הסיפור של סבא- ילדות בברטיסלבה

עם סבא אהרון וסבתא רבקה

תכנית הקשר הרב דורי, במסגרת המפגשים, עדן מראיין את סבא אהרון וייס

מתי והיכן נולדת?
אני נולדתי בתאריך 29 ביוני 1942 בעיר הבירה של סלובקיה שקוראים לה ברטיסלבה
כיצד אתה זוכר את הבית בו גדלת?
הבית של הורי היה בברטיסלבה ובגיל שנתיים וחצי נלקחתי על ידי בני המשפחה כדי להתחבא בבונקר (מקום מתחת לאדמה) בחוות בקר בהרים, מחבוא קטן. חודש אחד אחרי שלקחו אותי לבונקר, ההורים שלי ואחותי נשלחו בטרנספורט למחנה המוות אושוויץ בפולין. מאז לא ראיתי אותם

באיזו שפה דיברתם?
ההורים שלי דיברו ביניהם ואיתי בגרמנית.
האם היו לכם מנהגים מיוחדים?
בגיל הזה אני לא זוכר את ההורים שלי בכלל. אבל אחרי המלחמה, כשהייתי בן 5-7, אני גדלתי אצל סבא וסבתא שלי שהם היו ההורים של אמא שלי. מנהג אחד היה שסבא שלי נהג לברך את הילדים שלו ואת הנשים שלהם, את כל המשפחה. הוא עמד וכולם עמדו וכופפו את הראש. לא דווקא בליל שבת. בסוף הברכה, מקבל הברכה היה לוקח את היד של סבא שלי ונותן לה נשיקה וגם נשיקה בלחי. אחרי זה, היו הולכים לסבתא וגם לה היו נותנים נשיקה על היד וגם על הלחי. הנשיקה על היד הייתה לאות כבוד, הנשיקה על הלחי לסימן של משפחה. דבר נוסף, סבא שלי מאוד הקפיד לשיר את כל הזמירות בשבות והיו לו מנגינות מרגשות, מתאימות לגלות

האם היו לכם מאכלים מיוחדים?
היו הרבה מאכלי בצק: אטריות, פתיתים וקניידלך. היה מעט מאוד בשר אז הארוחות היו מורכבות מתפוחי אדמה ובצקים

האם היו לכם אירועים מיוחדים?
כשהייתי בן 5 לימדו אותי להגיד קדיש ולקחו אותי לבית הכנסת ואז אמרתי פעם בשנה קדיש על ההורים שלי ועל אחותי. דבר נוסף, לקראת הכניסה לבית הספר, סבתא שלי לימדה אותי סלובקית וכשהגעתי לכיתה א'- ידעתי כבר לקרוא סלובקית

מה היו שמות הוריך?
אברהם ומרים

מה היה הרקע ההיסטורי בו גדלת?
אני נולדתי בתוך השואה, בתוך מלחמת העולם השנייה. מדינת סלובקיה הייתה מדינת חסות של הגרמנים ובצורה כזאת, רוב יהודי סלובקיה נשלחו למוות

איך חגגת את בר המצווה שלך?
גרנו בחיפה, אצל סבא וסבתא שלי ואת המסיבה עשו בדירה הקטנה שלהם. אני הוצאתי את הרהיטים מהחדר לגינה, היה להם חדר אחד והמוזמנים ישבו בחדר. המוזמנים היו בערך 25 אנשים חלקם קרובים, חלקם מכרים. בשבת בבוקר היינו בבית הכנסת וכל הדודים שלי באו, וכרגיל, קראתי בתורה ועליתי למפטיר

באיזה גיל היית כשעלתה המשפחה לארץ?
אני הייתי בן 7

כיצד החלטתם לעזוב ולעלות לארץ ישראל?
אחרי השואה, זה היה מתבקש- לא רצינו יותר להישאר שם

ספר לי על ההתארגנות לעלייה ועל הדרך שעברת עד שהגעת לארץ
נרשמנו במשרדים הממשלתיים לעלייה. היה צריך לחכות הרבה זמן לאישורים. סלובקיה הייתה אז חלק מהמדינות הקומוניסטיות והיה קושי לצאת. הגשנו בקשות ובסוף אישרו לנו. רשמו כל חפץ שהיה לנו בבית שרצינו לקחת איתנו. היינו צריכים לשלם מס יציאה כדי שירשו לנו לנסוע. עלינו לרכבת בברטיסלבה ונסענו דרך אוסטריה, הונגריה ואיטליה. המסע ברכבת היה 3 ימים. הגענו לנמל בארי בדרום איטליה שם חיכתה לנו האנייה "גלילה" שהייתה אז אניית הדגל של חברת צים. עלינו לאנייה הזאת, היה מאוד צפוף- המיטות היו מסודרות ב4 קומות אחת על השנייה ואני ישנתי בקומה העליונה. בדרך היו סערות והאנייה התנדנדה מאוד. אחרי 4 ימים של שיט הגענו לנמל חיפה

כיצד הרגשת כשראית את ארץ ישראל?
כל האנשים עלו לסיפון והייתה התרגשות עצומה וריקודים וכל מיני התפרצויות שמחה

באילו קשיים נתקלת בהגיעך לארץ?
ביום הראשון נלקחנו למחנה עלייה שהיה מורכב מאוהלים. נכנסנו לאוהל, את הלילה הראשון במולדת בילינו לאוהל. היה חורף קר ובקושי היו לנו שמיכות. לאחר כמה ימים, עברנו לדירה של דודה שלי, דירה קטנה ומאוד צפופה. שבועיים לאחר מכן, שלחו אותי לפנימייה בירושלים

האם יש לך געגועים למקום בו גדלת?
הזיכרונות שיש לי הם זיכרונות טובים- אבל אני לא רוצה לחזור לשם

היכן שירתת בצבא?
אני שירתתי בחיל הקשר, הייתי אלחוטן, זה היה מקצוע שידעו גם לשלוח קוד מורס. אני הייתי בהרבה תרגילים בשטח

האם השתתפת במלחמות?
כן, קודם במלחמת ששת הימים. במלחמת ששת הימים הייתי בחזות הירדנית. אחר כך, במלחמת יום כיפור, הייתי בסיני ובמצרים. במלחמת לבנון ביקרתי בלבנון

מה אתה זוכר מהחתונה שלך ושל סבתא?
אבא של סבתא מאוד רצה שאני אלבש חלוק לבן ומגבעת. מאוד התנגדנו לחלוק ובסוף הסכמתי על מגבעת, אבל כשהלכתי לחופה, שכחתי את המגבעת. הצלם צילם רק תמונות ולא וידאו. אחות של סבתא הביאה מסרטה מאמריקה ששמים סרט בפנים, זה לא וידאו, זה מסרטה של ראינוע. ביקשתי מבן דוד שלי שיצלם, היו בעיות עם התאורה כך שיש לנו היום סרט באורך של 60 שניות מהחתונה. הייתה חתונה יפה, וסבתא הייתה יפהפייה ונחמדה

מה היה עיסוקך לפני הפנסיה?
הייתי מהנדס בנושא מחשבים ותקשורת, הייתי מנהל מחלקה שפיתחנו מחשבים

מה התחביבים שלך?
לימודים וקריאה.
משוב על תהליך הראיון עם סבא

מה הרגשתם בזמן הראיון?
הייתי מרותקת והרגשתי גם עצובה וגם שמחה

מה חידש לכם הראיון?
למדתי להכיר את סבא שלי יותר טוב, מה עבר עליו כשהוא היה בגילי, ואיך זה היה להיות ילד באותה תקופה

מהו ה"שיעור לחיים" שלמדתם מהראיון?
למדתי להיות אמיצה יותר, לא להתלונן על כל דבר קטן ולהעריך את כל מה שיש לי כי זה לא מובן מאליו.

אירוע חשוב ומשמעותי לסבא

ספר לי על אירוע חשוב/משמעותי שהיה לך.
בחרתי לספר על הגיוס לצה"ל. אני גדלתי מגיל 7 עד 17 בפנימיות וישיבות דתיות ולא הייתי חשוף לכל העולם הרחב, וכשהתגייסתי לצה"ל פתאום הכל השתנה. התגייסתי לבד- ולא בקבוצה, לא היו לי חברים קודם שהיו בצבא וסיפרו לי מה צפוי לי- אז בבת אחת הייתי צריך להתאקלם לעולם חדש שבו רוב האנשים חילוניים ולאווירה השונה שהייתה בעיקר בטירונות- טיפול בנשק, מסדרים, המיטה בעמידה במסדר וכו'. בהמשך, השירות בצבא כלל קורסים מקצועיים באלקטרוניקה ואלחוט, ותרגילים בשטח- כל העולם הזה היה חדש בשבילי ולכן הייתה לו בהחלט השפעה עצומה והיה צורך לאופי חזק כדי להתמודד עם הבעיות האלה

איזה מסקנה אתה לומד מאירוע זה?
שאדם צריך לבדוק את האופי שלו ולקחת אחריות על ההתנהגות שלו בכל השטחים (לא רק קיום מצוות, אלא גם התנהגות בין אדם לחברו- להיות ישר ולא לשקר, לא לדבר לשון הרע) ולפתח קשרי חברות עם אנשים.

קיטל
חלוק לבן שבדרך כלל לבשו אותו באירועים וביום כיפור