הסיפור של שולה דואניס

שולה ואביב
שולה חיילת בטירונות
שולה דואניס מספרת את סיפור חייה וסיפור בעלה מנשה שנפל בקרב במלחמת יום כיפור

נולדתי בשנת 1948.

תמונה 1

בערך בגיל 14 הצטרפתי לחבורת נערים ונערות בגילי שהיו נפגשים כמה פעמים בשבוע במועדון נוער. במועדון הייתה מדריכה ואיתה היינו עוסקים בכל מני פעילויות שונות (כמו: ריקודי עם, משחקי חברה וכו') עד התגייסותנו לצה"ל.

כשלושה חודשים לפני מלחמת ששת הימים התגייסתי לצה"ל ושובצתי לנח"ל. עברתי טירונות במשך שלושה חודשים ב"מחנה שמונים" ליד חדרה.

בסוף הטירונות שרר בארץ מתח של לפני מלחמה, ולא התקיים טקס סיום טירונות כי הצבא היה בכוננות.

מיד לאחר הטירונות צורפתי לגרעין נח"ל שנשלח לקיבוץ גניגר, וכמה ימים אחרי פרצה מלחמת ששת הימים.

אחרי מלחמת ששת הימים המדינה הייתה באופוריה לאחר ניצחון מוחץ של צה"ל על צבאות ערב שיסתיים לאחר שישה ימים בלבד.

לאחר זמן קצר עברתי מקיבוץ גניגר להיאחזות מי עמי שנמצאת בכביש ואדי ערה, ושם, בניגוד לקיבוץ גניגר, היו רק חיילים והאווירה הייתה כיפית, בנוסף הייתה לי שם חברה שהכרתי קודם.

התפקיד שלי היה שמירה בלילה והרבה פעמים היינו נכנסים למטבח מכינים צ'יפס ומעירים את כולם לאכול.

לאחר שישה חודשים בהיאחזות עברנו כולם לקיבוץ נחל עוז שבגבול עזה. בנחל עוז הייתי מטפלת של ילדים בגלאי שנתיים שלוש ולאחר 6 חודשים עברנו לקיבוץ אורים שבנגב שהוא הקיבוץ שממנו יצא הגרעין שאליו הצטרפתי, ושם נשארנו כמעט שנה ללא מדים (זה נקרא של"ת = שרות ללא תשלום מאוחר) ושם למדתי את צורת חיים שונה ומעניינת.

אחרי השירות הצבאי אותה קבוצה מגיל 14 המשיכה להיפגש ובאחד הימים מנשה הציע לי לבוא איתו וכמה חברים לטבריה ומאותו יום התחלנו לצאת ולאחר כשנתיים נישאנו.

תמונה 3

חצי שנה לאחר שנישאנו, יום כיפור בצהריים, הייתה דפיקה בדלת והגיע חייל ובידו צו שמונה והודיע שמגייסים את מנשה למילואים.

אנחנו היינו מאוד מופתעים כי לא ידענו מה קרה ואז נשמעה אזעקה והבנו שהמצב רציני, פרצה מלחמת יום הכיפורים.

לאחר כ- 10 ימים בהם לא שמענו ממנו דבר שלחנו מכתב ליחידה לשאול מה קורה אך לא ענו לנו.

יום אחד, כשהייתי אצל אחותי, התקשרתי להוריו של מנשה לשאול מה נשמע והאם הם שמעו משהו חדש. דרך הטלפון שמעתי בכי וצעקות ואני הבנתי שהנורא קרה, מנשה נפל בקרב.

נסעתי אל הוריו של מנשה הכי מהר שיכולתי ונשארתי איתם תקופה מסוימת.

חבריו של מנשה לגדוד 217 פלוגה ס' יחידה 113 סיפרו על הקרב בו נפל:

בלילה בו התגייס הם החלו בדרכם לעבר סיני, ובשעות הבוקר, בציר פלוג'ה-רומני, הם הותקפו על ידי קומנדו ימי מיצרי, ובקרב זה נהרגו מנשה והרבה מחבריו ליחידה.

מידי שנה ביום העצמאות מתכנסים חברים ליחידה ביער המגינים ליד בית שמש לפיקניק משותף ובו מספרים מידי שנה על לוחם שנפל בקרב זה, ובשנת 2015 סופר על מנשה.

לשמחתי הרבה גיליתי שאני בהריון ולאחר תשעה חודשים קיבלתי מתנה, בת מקסימה – ליבנת שהביאה לי שלושה נכדים מקסימים: אור אביב ואופיר.

המצבה לזיכרם של מנשה דואניס והחברים שנפלו עימו בקרב

העשרה:
מלחמת יום כיפור – פרצה ביום הכיפורים ה'תשל"ד6 באוקטובר 1973, בהתקפת קואליציה של צבאות מדינות ערביות כנגד ישראל, בהובלתן של סוריה ומצרים. המלחמה התרחשה בעיקר בסיני וברמת הגולן, ונמשכה עד 24 באוקטובר 1973, יום כניסת הפסקת האש לתוקף. חילופי אש נמשכו עד 26 באוקטובר בחזית המצרית בחצי האי סיני ועד 1974 בחזית הסורית ברמת הגולן.

נח"ל
נוער חלוצי לוחם (נח"ל) הוא כינוי למסגרות מסוימות בצבא ההגנה לישראל המקיימות קשר עם בני נוער.