חייה של ציפי גורינגוד

כיף לעבוד יחד עם הילדים
סבא היה צלם וצילם אותי בגן
ציפי מספרת את סיפור חייה מאפגניסטן לארץ ישראל

משמעות השם שלי הוא אשתו של משה רבנו.

נולדתי באפגניסטן בשנת 1950 להוריי מאיר ומרים. סבי וסבתי הם רובן וצרויה. יש לי עשרה אחים.

תמונה 1

הורי חיו ברוסיה עד שגירשו אותם משם. אמא התחתנה בגיל צעיר מאוד בגיל 14 ואבא התחתן בגיל 24. זה היה מקובל להתחתן בגיל צעיר.

סבא שלי היה צלם ברוסיה. הוא צילם אותי כשהייתי בגן. הייתי ילדה בת חמש – שש באפגניסטן.

בתמונה זו אני מצולמת עם חלק מאחיי. היינו עשרה ילדים.

סיפורים שזכורים לי על הורי:

באפגניסטאן היו תופרים את הבגדים בבית. אחד מהחברים של אחי שמע שיש לאחי כסף בבית לקנות אוטו, בזמן שאמי תפרה בבית הוא נכנס לחצר ולבית ושלף אקדח ואיים על אמא שתיתן לו את הכסף שיש בבית. אמי הייתה גיבורה, היא לא פחדה ועטפה אותו בציפה והדפה אותו החוצה, צעקה והוא נתצן לה מכה בראש. ירד לה מלא דם והבחור ברח והיא רדפה אחריו פצועה והיא צעקה "גנב, גנב" ועוברי האורח רדפו אחריו, תפסו אותו והיכו אותו מכות רצח. הוא נלקח לבית חולים ואחר כך שמענו שהוא מת מהפציעה.

אבא שלי היה סוחר גדול באפגניסטאן. ליהודים לא ניתן רישיון עסק ולכן אבא שלי היה מביא סחורה על שם סוחר אפגני או מוסלמי והיה נותן לו בתמורה בדים וכסף. אחרי עליית חומייני החלו לאיים עליו שלא רוצים להחזיר לו את הכסף שלו, לקחו אותו על גבעה ורצו לרצוח אותו. אחי חיפש את אבא והוא ידע עם מי הוא הולך, הוא הלך לשם ואז ראה את אבי, הם ברחו ואחרי יומיים הבריחו אותו לארץ.

אמא והילדים הגיעו לארץ לפני אבא שנשאר כדי לטפל בענייניו.

גם הספקנו לחגוג בר מצווה לאחי רובין בחצר ביתנו באפגניסטן:

עלייתי ארצה:

הגעתי לארץ בגיל 18 בשנת 1969. עליתי לארץ במטוס דרך פאקיסטן ודרך הרי הודו, נסענו ברכבת והיה מחניק ועברנו דרך פרס. שלושה ימים לאחר מכן לא יכולנו להגיע לארץ משום שלא הייתה לי ויזה לחו"ל. קיבלנו ויזה מפרס ואז עלינו על מטוס. טסנו לארץ לשדה התעופה בן גוריון. כשהגענו לארץ אבי נישק את אדמת ארץ ישראל וזאת הייתה הפתעה גמורה עבורנו. כשעליתי ארצה גרתי בגבעתיים.

תמונה 5

בבוקר עבדתי בבית החרושת "עמק" ובערב למדתי באולפן "מאיר" ביקשתי מהבעל בית שירשה לי לצאת מוקדם מהעבודה כדי ללמוד עברית.  למדתי באולפן ותוך חצי שנה דיברתי בעברית בלי אף שגיאה.

תמונה 6חברים מהאולפן.

עבדתי בבית החרושת "עמק", בית חרושת לבגדי ילדים.