העלייה ארצה מלוב

סבא יעקב והנכדה נוה
אבא ואמא של יעקב
חיינו בלוב והעלייה ארצה והקליטה

העלייה ארצה מלוב

האניה "קוממיות" – אוקטובר 1950

לוב: מדינה מדברית, הגובלת בים התיכון. רביעית בגודלה באפריקה.עיר הבירה טריפולי. קיבלה עצמאות בתאריך 24.12.1951. גודל האוכלוסייה כ – 6.5 מיליון.

יהדות לוב

אוכלוסיית היהודים בלוב (טרום העלייה) מנתה כ – 38,000.רוב היהודים גרו בטריפולי ובנגאזי. האיטלקים בשיתוף יהודי לוב, פיתחו את לוב מ – 1911 עד 1931. היהודים השתלבו בכל העשייה לצד האיטלקים נפתחו בתי ספר איטלקיים, שבהם למדו גם יהודים. בבית דיברו את שפת המקום (ערבית ואיטלקית) ובביה"ס ,בעת לימודי הקודש , דיברו עברית .

המשפחה שלי בלוב: סבי וסבתי (מצד אמא) נולדו וחיו בחומס .סבי וסבתי (מצד אבא) נולדו במסלאתה. הורי התחתנו בשנת 1939 וחיו בחומס. לאבא היה בית מלאכה לייצור נעליים ודברי עור והעסיק 5 עובדים (יהודים). אמא הייתה עקרת בית, אבל קשיי הפרנסה אילצו אותה לתפור בגדים ולמכור לגרמנים.

נולדתי בשנת 1947 בעיר חומס (אין תאריך מדויק). עלינו ארצה באוקט' 1950, באניה "קוממיות". חיי היהודים בלוב, בצל הגרמנים והאיטלקים

בשנת 1936, איטליה כרתה ברית עם גרמניה הנאצית. בשנת 1938, החלת חוקי הגזע על יהודי לוב גירוש יהודים בעלי נתינות זרה מלוב. פיטורי יהודים ממשרות ממשלתיות. איסור על לימודים במוסדות השכלה גבוהים (תיכון ומעלה). היה איסור על עסקאות נדל"ן, מחוץ לקהילה.איסור על מעבר בין הערים בלוב , ללא רשיון

מחנות עבודה בלוב: ז'אדו, בוקבוק וסידי עזאז. גאריאן , יפרן. יהודי לוב נשלחו למחנות במדינות ערב שכנות .יהודי לוב נשלחו גם למחנות באירופה : אושוויץ, ברגן בלזן, בוכנוואלד, איסברוק ועוד

מחנה העבודה

%d7%9e%d7%97%d7%a0%d7%95%d7%aa-%d7%a2%d7%91%d7%95%d7%93%d7%94-%d7%91%d7%9c%d7%95%d7%91

השיבה הביתה

יהודי לוב ששהו במחנות בלוב , חזרו לבתיהם לאחר כיבוש לוב ע"י הבריטים והאמריקאים בשנת 1943. יהודי לוב ששהו במחנות באירופה , חזרו לבתיהם בלוב , בתום מלחמת העולם השנייה בשנת 1945. היו פרעות ביהודי לוב. בפרעות בשנת 1945 נהרגו 133 יהודים ונשרפו עסקים ובתי כנסת. בשנת 1948 14 הרוגים ובשנת 1967, 17 הרוגים וביניהם שתי משפחות שלמות

העלייה ארצה

בשנת 1933, גרעין גדול מיהודי לוב עולה לישראל ומקים את  שכונת מונטיפיורי בתל אביב. שנת 1946, עלייה בלתי לגאלית של כ – 3,500 יהודים/מעפילים. בשנת 1948, הגיע ברוך דובדבני מהסוכנות היהודית ללוב וריכז את כל נושא העלייה לישראל. בשנת 1949, התירו הבריטים ליהודי לוב לעלות לישראל, מנמל טריפולי בלוב, ישירות לנמל חיפה בישראל.בתום העלייה הגדולה. נותרו בלוב כ – 4,100 יהודים והם עזבו את לוב טיפין טיפין עד שנת 1967.

בהפלגה בזמן העלייה

%d7%94%d7%a4%d7%9c%d7%92%d7%94-%d7%91%d7%96%d7%9e%d7%9f-%d7%94%d7%a2%d7%9c%d7%99%d7%99%d7%94

העלייה

רישום עולים בשער העלייה(מחנה סנט לוקס) חיפה חיטוי העולים ב – די די טי. חיסונים. רישום ופינוי למעברות. הוקמו עשרות רבות של מעברות בכל אזורי הארץ. במעברה חיינו באוהלים ואח"כ בפחונים  סאלח שבתי חי בסרט, אצלנו זו היתה מציאות.

המכולת השכונתית – במעברה היתה לנו מכולת שכונתית.

%d7%94%d7%9e%d7%9b%d7%95%d7%9c%d7%aa-%d7%94%d7%a9%d7%9b%d7%95%d7%a0%d7%aa%d7%99%d7%aa

תקופת הצנע

הכפלת כמות האוכלוסייה בארץ. מחסור ביתרות מט"ח. העולים הגיעו ארצה חסרי כל. באפריל 1949 הוחלט על תקופת צנע. הוקם משרד אספקה וקיצוב (דב יוסף). זה כלל: מזון, ביגוד, הנעלה וכלי בית.  2,800 קלוריות לאדם ליום.

בשנת 1952 החלו הקלות ובשנת 1953, רוב ההגבלות הוסרו. בשנת 1959 השר ספיר ביטל את  משטר הצנע.

הזוית האישית

משוב של החניך – סבא יעקב: "הייתה לי חוויה נפלאה לעבוד עם נוה. גיליתי ילדה סקרנית, נבונה ומשפחתית מאוד. זה הקשר הרב דורי שלנו, שממלא אותי שמחה ואושר".

משוב של החונכת – התלמידה נוה: "נהניתי מאוד לעבוד עם סבא ונחשפתי למידע חדש. בעקבות המצגת למדתי המון על המשפחה ודורותיה"

עלייה בלתי לגאלית
ההעפלה (קרויה גם עלייה בלתי-לגאלית ועלייה ב') הייתה התנועה לכניסה בלתי חוקית של יהודים לארץ ישראל בדרכי הים והיבשה וב-1947 גם בדרך האוויר, אשר אורגנה על ידי היישוב ...

חיטוי בדי די טי
חומר לריסוס נגד כינים בו השתמשו לחיטוי עולים שהגיעו ארצה