חבלי קליטה וחבלי לידה בארץ ישראל

מרסל דהן ונכדתה מאיה אברהם
מרסל ומאיה בתכנית קשר רב דורי
ממרוקו לישראל

עולה לארץ ישראל ומקימה משפחה

סבתא נולדה במרוקו בעיר קזבלנקה. הייתה לה ילדות מאושרת והיא הייתה הילדה המפונקת במשפחה. שם היא התחתנה עם סבא שלי. בשנת 1964 עלו ארצה. היו להם שנתיים קשות והם כמעט חזרו למרוקו. הם גרו במעברה בכפר סבא והיו להם הרבה קשיים: לא היה חשמל, הצפיפות  הייתה רבה, הם התגוררו בבית קטן כ-15 אנשים יחד, היה רק מזון בסיסי ביותר כמו מרגרינה, לחם וכד'.

אחרי שנתיים הם עברו לפתח תקווה ולאט לאט הסתדרו הדברים. הם החליטו לעבור לגור בפתח תקווה בגלל שסבא שלי היה רוקח וסבתא אחות וכדי שיהיו קרובים לעבודתם בבית החולים בלינסון.

לסבא וסבתא נולדו  4 ילדים: בני, סילבי, גבי וקרן (אמא שלי). דודה שלי סילבי נולדה כאשר פרצה מלחמת ששת הימים. סבתא שלי נסעה לגור אצל הוריה בחדרה בעקבות המלחמה ושם ילדה את דודתי. דוד שלי גבי נולד בפתח תקווה ולאחר שש שנים נולדה אמא שלי בבית החולים השרון בפתח תקווה. לאחר לידתו של דוד גבי ואמא קרן הדברים החלו להסתדר ולהיכנס לשגרה טובה יותר.

סיפור מפחיד וקצת מצחיק שסבתא סיפרה לי: כשאמא שלי הייתה בת שנה וחצי הדודים שלי שיחקו בחמש אבנים ושזרקו את האבן היא פתחה את הפה ובלעה אותה אחר כך לקחו אותה למיון והרופאים אמרו שזה יצא לבד ביציאות וכל השבוע סבא וסבתא חיכו עם אימא שלי ליד האסלה, עד שלבסוף האבן יצאה וכולם ממש שמחו.

הזוית האישית

הקשר הרב דורי של מאיה אברהם עם סבתא מרסל דהן. מתעדות סיפור בבית הספר חמ"ד ע"ש אורי אורבך בפתח תקווה.

מלחמת ששת הימים
מבוקר 5 ביוני עד ליל 10 ביוני 1967 (כ"ו באייר - ב' בסיוון ה'תשכ"ז), בין ישראל לבין מצרים, ירדן וסוריה, שנעזרו במדינות ערביות נוספות: עיראק, ערב הסעודית, לוב, סודאן, תוניסיה, מרוקו ואלג'יריה. המלחמה החלה במכה מקדימה ישראלית על חיל האוויר המצרי, לאחר תקופת המתנה מתוחה, שבה נעשו ניסיונות להימנע ממלחמה. במהלך המלחמה כבשה מדינת ישראל שטחים נרחבים בסיני, רצועת עזה, רמת הגולן, יהודה ושומרון ומזרח ירושלים. השטח הכולל שנכבש גדול פי שלושה משטחה של מדינת ישראל לפני המלחמה.(ויקיפדיה)

”התגוררו בבית קטן כ-15 אנשים יחד“