעים שתמצא אושר והצלחה
מפני שאנחנו בטוחים ביכולתך, בידיעתך את עצמך ואת ערכייך.
אך אם אי פעם תזדקק לדחיפה
או פשוט למישהו לדבר איתו
על קשיים העלולים לצוץ
אנו תמיד כאן כדי
לעזור לך
להבין אותך
לתמוך בכך
ולאהוב
אותך.
תשע"ו, 2016

מעברה
מחנה עולים, מרכז קליטה. החל משנת 1950 הקימו מעברות לעולים שהגיעו בעיקר מאירופה, המעברות היו אוהלים גדולים העשויים מבד ברזנט.

פרימוס
מתקן בישול וחימום הפול על דלק נדיף בשיטת האידוי וללא פתיליה, ולהפעלתו משתמשים במשאבה לצירת לחץ.