יום ההולדת הראשון שלי

אני ואחי הגדול מצטלמים עם סבתא
סבתא אצל דודתי
יום הולדת מיוחדת בגיל תשע

אני גיטה אבשלום, נולדתי בשנת 1945בטריפולי שבלוב.

טְרִיפּוֹלִי היא עיר הבירה של לוב. העיר ממוקמת בצפונה של המדינה, בקצה המדבר, לחוף הים התיכון ומתגוררים בה למעלה ממיליון בני אדם. בשל מרכזיותה מכונה האזור המרכזי בלוב – טריפוליטניה – על שמה. לעיתים מכונה העיר טריפולי המערב, כדי לבדלה מטריפולי הלבנט/המזרח. ויקיפדיה

שנותיי הראשונות עברו עלי בעיר טריפולי, וכשהגעתי לגיל שש, בשנת 1951, עליתי עם כל משפחתי לארץ ישראל.

זו היתה תקופה בה, העליות מארצות ערב,  הגיעו כבר אחרי שמחנות העולים עמדו על סף הקיבולת שלהם, והחלה הקמתן של מעברות שמנו ב-1951 אוכלוסייה של כ-250 אלף איש. מדינת ישראל הצעירה התקשתה בקליטת העלייה ההמונית ובמציאת המשאבים הדרושים לשם כך. ולכן כשהגענו לארץ, המצב הכלכלי בבית היה קשה, היו לנו קשיים בחיי היום היום, ובפרנסת המשפחה. זו הסיבה שלא חגגנו ימי הולדת.

כשהגעתי לגיל תשע, המצב כבר היה שונה, ויום אחד כשחזרתי מבית הספר, גיליתי שכל בני המשפחה, הגיעו אלינו הביתה,  והפתיעו אותי ביום ההולדת הראשונה בחיי. אני לא אשכח את הרגע הזה, בו אני חוזרת מבית הספר, ורואה את כל המשפחה והחברים בחצר, וכולם שמחים ומצפים לבואי.

אימי הכינה לי עוגה בסיר פלא, על פתיליה, כי אז לא היה גז, ולא  תנורים, ומקררים, לכן אימי הכינה לי את העוגה בסיר פלא על פתיליה. סיר פלא הוא המצאה ישראלית של כלי לאפייה, על גבי פתילייה וסוגי כיריים אחרים, ששימש בישראל של תקופת היישוב ועד שנות ה-70 של המאה ה-20, במטבחים, שטרם היו מצוידים בתנורי אפייה. בין המשתמשים בו היו שכינוהו בשמו הגרמני: "וונדרטופ". סיר הפלא שימש בעיקר לאפיית עוגות, אשר עקב צורתו נאפו כטבעת חלולה. ויקיפדיה

כל החברים מאוד התלהבו, כי זו הייתה הפעם הראשונה בחייהם, שהם זכו להשתתף ביום הולדת.

היום אני אמא וסבתא מאושרת לנכדיי, ואנו חוגגים ימי הולדת בחוג המשפחה.

יונתן אבשלום: אני מאוד נהנתי להיות עם סבתא שלי, ולשמוע את הסיפור שלה.

סבתא: אני מאוד שמחתי לספר לנכדי, את הסיפור שלי, זו היתה הזדמנות להיפגש איתו ולענות לו על השאלות.

פתילייה
פתילייה היא כירה ניידת, הבנויה ממכל דלק נוזלי, בו טבולה פתילה ומעליו מסגרת מתכת. קרוסין הוא הדלק הנפוץ לפתיליות. ויקיפדיה

ציטוטים

”כשהגעתי לגיל תשע, המצב כבר היה שונה, ויום אחד כשחזרתי מבית הספר, גיליתי שכל בני המשפחה, הגיעו אלינו הביתה,  והפתיעו אותי ביום ההולדת הראשונה בחיי.“