ילדותה של סבתא בבואנוס איירס

סבתא קלרה בצעירותה
בית הספר היהודי הראשון בבואנוס איירס, ארגנטינה, 1936
סיפור ילדותה של סבתא קלרה בארגנטינה

סבתא קלרה (אמה של אמי), נולדה בבואנוס איירס שבארגטינה לבית משפחת צ'נדלרס, בתאריך 21.12.1934. היא גרה בבית עם חצר משותפת, בחדר עם שתי אחיותיה – מריה, אחותה החורגת הגדולה ורבקה אחותה הקטנה. אבא שלה נולד בורשה, פולין ואמא שלה נולדה בקייב, אוקראינה.

מאגרי המידע בית התפוצות

סבתא מספרת:

"אבא שלי היה עובד במתפרה וכך אמי הכירה אותו. בתקופה שלי לא היה גן ילדים ולכן עד שנכנסתי לבית הספר הייתי עם אמי בבית. למדתי בבית ספר ממשלתי, זאת אומרת שלמדו שם ילדים מכל מיני דתות ולא רק נוצרים או יהודים. בהתחלה היינו בכיתות מעורבות ואני למדתי גם את התפילות והמנהגים של הנוצרים, אך בגלל תלונות של ההורים הפרידו בין התלמידים ועשו כיתות של נוצרים וכיתות נפרדות של יהודים וערבים.

הייתי מצטיינת שכבה, אך בגיל 13 לא היה להורים שלי כסף לקנות לי ספרי לימוד ולכן הפסקתי ללמוד והתחלתי לעבוד שנה שלמה כדי לממן את ספרי הלימוד שלי. לאחר מכן הפסקתי ללמוד לחלוטין ועבדתי במתפרה.

כל חיי אהבתי לצייר, לימדתי את עצמי ציור עפרונות צבעוניים. היום אני בת 83 ומציירת על בד.

כאשר הכריזו על מדינת ישראל בשנת 1948, אני וכל חבריי צרנו מהמועדון "שלום עליכם" בצהלות וריקודים וכשהגענו למועדון של "מכבי" רקדנו כולם הורה ברחוב כדי לחגוג את הקמתה של המדינה.

הכרתי את בעלי בגיל 17 והולדנו 6 ילדים. תמי אמא של דניאל היא בתי החמישית והיחידה שנולדה בישראל מכל ילדיי.

הזוית האישית

דניאל: סבתא שלי המציאה מאכל משפחתי בשם "מילנסח חפונסח", שזה עשוי מהשאריות של פירורי הלחם שנשארים לאחר שמכינים שניצלים.

הסיפורים שסבתא סיפרה מילדותה היו מעניינים. סבתא הייתה מצחיקה. אני מאחל לסבתא שלי שיהיה לה רק בריאות ואושר כי אין יותר חשוב מזה.

בית ספר ממשלתי
בית ספר שבו היו כיתות מעורבות, ולמדו בו תלמידים יהודים, מוסלמים ונוצרים.