העלייה של מזל מלמד לארץ ישראל

אני וסבתי כיום
סבתי מחזיקה אותי במסיבת ברית המילה
סיפור העלייה של סבתי מאלג'יר לארץ ישראל

שמי אור בקל, במשפחתי ארבעה סבים וסבתות.

סבא וסבתא שלי מצד האבא וכמו כן סבי מצד האימא, נולדו בארץ ישראל, אך סבתי מצד אמי נולדה באלג'יר שביבשת אפריקה. על סיפור עלייתה לארץ ישראל בחרתי לספר במסגרת השתתפותי בתכנית הקשר הרב דורי.

סבתא מזל מלמד

סבתא שלי, נולדה בעיר אפלו שבאלג'יר. במשפחה שלה 11 אחים ואחיות. ההורים שלה חלמו מאז ומתמיד על היום בו יעלו לארץ ישראל. במיוחד אבא שלה, שחלם לעלות לארץ, אך רצה הגורל והוא נפטר ממחלה כשסבתי הייתה עדיין ילדה קטנה. אימא שלה הייתה נחושה להגשים את החלום של בעלה ולכן בשנת 1962, כשסבתי הייתה כבר בת 14 הם עלו לארץ ישראל: סבתי עם חלק מאחיה הקטנים וסבתא רבתא שלי.

העלייה לישראל מאלג'יר

באותם השנים אלג'יר נשלטה על ידי צרפת. העם האלג'ירי, בניסיון להשיב לעצמו את העצמאות, פתח במלחמה עקובה מדם נגד השלטון הצרפתי. בנוסף החלו פרעות נגד היהודים שחיו במקום. סבתא רבתא שלי החליטה שזה הזמן לעזוב את אלג'יר ולעלות לארץ ישראל.

תחילה הם מכרו את כל רכושם  ובכסף שהשיגו שילמו לסייענים שהעבירו אותם ממקום מגורם אל הנמל הקרוב. הם לקחו איתם רק מעט ציוד אישי, בגדים ומזון לדרך. הסייענים העבירו אותם ברכבים חשאיים באמצע הלילה, מפני שאסור היה שאף אחד ידע שהם עוזבים את המדינה.

כאשר הגיעו לנמל הם הועלו על אוניית מסע, שעשתה את דרכה לחופי ניס שבצרפת. השייט באונייה לקח מספר שבועות. כאשר הגיעו לניס הם נסעו לשדה התעופה והועברו, בעזרת הסוכנות היהודית בטיסה ישירה לארץ ישראל. בארץ חיכו להם בני משפחה שהגיעו כמה שנים קודם לכן לארץ.  בני המשפחה שכבר היו בארץ, עזרו להם להיקלט בארץ ומאז ועד היום כולם חיים כאן.

אור בקל: שמחתי לגלות על סיפור העלייה של סבתי ואנחנו מאחלים אחד לשנייה בריאות אושר והצלחה.

קולוניה
חבל ארץ הנמצא תחת שליטת ישות מדינית המרוחקת ממנו גאוגרפית.

אלג'יר
בתום המלחמה חזרה אלג'יריה להיות קולוניה צרפתית. ב-5 ביולי 1962 לאחר מאבקים אלימים רבים, בהם, על פי ההערכות, נהרגו כמיליון וחצי אלג'יראים, אלג'יריה זכתה בעצמאותה מצרפת, ואלג'יר הפכה לבירת המדינה החדשה. העיר שימשה כבירת התרבות הערבית לשנת 2007. (ויקיפדיה)

”הסייענים העבירו אותם ברכבים חשאיים באמצע הלילה“