התלאות בדרך העליה ממרוקו לישראל

אני וסבא בטיול
סבי עם אחייניתו
סיפור העליה

דוד אלבז מספר על ילדותו ועלייתו לארץ.
נולדתי בשנת 1943 בעיר מרקש במרוקו. עליתי לארץ בשנת 1957.

היהודים במרקש: "כאשר הגיעו מגורשי ספרד למרקש, וביקשו להתפלל בבית הכנסת של המקומיים, על שם ר' מרדכי בן עטר במלאח הקדום של מרקש, לא קיבלו אותם המקומיים בטענם שסגנון תפילתם שונה. לאחר חיכוכים רבים בין שני המחנות קמו המגורשים, שבראשם עמד רבי יצחק דלויה, ובנו בית כנסת לעצמם, והם נקראו "המגורשים" או "המתבדלים". בית הכנסת "צלאת אל עזמה" נבנה סמוך לתאריך בנית המלאח בית הכנסת נמצא בתוך בית חצרים גדול, שבקומתו השנייה היו חדרי כתות ללימוד תורה לילדים. כיום מתגוררת בבית החצרים משפחה מוסלמית השומרת על המקום, החצר הגדולה ואגף אחד שלה הוא בית הכנסת, מפואר, מסודר ומרווח, מצויד בכל הציוד שדורש בית כנסת בסגנון המזרחי. צלאת אל עזמה שנבנה כנראה בשנת 1622 נחשב אצל יהודי מרקש בתור בית הכנסת הקדום ביותר, פירוש שמו הוא בית כנסת המתבדלים." ( ויקיפדיה).
בילדותי במרקש שבמרוקו, למדתי בחדר כך שכול היום הייתי בחדר בית ספר. למדתי יחד עם התלמידים האחרים ועם המורה. למדנו תורה כל היום. הילדים שלמדו איתי היו החברים הטובים שלי. היו לי עוד חברים מהכפר, בו גרנו.

סבא מספר: "כילד הייתי ממש קשור מאוד לסבתא שלי. ביליתי שעות רבות עם  סבתא. טיילתי הרבה עם סבתא שלי. היינו מטיילים בשדות , בדרך לבוסתן שלה ומאוד שמחתי לצאת איתה לטיולים אלו בחיק הטבע."

סבי בצעירותו עם אחייניתו

התלאות בדרך העליה לישראל
"סבי התחיל בהכנות לעליה לישראל בגיל 13. הדרך לא הייתה קלה. בדרך הם נתקעו במחנה עולים ליד קזבלנקה. העלייה נאסרה על ידי ממשלת מרוקו. סבי שהה במחנה העולים בקזבלנקה, תשעה חדשים עד שהייתה הזדמנות להבריח אותם. הבריחו אותם ממרוקו  דרך גילברטר. שם שהו עוד כחודש ימים. לאחר חודש הוטסו מגילברטר לצרפת. גם בצרפת שהו במחנה עולים ליד מרסיי ורק אחרי חודשים נוספים הפליגו סוף סוף לישראל, הוא עלה לישראל בשנת 1957.

כפרה
אני ייתן לך את החיים שלי