סבא שמעון לנגה נולד לתוך המלחמה

ארמון קרול וגשר האבן בעיר קאליש (ויקיפדיה)
אנדרטה לזכר קהילת קאליש בבית העלמין בחולון (ויקיפדיה)
סיפור על סבא שלי ועל ילדותו הלימודית

שמי עמית לנגה, השתתפתי השנה בתכנית הקשר הרב דורי, בבית הספר מקיף העמק המערבי יחד עם סבי שמעון לנגה.

סבי שמעון לנגה נולד בשנת 1939 בעיר כליש בפולין.

סבא נולד לתוך תקופת המלחמה, מלחמת העולם השנייה. כמה חודשים לאחר שסבא שלי נולד ההורים שלו והוא ברחו מפולין לרוסיה בגלל המלחמה. הם השתדלו לגור בכפר מרוחק להגנתם. בגלל שהוא גר מאוד רחוק מהעיר הגדולה, בה היו בתי ספר, לא הייתה לו אפשרות להתחיל לימודים. כך הוא נשאר בביתו עד הגיעו לגיל שמונה.

הקהילה היהודית בעיר קאליש בפולין

"אנטישמיות הרימה ראשה לקראת סוף שנות ה-30. ערב פרוץ מלחמת העולם השנייה היו בקאליש כ-25 אלף יהודים. בספטמבר 1939 נכבשה העיר בידי הגרמנים. כחודש וחצי אחר כך נספרו בה כ-18 אלף יהודים במפקד שערך היודנראט. לקראת סוף נובמבר החלו השילוחים מזרחה, ואלה כללו גם יהודים מפוזנן שהגיעו לקאליש מעט קודם לכן כפליטים. עד קיץ 1942 חוסלה שארית קהילת קאליש". (ויקיפדיה)

בזכות בריחתם מהעיר קאליש המשפחה ניצלה, מאחר וכל קהילת יהודי קאליש הושמדה בשואה.

בשנת 1947, עם תום המלחמה, חזרה משפחתו לפולין וסבי הצטרף ללימודים מסודרים בבית הספר בגיל שמונה. סבא סיפר לי שבחופש הגדול עם סיום כיתה ב', סבא שלי למד בשיעורים עם מורה פרטית והשלים  את כל החומר של כיתה ג' וכך הקפיצו אותו ישר לכיתה ד'.

לאחר שסבא סיום את לימודיו בית הספר היסודי, הוא התחיל ללמוד בבית הספר התיכון. סבא סיפר לי שהוא היה צריך ללכת  פעמיים ביום, הלוך וחזור מרחק של שלושה קילומטרים עד לתחנת הרכבת ואז לנסוע כ – 40 קילומטר כדי להגיע לבית ספר התיכון בעיר השכנה.

הזוית האישית

עמית לנגה, מתעד את סיפורו של סבו, שמעון לנגה, במסגרת תכנית הקשר הרב דורי, בבית הספר מקיף העמק המערבי, בהנחיית המורה ורד רוזנצוויג.

קאליש
קאליש (פולנית: Kalisz, גרמנית: Kalisch, יידיש: קאליש) היא עיר במרכז פולין, בפרובינציית פולין גדול. העיר יושבת על גדות הנהר פרוזנה, וחשיבותה בעיקר היסטורית ותעשייתית. אנטישמיות הרימה ראשה לקראת סוף שנות ה-30. ערב פרוץ מלחמת העולם השנייה היו בקאליש כ-25 אלף יהודים. בספטמבר 1939 נכבשה העיר בידי הגרמנים. כחודש וחצי אחר כך נספרו בה כ-18 אלף יהודים במפקד שערך היודנראט. לקראת סוף נובמבר החלו השילוחים מזרחה, ואלה כללו גם יהודים מפוזנן שהגיעו לקאליש מעט קודם לכן כפליטים. עד קיץ 1942 חוסלה שארית קהילת קאליש. ויקיפדיה

”בזכות בריחתם מהעיר קאליש המשפחה ניצלה, מאחר וכל קהילת יהודי קאליש הושמדה בשואה.“