חופשה בים השחור

סבתא וירדן
סבתא בשכונה
סבתא טסה לחופשה בים השחור באלושטה

לסבתא שלי קוראים מרינה וולווסקי והיא נולדה בשנת 1958.

היא נולדה בליטא בעיר קובנה, והיא גרה בבית עם סבתה, אמא שלה ששמה אינה, ועם אבא שלה ששמו וילן.

רפובליקת ליטא היא רפובליקה הנמצאת במזרח אירופה. ליטא גובלת בלטביה, בלארוס, פולין ורוסיה. היא אחת המדינות הבלטיות, יחד עם אסטוניה ולטביה. בשנת 2004 הצטרפה ליטא לברית נאט"ו ולאיחוד האירופי. ליטא היא המדינה הבלטית הראשונה מבין מדינות ברית המועצות לשעבר, שהפכה למדינה עצמאית ב-11 במרץ 1990.קוֹבְנָה היא העיר השנייה בגודלה בליטא. שוכנת במפגש הנהרות ניימן ונֶריס ונוסדה בשנת 1030. שוכנת במרחק של כמאה קילומטרים מעיר הבירה וילנה. בין השנים 1939-1920 הייתה קובנה בירתה הזמנית של ליטא. היא נכבשה על ידי הצבא הסובייטי בשנת 1940 ועל ידי הצבא הנאצי בשנת 1941. ויקיפדיה

סבתא עלתה לארץ בשנת 1991 עם אמא שלי.

בקיץ של שנת 1965 כשסבתא הייתה בת שבע, היא טסה עם הוריה וסבתא שלה  0שרה וולווסקי9, וסבא שלה 0ששמו ברוסית הוא גריגורי, באידיש גירש ובעברית הרשון וולווסקי), לחופשה בים השחור באלושטה, שנמצאת בחצי האי קרים.

הים השחור הוא ים בין-יבשתי השוכן בין דרום-מזרח אירופה ובין אסיה הקטנה. הים השחור מחובר לים מרמרה על ידי מצר הבוספורוס, החוצץ בין חלקה האירופאי והאסיאתי של טורקיה ובין שני חלקי העיר איסטנבול. רומניה, בולגריה והחלק האירופאי של טורקיה תוחמים את הים השחור ממערב. ויקיפדיה

מכיוון סבתא גרה בליטא ששם מאוד קר, ואפילו בקיץ היה קצת קר, היא לא היתה רגילה לחום שהיה בים. בחופשה, סבתא שחתה בים והיא מאוד נהנתה. כשסבתא הייתה בים, היא אכלה בפעם הראשונה משמשים בחייה, כי בליטא לא היו משמשים

מוצאו של המשמש בצפון מזרח סין, באזור גבולה עם רוסיה. הפרי הופץ במשך כ-3,000 שנה דרך מרכז אסיה לחלקים אחרים ביבשת. הרומאים הביאוהו אל אירופה דרך אנטוליה בסביבות 70 לפנה"ס. מתיישבים אנגלים הביאו את הפרי עימם אל מושבות "העולם החדש" באמריקה, אולם רוב המשמשים באמריקה מקורם מזרעים שהובאו אל החוף המערבי של אמריקה הצפונית בידי מיסיונרים ספרדים. טורקיה מספקת כיום 85% מכמות המשמשים המיובשים בעולם, ובעיקר העיר הטורקית מלטיה (Malatya). בארצות הברית מתרכז רוב הגידול בקליפורניה, וגם באורגון וביוטה. בישראל מגדלים הן זנים מקומיים והן זנים אמריקנים של משמש.

המשמש מעט יותר חסין קור מהאפרסק, והוא יכול לעמוד גם בטמפרטורות של 30- מעלות צלזיוס. העץ פורח היטב באקלים ים תיכוני, היכן שאין כפור בעונת האביב, ועם זאת יש קרירות מספקת כדי לאפשר לעץ תקופה בה הוא רדום. ויקיפדיה

בעת החופשה, סבתא קמה מוקדם, כל בוקר, והלכה עם סבא וסבתא שלה, לטייל בטיילת שהייתה ליד הים. בטיילת היו דוכני אוכל, גלידה ומשחקים לילדים, ועוד הרבה דברים מהנים, שסבתא עשתה בטיילת. בסוף החופשה סבתא,הוריה וסבא וסבתא שלה, טסו חזרה לקובנה שבליטא. סבתא מאוד נהנתה בחופשה בים.

הזוית האישית

ירדן: לי היה מעניין וכיף, לא  ידעתי פרטים על החיים של סבתא מפעם, ועל העלייה שלה לארץ ישראל, לכן היה לי מעניין לשמוע קצת סיפורים, ולפי דעתי זה טוב שהיא סיפרה לי סיפור, כי יום יבוא הסבים והסבתות שלנו יעלו למעלה, וככה נוכל לזכור מהם דברים טובים. היה לסבתא מאוד חשוב כששאלתי אותה אם היא יכולה לספר סיפור, וכשהתעניינתי ושאלתי הרבה שאלות על הסיפור.

טיילת
טיילת או פְּרוֹמֶנָדָה (מצרפתית: promenade) היא רחבה ציבורית פתוחה, הממוקמת לרוב בסמוך לנהר או חוף ים או נשקפת אליהם או אל נוף אחר. הטיילת משמשת כאתר נופש ותיירות, ומטרתה לאפשר הליכה למטיילים לאורך האתר הנשקף אליה, מתוך מטרה לאפשר מסלול נוח לאורך הנוף. טיילות לאורך חופי ים וחופי נהר מהוות מסלול הליכה נוח המאפשר להולכים לאורך החוף ללכת על המסלול מבלי צורך ללכת באזור החול של חוף הים. ויקיפדיה

”כשסבתא הייתה בים, היא אכלה בפעם הראשונה משמשים בחייה, כי בליטא לא היו משמשים“