התיישבות חקלאית וגביע כסף מיוחד – ברוך ויעל הלחמי

אייל עם סבא וסבתא
גביע הכסף שקיבלה אמא של סבתי
התיישבות חקלאית בארץ ישראל וגביע כסף מיוחד במינו

סבתא שרה (סבתא של אבא שלי) עלתה לארץ ישראל בשנת 1926. אחותה הגדולה מרים עלתה למושבה כנרת (היא כבר הייתה נשואה).

באותן שנים פנחס רוטנברג בנה על הירדן (שהיה ממש לא רחוק) את תחנת הכוח החשמלית המפורסמת (מפל מים שהיה מסובב וטורבינה שמייצרת חשמל). בתחנה עבדו ערבים ויהודים יחד. התחנה נהרסה במלחמת השחרור בשנת 1948.

סבתא שרה למדה בבית ספר חקלאי על שם חנה מיזל. היא הייתה במחזורים הראשונים של בית הספר.

סבא ישראל (סבא של אבא שלי) נולד בשנת 1901 ועלה לארץ בשנת 1921. בתחילה עבד בקבוצה שסללה את הכביש מחיפה לנצרת וכשסיימו לסלול את הכביש, הוא עבר לסג'רה (אילניה) להכשרה חקלאית. את ההכשרה היה עליו לעבור כדי להיות חקלאי. בשנת 1927 סבא ישראל ועוד כמה חברים מההכשרה עלו על הקרקע והקימו את מושב כפר יהושע (לא רחוק מנהלל). המושב נקרא על שם יהושע חנקין, שהיה גואל אדמות עמק יזרעאל.

סבא ישראל הכיר את סבתא שרה בבית הספר החקלאי בנהלל. הם התחתנו ונולדו להם שלושה ילדים: עמוס, חנה וברוך (סבא שלי).

סיפורו של גביע כסף מיוחד במינו

הוריה של סבתי הגיעו מהעיר קרקוב שבפולין. הם היו משפחה דתית. כשאימא של סבתי (שחורה גולדמן) הייתה נערה, היא הצטרפה לתנועת "עקיבא" שהיתה תנועת נוער ציונית דתית ומטרתה הייתה לעלות לארץ ישראל. כשאימא של סבתא עלתה לארץ, ההורים שלה נתנו לה שני דברים: שמיכת פוך כדי שלא יהיה לה קר, ואת הגביע של אליהו הנביא כדי שתזכור לשמור על מצוות התורה.

כיום אנו משתמשים בגביע זה בכל חג פסח וזו מזכרת משפחתית שעוברת מדור לדור.

גביע הכסף שקיבלה אימא של סבתי מהוריה לפני שעלתה מפולין לישראל ומשמש אותנו בכל פסח

סבתא יעל הלחמי (גולדמן) נולדה בפתח תקווה בשנת 1944. סבא וסבתא שלי, ברוך ויעל, מתגוררים ברמת השרון.

אייל: נהניתי מאוד מהמפגשים עם סבא וסבתא בבית הספר ולמדתי סיפורים מרתקים על ההיסטוריה המשפחתית שלנו.

קרקוב
העיר השנייה בגודלה בפולין ואחת מעריה העתיקות של המדינה. העיר שוכנת על גדות נהר הוויסלה. קרקוב היא עד היום אחד ממרכזי המדע, התרבות והאמנות של פולין. לאור ההיסטוריה שלה, נשארה העיר כמרכז הרוחני של המדינה. היא משמשת אטרקציה חשובה לתיירים מקומיים וזרים, ובשל מגוון אתרי המורשת הנמצאים בה הכריז עליה אונסק"ו בשנת 1978 כאתר מורשת עולמית. (ויקיפדיה)

”הוריה של סבתא נתנו לה לקראת העלייה שמיכת פוך וגביע כסף לפסח“