סבתא דונרה עלתה מטביליסי

סבתא דונרה בילדותה
סבתא דונרה הנערה
סבתא דונרה

שמי אייל חנן, השתתפתי השנה בתכנית הקשר הרב דורי יחד עם סבתי דונרה. סבתא דונרה נולדה בעיר טביליסי שבגיאורגיה בשנת 1942 לבית משפחת ריז'ינשוילי. לאחר נישואיה לסבא שמה השתנה לדונרה חנן. סבתא עלתה עם המשפחה לארץ בשנת 1972.

סבתא מספרת:

"נולדתי בגאורגיה בעיר בטביליסי בשנת 1942. נולדתי בבית חם והורים שלי היו חמים, חכמים, מלומדים ותמיד עזרו בלימודים. דיברו בגאורגית וברוסית. אנחנו חגגנו כול החגים היהודים. אנחנו אכלנו מאפים טעימים לכחי וחצ'פורי.

תמונה 1

למדתי בבית ספר יסודי הייתי תלמידה טובה. היו לי הרבה חברים גם יהודים וגם לא יהודים. השתתפי בחוגים שונים בחוג טבע, חוג צילום, חוג ספרות וכו'. גרתי ליד בית ספר וציפורים שהיו בחוג טבע הבאתי בכלובים לבית וטיפלתי בהם בקיץ. בתחילת שנת הלימודים החזרתי אותם לחוג. בימי ראשון לא למדנו ואימא הייתה לוקחת אותי ואת אחיי להצגות. בקיץ יצאנו תמיד לנופש. חודש וחצי בילינו בערים ושבועיים בשפת הים.

תמונה 2

היו לי בילדותי חברים גם יהודים וגם גאורגים. שתי חברות יהודיות, לרה וסילביה היו החברות הכי טובות וגם הם עלו ארצה ואנחנו עדיין בקשר. היום החברות הכי טובות שלי הם לאה, חנה, אהובה ויש לי עוד חברות טובות רבות.

בשנת 1959 סיימתי בית ספר יסודי והתקבלתי לאוניברסיטה לחוג גרמנית. סיימתי בשנת 1964 לימודים ובראשון בספטמבר התחלתי ללמד בבית ספר יסודי את השפה הגרמנית. בשנת 1962 נפגשנו אני ובעלי לעתיד באוניברסיטה והמשכנו את החברות. בשנת 1963 התחתנו ובשנת 1964 נולדה הבת הבכורה חיה, ב- 1968 נולדה קטי ובשנת 1969 נולד הילד הקטן דוד, אבא של אייל.

העלייה לישראל

בשנת 1972 המשפחה שלי בעלי ושלושת הילדים: חיה בת שבע, קטי בת שלוש וחצי, ודוד בן שנתיים ושלושה חודשים עלינו ארצה.

הגענו לשדה תעופה לוד ונשלחנו לעיר דימונה לאולפן כדי ללמוד עברית. אני הייתי בגאורגיה מורה לגרמנית ומיכאל היה כלכלן. נשארנו בדימונה חמישה חודשים. לא היה לנו קל בדימונה. היתושים בחודשי קיץ הפריעו לנו מאוד בגלל העקיצות. אחרי חמישה חודשים עברנו לגור בבת ים.

חיה הלכה לבית ספר לכיתה ב', קטי ודוד הלכו לגן ילדים. בשנת 1973 במלחמת יום הכיפורים מיכאל התגייס לצבא והיה בצבא שלושה חודשים. זו הייתה תקופה מאוד קשה ובתום המלחמה התחלתי ללמוד בסמינר הקיבוצים בחוג גננות. בשנת 1975 סיימתי ללמוד בחוג לגננות והתחלתי לעבוד בתור גננת בגן ילדים בבת ים. עבדתי 28 שנים. הילדים גדלו ולמדו באוניברסיטה.

אירוע מרגש במיוחד שחגגנו בישראל הוא טקס הבר מצוה של בני דוד. בני דוד חגג בר מצוה בשנת 1982. אירוע זה ריגש אותנו מאוד והיה קשה לחכות לקראת החגיגה. הזמנו 500 אורחים וחגגנו בשמחה. לאירוע זה הייתה משמעות חשובה בעיני כי בילדותי חגגנו לאחי את הבר מצווה בסתר ולא הזמנו הרבה אורחים.

אייל חנן, השנה בתכנית הקשר הרב דורי יחד עם סבתא דונרה תיעוד סיפורה, סיפור עליית המשפחה לארץ.

יהודי טביליסי
ערב מלחמת העולם השנייה מנתה האוכלוסייה היהודית בטביליסי כ- 40,000 איש (ע"פ הערכות). ומתוכם כ-60% יהודים מקומיים. מקורות מסוימים קובעים כי ערב מלחמת העולם הראשונה היו בעיר חמישה עשר בתי כנסת, שהיו מאורגנים על פי הקהילות שמהן הגיעו. לאחר מלחמת העולם השנייה נמנו בעיר שלוש קהילות (או עדות): היהודים האשכנזים שהגיעו מרוסיה, ונקראו "אשכנזימבי" בפי המקומיים. היהודים הפרסים. יהדות גאורגיה היהודים המקומיים.

”לאירוע הבר מצווה לבני משמעות חשובה בעיני. בילדותי חגגנו לאחי את הבר מצווה בסתר“