חבלי עלייה

יוסי ולביא במסגרת התכנית
במעברה
יוסי מאיר על עלייה, הפלגות וציורים

שמי יוסי מאיר, נולדתי בעיראק בתאריך 6.6.1944, אני בן 75. קראו לי על שם של הרב המקובל יוסף חיים וגם את שמי השני קיבלתי על שמו. הנאצים עלו לשלטון והסיתו את השלטון בעיראק. וכתוצאה מכך היו פרעות ביהודים והייתה סכנה גדולה שהרדיפות ימשיכו, לכן רוב היהודים החליטו לעלות לישראל. כשעלינו לארץ היינו ארבעה ילדים. ההורים שמרו עלינו, דאגו לנו והתייחסו אלינו הכי טוב שאפשר. היה להם הכי חשוב החינוך שלנו ושלא נסתובב ברחוב.

לבית הספר נכנסתי לכיתה ב' בגיל 6 וחצי ויחד אתי למדו תלמידים בגילאים עד 16 שנים. זאת בגלל שבתור עולים עדיין לא ידענו עברית. באמצע שנת הלימודים היו שלוש בנות שהתחתנו ועזבו את הלימודים. משחקים שבהם שיחקתי היו: גולות, חמש אבנים, טירו (הוקי). כתחביבים אספנו בולים, עטיפות מסטיק.

בבית הספר בכיתה ב'

תמונה 1

מאז שהייתי בבית ספר יסודי, התעניינתי בציור, הייתי מעתיק מתוך "מקראות ישראל" ציורים למחברת. לצייר בצורה מקצועית התחלתי יחסית מאוחר (בשנת 1970) מתוך לימוד עצמי. כשהגעתי לכיתה ז', עברנו לשכונה בחיפה בשם קריית אליעזר, שם סיימתי כיתה ח' ועברתי לתיכון במגמת אלקטרוניקה. התגייסתי לצבא בשנת 1962 והתנדבתי לקורס טייס. אחרי חצי שנה פרשתי בגלל קשיים משפחתיים. לאחר הפרישה מקורס הטייס גייסו אותי לחיל המודיעין בתור טכנאי מוטס. לאחר השחרור מהצבא, למדתי ברשות להכשרת ימאים והפלגתי בצי הסוחר ובצים בקווי נוסעים כקצין אלחוט במשך כחמש שנים.

למצגת תמונות מעברי המקצועי:

ממסעותיי בים

במהלך ההפלגות ביקרתי בחמש יבשות ובין השאר הייתי בנהרות בראשית באפריקה, והייתי קרוב מאוד לקוטב הצפוני – שם חוויתי 22 שעות אור ושעתיים דמדומים ולהפך – 22 שעות חושך ושעתיים דמדומים. במהלך ההפלגות נכנסנו לסערות טרופיות בהן חשבנו שאנחנו עומדים לטבוע.

בשנת 1973 התחתנתי בגיל 29 עם המזכירה של בית הספר הימי אורט אשדוד. לאחר הפרישה מצי הסוחר ולימודים אקדמאיים נכנסתי להוראה בבית הספר אורט ימי ושם למדתי את כל מקצועות הים ומקצועות החשמל והאלקטרוניקה. בשנת 2002 פרשתי מהוראה כמנהל מכללה וסגן מנהל בית הספר אורט ימי. מאז הפרישה ממערכת החינוך אני ממשיך לעבוד כמרצה במקצועות הימיים וגם כבוחן ראשי במשרד התקשורת.

מקורות ההשראה שלי כאומן

בילדותי אהבתי מאוד לצייר מתוך ספרי הלימוד מלימודיי, כבר בבית הספר היסודי. התחלתי לצייר מתוך לימוד עצמי בצבעי שמן בעידוד חבר לעבודה, מאז למדתי אצל מספר אמנים, מתוכם הצייר סולי לוי באשדוד. המדיה בה אני עובד כוללת ציורים בצבעי מים, גואש ורישום אבל בעיקר בצבעי פסטל ובצבעי שמן.

ציור שלי

לעבודות נוספות שלי:

עבודה של יוסי מאיר מתוך התערוכה "על פרשת דרכים", תערוכה קבוצתית בעקבות הקורונה, יוני 2020

הזוית האישית

הסיפור תועד במסגרת תכנית הקשר הרב דורי. הץכנית ערכה בבית הספר היובל באשדוד, התש"ף, בהנחיתה של המורה המובילה טלי רביבו.

פסטל
פסטל (באנגלית: Pastel) הוא מקלון צבע נוקשה למחצה המורכב מפיגמנט וחומר מעבה, ולעיתים תוספים אחרים. קיימים מגוון של פסטלים שנבדלים זה מזה בסוג החומר המעבה, כמו גם בתוספים השונים. צבעי פסטל מצויים בשימוש כבר מהמאה החמש עשרה, וכאשר הפיגמנט עצמו יציב (כלומר, לא נוטה להתכהות או להתבהר עם הזמן) ציור בצבעי פסטל עמיד לאורך זמן, וציורים בני מאות שנים יראו רעננים כביום בו צוירו. (ויקיפדיה)

”הייתי בנהרות בראשית באפריקה, והייתי קרוב מאוד לקוטב הצפוני “