זכרונות ילדותי מבת גלים של פעם

אני וסבתי עובדים על הסיפור
סבתי בשכונת בת גלים הישנה
תקופת הצנע

נולדתי בחיפה בשכונת בת-גלים בשנת 1949, להוריי שהגיעו לארץ ישראל, בשנת 1948. אבי הגיע לארץ ישראל עוד בשנת 1938, כשברח מוינה אוסטריה מיד לאחר ליל הבדולח, בה התבקש לנקות את רחובות וינה בעזרת מברשת שיניים. הוא השתייך לבית"ר והם שעזרו לו להימלט מוינה. לצערי, כשבאו לחפשו ולא מצאוהו, לקחו את אביו למחנות ההשמדה. לאחר תקופה בארץ ישראל, התגייס לצבא הבריטי ויחד הגיעו, בתום מלחמת העולם השנייה, לאסוף את שארית הפליטה מאירופה. מקום מושבם היה איטליה. אמי נולדה באיטליה ושם הם נפגשו. התחתנו בבית הכנסת הגדול, שבעיר טריאסט וביחד עלו לארץ ישראל, בשנת 1948.

באותה תקופה עדיין לא היו מגורי עולים ולכן הצטרפו לדירת אחות אמי, אשר היתה זה מכבר בבת-גלים ועוד אחות, גם היא הצטרפה אליהם וככה הצטופפו 3 משפחות, בדירה בת 2 חדרים והיו מאושרים שיצאו מן התופת באירופה. לימים, בנו את שיכון החיילים המשוחררים לכל חיילי הבריגדה וכאן אני נולדתי. זו היתה דירה קטנה בת חדר וחצי, בה גדלתי עד לנישואיי.

נולדתי מיד לאחר קום המדינה, בתקופת הצנע. באותם ימים היה מחסור גדול באוכל וכולם קיבלו תלושי מזון לקניית מוצרי יסוד. סבתי, אשר התגוררה בארצות הברית יחד עם אחד מדודיי, היו שולחים לנו חבילות מזון.

סבתי החליטה לנסות ולהגיע לארץ דווקא בתקופה זו, נסיעה שארכה 3 חודשים באונייה. באחד הימים, החליטה להכין לנו עוגה, והשתמשה בכל התקצוב שלנו למשך שבוע. למזלנו, אימי נעזרה באחיותיה ובבעל המכולת, על מנת שיהיה לנו מה לאכול בבית.

גדלתי יחד עם אחי ושני בני דודותי כמשפחה מלוכדת אחת, היינו הולכים לים, היינו מבלים במסיבות פורים, אשר אורגנו על ידי משוחררי הצבא הבריטי בקזינו שהיה בנוי בתוך המים בשכונתנו. למדנו שחייה בבריכה האולימפית, שהייתה צמודה לבניין הקזינו. הבריכה הייתה מלאה במי ים ונערכו בה תחרויות בין לאומיות.

הזוית האישית

ירון: זו הייתה חוויה מצוינת אנחנו התקרבנו מאוד, וכל מה שאני מאחל לך הוא בריאות ואריכות ימים. אוהב, ירון.

סבתא רות: מבחינתי, זו הייתה חוויה חד פעמית עם הנאה צרופה, לשתף את נכדי היקר מאירועי ילדותי, מאז הקמת המדינה, ואני מרגישה שהחיבור בינינו התעצם מעבר למה שהיה.

בריגדה
הבריגדה היהודית (באנגלית בשמה הרשמי Jewish Brigade Group, ובעברית ידועה גם בשמות "חטיבה יהודית לוחמת" או בראשי התיבות, "חַיִ"ל", וכן בשם "הבריגדה העברית", ובפי רבים, בקיצור "הבריגדה") הייתה חטיבה בצבא הבריטי שהורכבה כולה מיהודים, בעיקר מקרב אנשי היישוב מארץ ישראל, כחלק מהתנדבות היישוב לצבא הבריטי במלחמת העולם השנייה. בריטניה החליטה על הקמתה רק לקראת סוף מלחמת העולם השנייה - ביולי 1944. אחד מיוזמי הקמתה היה משה שרת, ראש המחלקה המדינית של הסוכנות היהודית. להקמת הבריגדה הייתה חשיבות לאומית רבה. זו הייתה החטיבה הצבאית הבריטית הראשונה במלחמת העולם השנייה, אשר כל חייליה ומפקדיה היו יהודי ארץ ישראל בלבד, עם הווי עברי וסמלים ציוניים, אשר השתתפה במלחמה נגד גרמניה הנאצית.

”''סבתי, אשר התגוררה בארצות הברית יחד עם אחד מדודי, היו שולחים לנו חבילות מזון.''“