העלייה לארץ ישראל

עלייה של סבתא

סבתי אביבה טל נולדה ב 1956 באוז'דה שבמרוקו.

וכך סבתא מספרת: "אימי עלתה עם הוריה ממרוקו, דרך ממלאגה שבספרד, עם הסוכנות היהודית.

הסוכנות היהודית לארץ ישראל, הידועה בשמה המקוצר הסוכנות היהודית, היא ארגון יהודי כלל עולמי, שמרכזו בישראל. לסוכנות היהודית ישנה שותפות אסטרטגית עם ממשלת ישראל ומעמדה החוקי והציבורי ייחודי ומעוגן ב"חוק המעמד" שהתקבל ב-1950. הסוכנות פועלת מכספי תרומות ובשותפות עם תורמים מרחבי העולם ומישראל. ויקיפדיה

במלאגה אימי הכירה את אבי הם נישאו, והביאו  לעולם אותי בכורתם. מכיוון שלא היו טיסות ישירות ממרוקו לארץ ישראל, טסנו ממרוקו לצרפת והגענו למרסיי. במרסיי היה מחנה עליה. מחנה מרסיי, שנמצא בדרום צרפת וזכה לכינוי "מחנה היהודים", על שום אלפי היהודים שעברו בו בין השנים 1944 – 1965. כאן רוכזו רוב המעפילים שיצאו לארץ ישראל על סיפון אוניית "יציאת אירופה". כאן היה למעשה המרכז למפעלה של עלייה ב'. משנת 1947 ואילך פעל המחנה הגדול תחת חסותה של הסוכנות היהודית. תחילה נקלטו בו הפליטים ממחנות גרמניה שהתכוננו לעלייה, ומאוחר יותר, אחרי הקמת המדינה, שהו בו עולים ממזרח אירופה ומצפון אפריקה. כחצי מיליון עולים עברו במחנה מרסיי. נכון לשנת 1965, רבע מכלל תושבי ישראל שהה בו זמן קצר או ממושך יותר. ויקיפדיה

בינתיים נדבקתי במחנה במחלת השעלת. טיפול לא היה ואנשים מתו בהמוניהם. את הורי לא הסכימו להעלות לאוניה "ירושליים" כדי שלא אדביק את שאר הנוסעים ונתנו להם עצה – חכו שהיא תמות ותעלו. אבי  שיחד את מי שצריך, והעלו אותנו לאוניה בתנאי שנשאר בבטן האוניה, ולא נעלה למעלה. כך הפלגנו ממרסיי לחיפה כשאנחנו בבטן האוניה .הגעתי לארץ עם שעלת ובגיל ארבע החלמתי בזכות ניצחון הרוח.

ירושלים הנצורה הייתה אוניית מעפילים. זו הייתה אוניית משא דו-תרנית עשויה עץ, בעלת מבנה רחב המגיעה לעומק של עד 4 מטרים. במקור, נקראה האוניה Ambrosiana אך שמה שונה בעקבות המצור על ירושלים במלחמת העצמאות. האוניה נרכשה על ידי עדה סרני והמוסד לעלייה ב' באיטליה, באמצעות איש קשר מקומי במילאנו. ויקיפדיה.

זו האוניה שהגענו עמה לארץ לאחר מסע ארוך בים, כשאנו בבטן האוניה.

סבתא אביבה והנכדה דריה השתתפו בתוכנית הקשר הרב דורי בבית ספר וילקומיץ בראש פינה, בשנת תשפ"א.

מלאגה
מאלגה היא עיר נמל בחבל אנדלוסיה בדרום ספרד, השוכנת על שפך הנהרות גוואדאלורסה וגוואדאלמדינה לים התיכון. העיר מהווה את מרכזו של אזור המטרופולין החמישי בגודלו בספרד, שאוכלוסייתו מונה 1,046,279 נפשות, נכון ל-2010. אוכלוסיית העיר עצמה מונה 569,002 נפשות, נכון ל-2017. ויקיפדיה

ציטוטים

”אבי  שיחד את מי שצריך, והעלו אותנו לאוניה בתנאי שנשאר בבטן האוניה, ולא נעלה למעלה. כך הפלגנו ממרסיי לחיפה כשאנחנו בבטן האוניה .הגעתי לארץ עם שעלת ובגיל ארבע החלמתי בזכות ניצחון הרוח.“