הצעת נישואין בעלייה מפס לארץ ישראל

סבתי בצד ימין בתמונה משפחתית
בית הקברות היהודי במלאח של פס - ויקיפדיה
בסיפור זה מסופר על העלייה של סבי וסבתי

שמי אסיף בצון משתתף בתכנית הקשר הרב דורי עם סבתי ג'קלין חזן.

רקע – יהדות פס

סבתי נולדה בעיר פז שבמרוקו. "פס היא העיר השנייה בגודלה במרוקו, אחרי קזבלנקה. בפס חיים כ-2 מיליון תושבים, רבים מהם משכילים. מיקומה הגאוגרפי של פס הוא במרכז מרוקו, מה שהולם את שליטתה בעמדות הכוח במדינה…בשנים 1953-1948 עלו לישראל כ-30,000 מיהודי מרוקו, וב-1954/5 – כ-37,000. היהודים חששו שכאשר תהיה מרוקו למדינה עצמאית יתדרדר מצבם, אך לאחר שקיבלה את עצמאותה השתפר מצבם, ואילו העלייה לישראל הוגבלה. ב- 1951, לאחר עלייה לישראל, נותרו 12,648. רוב היהודים עלו לישראל ומיעוטם היגרו לקנדה ולצרפת. ב-1959 נאסר על יהודי מרוקו לעסוק בפעילות ציונית והיהודים סבלו מהתפרצויות של אנטישמיות. בתקופה זו עלו לישראל ב-1960-1956 כ-47,000 יהודים".  (ויקיפדיה)

סבתא ג'קלין, עלתה לארץ עם משפחתה בשנת 1962.

בשנת 1962 סבא וסבתא שלי עלו לארץ ישראל מהעיר פס שבמרוקו. הם היכרו בצרפת סבא שלי הציעה לסבתי נישואים. סבתי רצתה מאוד, אבל הוריה סרבו והתעקשו שלא להסכים. סבתי הייתה יותר גדולה מסבי בשבע שנים וזה לא היה מקובל על המשפחה. סבתי הסכימה להצעת הנישואין של סבא. הם תכננו כשיחזרו מהחופשה בצרפת למרוקו הם יתחתנו. אולם בינתיים, במרוקו פרצה מלחמה והמציאות השתנתה וכל התכניות השתנו. משפחתה של סבתי יצאה בשלום מכל האירועים וכך גם במשפחת סבי. כל אחד ואחד מהם ברוך ה' ניצל ולא קרה לו כלום.  בסוף התגשמו החלומות: סבתי וסבי עלו  לארץ, בדרך ארוכה במהלכה הפליגו בשלוש אניות שונות עד שהגיעו לארץ ישראל, העלייה לישראל נמשכה במשך חודש וחצי. סבי וסבתי עלו לארץ בשלום ולא ויתרו על חלומם. חודש אחרי שעלו לארץ הם התחתנו בישראל.

לפני שש שנים סבי ניפטר וככה אנחנו מתרגלים וממשיכים לחיות את החיים כרגיל וברוך ה" אף אחד לא ניפצע במלחמה.

היהודים בפס
בשנים 1953-1948 עלו לישראל כ-30,000 מיהודי מרוקו, וב-1954/5 - כ-37,000. היהודים חששו שכאשר תהיה מרוקו למדינה עצמאית יתדרדר מצבם, אך לאחר שקיבלה את עצמאותה השתפר מצבם, ואילו העלייה לישראל הוגבלה. ב- 1951, לאחר עלייה לישראל, נותרו 12,648. רוב היהודים עלו לישראל ומיעוטם היגרו לקנדה ולצרפת. ב-1959 נאסר על יהודי מרוקו לעסוק בפעילות ציונית והיהודים סבלו מהתפרצויות של אנטישמיות. בתקופה זו עלו לישראל ב-1960-1956 כ-47,000 יהודים".  (ויקיפדיה)

”סבי וסבתי עלו לארץ בשלום ולא ויתרו על חלומם. חודש אחרי שעלו לארץ הם התחתנו בישראל.“