סבתא דשה נולדה בכלא בפראג

סבתא ואנחנו ביום הקשר הרב דורי בבית הספר
סבתא דשה בכיתה א בצ'כיה בשנת 1957
עלייתה של סבתא לארץ

שמי דשה סבתא של שירה והילה הרשקוביץ ואני משתתפת עמן בתכנית הקשר הרב דורי שמתקיימת בבית הספר אביטל, ברמת הגולן.

נולדתי בשנת 1951, בפראג לשני הורי לבית משפחת צ'רמק, אשר עבדו בשירותי הביטחון של סלובקיה.

בשנות ה-50 התנהל משפט ראווה אשר בו הואשמו הוריי בבגידה במולדת שלהם, זאת רק בגלל היותם יהודים. אמי נעצרה בהיותה בחודש הרביעי להריונה ואני נולדתי בכלא.

סבתא דשה בכיתה א' בצ'כיה בשנת 1957

תמונה 1

אחרי שמונה ימים, הפרידו בינינו והחזירו אותי אחרי שנתיים. החוקרים הבהירו לאמי שאני אויבת המדינה כי אני יהודיה ויהודים הם ציונים וציונות היא אימפריאליזם ואימפריאליזם הוא אויב קומוניזם. אבי היה עצור שמונה שנים ואת יום שחרורו אני זוכרת היטב.

הייתי בן האדם הכי מאושר בעולם ביום זה. פתאום היה לי אבא. את הספור הזה הוריי ספרו לי שנה לפני עלייתנו לארץ. בהיותי בת 12 לחגיגת בת המצווה שלעולם לא חגגתי קיבלתי מתנה: הודעה שאנחנו מתכוננים לעלות לארץ.

לעולם לא אשכח את השמחה שהייתה בלבי בזמן שהוריי ספרו לי זאת. שנה לאחר זיכוי הוריי מהאשמה הצלחנו לקבל אישור יציאה מצ'כיה ועלינו לארץ.

סיפורה של דשה תועד במסגרת תכנית הקשר הרב דורי בבית הספר "אביטל" במרום גולן בסיוע המורות ורד וחגית.

אימפריאליזם
שיטה מדינית הדוגלת בהרחבת שטח השלטון של המדינה, במטרה להגדיל את כוחה ואת עושרה על ידי השתלטות על ארצות אחרות וניצול משאביהן והעמים השוכנים בהם.

”מזל שליהודים יש מדינה משלהם “