הסיפור של סבתא – החיים בקיבוץ נען

תעודות הוקרה של תכנית הקשר הרב דורי
במסגרת מפגשי התכנית
החיים בקיבוץ נען

סבתא יהודית נולדה בשנת 1945 בחודש מאי וגדלה בקיבוץ נען. באותן השנים הנוהג היה שכל הילדים חיים בבית הילדים ולא בבית ההורים. לינה משותפת הייתה שיטת חינוך וגידול ילדים, שהייתה נהוגה ברוב הקיבוצים עד שנות ה-80. בלינה המשותפת, ילדי הקיבוץ היו לנים בלילות יחדיו במבנים ייעודיים, שנקראו בתי ילדים, במנותק מהוריהם. בתי הילדים היוו מעון קבע לילדים, בו גם אכלו, התרחצו ולמדו בשנות בית הספר היסודי. ברוב הקיבוצים המשיכו ללון במשותף עד ההתגייסות לצבא. (ויקיפדיה)

על פי סבתא, החיים בלינה משותפת של כל הילדים מאותה קבוצת גיל, היו שונים לחלוטין. הם היו חופשיים ומלאי הרפתקאות ושמחה, ללא פיקוח של מבוגרים. הילדים יכלו להשתולל בחופשיות ולתת ביטוי לדמיון וליצירתיות שלהם כילדים. לדוגמה: צחצוח נעליים הפך למשחק שבו כל הילדים הלכו סביב הבית תוך כדי צחצוח. חוויה אחרת הייתה למצוא את עץ הפומלות היחיד שניצב בלב פרדס תפוזים ענק. בדרך מצאו המון צבעונים ופטריות מאכל, שאותן בישלו בתוך פח מלפפונים. בלילות היו מתגנבים לפאתי הפרדס כדי לסחוב קלמנטינות מתוקות.

הנכד יונתן: אני למדתי על החיים של סבתא בעבר הרחוק. למדתי כי בעבר גרו בבית ילדים ולא בבית הורים.

סבתא יהודית: היה לי מעניין לשמוע את הסיפורים של הסבים והסבתות השונים שהשתתפו בתכנית הקשר הרב דורי.

תפוצה
1. הקהילות היהודיות המפוזרות בגולה 2.מידת הפיזור בסביבה. "תפוצת העיתון." "תפוצת ציפורי המים בעולם" 3.כל הנמענים לשליחת מכתב, דואר אלקטרוני וכד'. (מילוג)

”החיים בלינה משותפת היו חופשיים ומלאי הרפתקאות ושמחה, ללא פיקוח של מבוגרים“