חיי לאורך מלחמות ישראל

לילי בטיול בבית התפוצות
לילי לפני כמה שנים
תיאור חיי לאורך שנותיה של המדינה וזיכרונותי מהמלחמות

שמי לילי בן משה, נולדתי בתאריך 3.1.1957, בארץ ישראל בבית חולים העמק בעפולה הורי נולדו: אבא בתימן, ואמא בעירק.

הורי עלו לארץ בשנות ה-50 והתגוררו בעירה- בית שאן, הם גרו במעברות עד שנת 1960, ובשנה זו גרו בדירת עמידר בשיכון ד'. אבי עבד בבניה בחברת סולל-בונה. אמי עבדה כסיעת בגן ילדים. אנו במשפחה 7 בנות ובן אחד. שם אבי – זכריה שלום, ושם אמי – עליזה שלום.

ילדותי

זיכרון משמעותי מהילדות הוא משנות ה-70, אני זוכרת את הפגזת העיר בקטיושות. למדתי בבית ספר יסודי רמב"ם במשך 8 שנים למדתי ובבית ספר תיכון בשם אבנר במשך 4 שנים בכתה עיונית. נגשתי לבגרות מלאה. בתקופתי בנות דתיות קיבלו שחרור מהצבא.

בהמשך למדתי 3 שנים סנימר למורות ומורים בכפר הנוער הדתי בילדותי אהבנו לשחק במשחקי חצר כמו: תופסת, מחבואים, 7 אבנים, כדורסל, כדורגל, מחניים. בימים גשומים וקרים שיחקנו במסדרון בית הספר משחקי קופסה: 5 אבנים, דמקות וגומי. פעילויות שהשתתפתי במסגרת בית הספר, חוגים: חוג טבע, מתמטיקה ואנגלית.

מלחמות ישראל

מלחמת התשה – שפרצה בשנת 1970 העיר הופגזה על ידי קטיושות מהירדנים ובכל התקפה ירדנו לשוחות שכל משפחה חפרה בחצר ביתה.

מלחמת יום הכיפורים – שפרצה בשנת 1973 ביום שבת שחל בו יום הכיפורים. זוכרת אני שהייתי בבית הכנסת בשעה זו ראיתי מתפללים שיצאו בחיפזון מבית הכנסת ועליהם הטליות שאלתי מה קורה וענו לי שמגיסים אנשים למלחמה.

מלחמת שלום הגליל – שפרצה בשנת 1982, בשנה זו נולדה לי בת ראשונה. אני זוכרת שנתבקשנו להכין חבילות שי לחיילים הנמצאים בגזרה הלוחמת.

מלחמת המפרץ – פרצה בשנת 1991 הייתי בהריון שלישי אני זוכרת שביקשו מהמשפחות לאטום את החלונות ודלתות החדר וקיבלנו מסכות אב"כ.

אימהות

התחתנתי בשנת 1979 בתאריך- 1.7 באולמי הרצל בבית שאן. עבדתי בהוראה במשך 38 שנים בבית ספר הדסים. במשך 20 שנים ברצץ כמחנכת בחינוך מיוחד. ובהמשך עבדתי כגננת שילוב ובשעות הוראה בבית ספר הדסים במשך כ-18 שנים.

היום אני גימאית של משרד החינוך. יש לי 3 בנות ו-2 נכדים.

הזוית האישית

תגל קורש שירה רזנר: הקשר הרב דורי יצרו לנו מפגש נוסף בין תלמידים למתנדבים בבית הספר להכיר את המתנדב מזווית אחרת, מזווית אישית. לחוות אותו כילד כמתבגר ולמצוא חוויות משותפות, תחביבים משותפים. התכנית תרמה לנו התלמידים להכיר בצורה יותר טובה את המתנדבים שעוסקים בנתינה חינוכית עצומה לנו הילדים .

קטיושות
קטיושה (מרוסית: Катюша (מידע · עזרה)) הוא שם כולל למשפחת משגרי רקטות מתנייעים מדגמים שונים. הדגמים היותר נפוצים הם BM-8 בקוטר 82 מ"מ ו-BM-13 בקוטר 132 מ"מ מתוצרת ברית המועצות. השם הרשמי הוא "רכב קרב של ארטילריה סילונית" (סילונית הכוונה למנוע הרקטה). במלחמת העולם השנייה יחידות החמושות בכלי נשק זה זכו באופן אוטומטי לסיווג היוקרתי "עוצבת משמר" ("גווארדיה").

מעברות

אב"כ
אב"כ הוא ראשי תיבות של אטומי, ביולוגי, כימי. תחום זה מתייחס לאמצעי לחימה לא קונבנציונלים ולאמצעים שנועדו לנטרלם. תחום האב"כ בצבאות מודרניים נמצא תחת אחריותו של חיל הנדסה

”מרכז הטבע האנושי מעוגן באלפי מעשי חביבות וטוב לב המגדירים את ימינו “