העלייה של סבא ישראל מטורקיה

ישראל באמצע
תמונה מהטיול עם אשתי.
סיפרו של ישראל דינר

קוראים לי ישראל דינר, נולדתי בטורקיה. השורשים של ההורים שלי במקור הם מספרד ובגלל הגירוש הם הגיעו לטורקיה והיו להם 4 ילדים, שתי בנות ושני בנים. כשהייתי ילד בטורקיה למדתי בבית ספר יהודי ששמו אליאנס, היה שם בית כנסת ענק שאליו הגיעו כל היהודים להתפלל. עליתי לארץ ישראל באניית מעפילים שנקראת "אנה מריה". עליתי לארץ כי הגיס שלי היה איש צבא והוא ברח לישראל וגם כי התחילו לפגוע שם ביהודים.

הגעתי לישראל כשהייתי בן 10 בשנת 1948. כשבאנו אני ומשפחתי לארץ התיישבנו במחנה עולים ליד חיפה ששמו "שער העליה". אותי ואת אחי לקחו מטעם השומר הצעיר לקיבוץ. ההורים והאחיות שלי התיישבו בחדרה בשכונת ברנדייס שהיה מחנה בריטי. גרנו בשני אוהלים. אבי עבד בסוכנות ונתנו לו לעבוד בביצות שהיו בחדרה והוא היה אחראי לייבש אותן. יום אחד ירד שם שלג, האוהלים התמוטטו והעבירו אותנו ל"הנגרים" וגרו שם 30 משפחות. פתחו שם חדר אוכל ונתנו לנו לאכול בוקר, צהריים וערב.

לאחר שההורים שלי עברו ל"הנגרים" הם עברו לצריפים בחדרה והתחילו להיות עצמאים. אחרי 3-4 שנים שאחי ואני היינו בקיבוץ החזירו אותנו לחדרה לצריפים למשפחה כי התגעגענו להורים. אחרי שנה בערך העבירו אותנו לצריפים באגרובנק ושם גרנו למשך שנתיים. לאחר מכאן ההורים שלי זכו בהגרלה בבית ב"בית אליעזר". כאן התחילה הבגרות שלי. למדנו בבית ספר ארלוזורוב בחדרה עד כיתה ח' וכל יום הלכתי מבית אליעזר לבית הספר בחדרה ברגל.

ישראל ואישתו

תמונה 1

במשך הזמן ההורים שלנו קיבלו דונם וחצי אדמה והם הקימו שם גן ירק. הייתי מטפל בגן הירק ואחרי בית הספר הייתי מוכר את הירקות שגידלתי כדי לחסוך כסף לקנות אופניים.

אחרי שסיימתי את כיתה ח' עברתי לבית ספר עמל, למדתי שם במגמת חשמל. למדתי 4 שנים ואחרי זה הלכתי לצבא ושירתי כחייל שריון באוגדה 36 חטיבה 7. יצא לי להלחם במלחמת יום הכיפורים ומלחמת לבנון הראשונה. כשהייתי במילואים נלחמתי גם במלחמת שלום הגליל הראשונה והשנייה. במלחמת יום הכיפורים נפגעתי, פגע לי רסיס של פגז בראש ובחזה.

אחרי הצבא התחלתי לעבוד בכל מיני קיבוצים בתור חשמלאי. אחרי תקופה מסוימת חזרתי לחדרה ועבדתי במפעל הנייר כחשמלאי, אחר כך עבדתי באוטובוסים של אגד. אשתי ואני נפגשנו באוטובוס שנסע מגבעת אולגה לתל אביב. במשך הזמן הזה התחתנו, התגוררנו בחדרה ונולדו לנו שני בנים ובת. כיום אני עדיין גר בחדרה.

סבא ישראל: היה לי כיף להיזכר בדברים שעשיתי פעם ולספר את זה לנכדי.

אלון ואופק: היה לנו כיף לשמוע על החיים פעם בארץ וללמוד על התרבות שהייתה כאן פעם.