המערוך מעיראק

דליה והנכד עודד במסגרת התכנית
פעילות במסגרת תוכנית הקשר הרב דורי
ילדותי בעיר טבריה

שלום, שמי עודד שמיר ואני משתתף בתוכנית ה"קשר הרב דורי" בבית ספר אלון יזרעאל שבעיר עפולה יחד עם סבתי דליה נחום.

סבתי מספרת שהיא נולדה בעיר טבריה בבית החולים הסקוטי (המלון הסקוטי) בשנת 1954.

המלון הסקוטי הוא בית מלון בעיר טבריה, הנמצא בבעלותה של הכנסייה של סקוטלנד. המתחם בו שוכן המלון הוקם במאה ה-19 ושימש כבית חולים, ומאוחר יותר הוסב לאכסניה לצליינים ולבית הארחה, עד להפיכתו לבית מלון. בשנת 1894 נפתח במקום בית חולים בניהולו של ד"ר טורנס, שהיה בית החולים הראשון בעיר. מאוחר יותר (בשנים 1921 עד 1953) עבד בבית החולים גם בנו של ד"ר טורנס, ד"ר הרברט טורנס. במקום פעל גם בית ספר לאחיות. בית החולים הוסב בהמשך לבית חולים ליולדות, עד שנסגר בשנת 1959. מספר שנים לאחר סגירת בית היולדות הוסב המתחם לבית הארחה, שאירח בעיקר צליינים נוצרים.

בילדותה סבתי גדלה עם עוד שבעה אחים ואחיות בבית קטן, והיא הבכורה מבניהם. היו לה חברות רבות שגדלו באותה שכונה, ולמדו באותו בית ספר, "ממלכתי ט' " שהיה יחיד בשכונה. ילדותה עברה בנועם וברוגע בשכונת מגוריה, יחד עם משפחתה. ובמהלך חייה היא צברה חוויות רבות.

חפץ מיוחד שעובר במשפחה – המערוך של סבתא רבא

סבתי דליה, קיבלה מסבתא שלה חפץ יקר ערך, והיא שומרת עליו עד היום בביתה. החפץ הוא מערוך להכנת לחם מסורתי, שאותו הביאה עמה מעיראק. מערוך זה שימש אותה להכנת לחמים, לכל המשפחה ולשכנים מסביב. היא הכינה לחם מיוחד שאפו אותו על גבי עצים שנאספו במשך שבועות שלמים. מערוך זה משמש מזכרת לתקופה הישנה והעתיקה ויש לו ערך סנטימנטלי רב.

הזוית האישית

הסיפור תועד במסגרת תכנית הקשר הרב דורי. התכנית נערכה בבית הספר אלון יזרעאל בעפולה, התש"ף, בהנחיית המורה המובילה תמר נעה הראל.

מערוך
מערוך הוא כלי מטבח המשמש לעיבוד מזון, ובעיקר לרידוד בצק. המערוך הוא מוט בעל צורה גלילית מוארכת, עוביו לרוב בין 7–10 ס"מ ובשני קצותיו ידיות להחזקתו. (ויקיפדיה)

ציטוטים

”סבתי דליה, קיבלה מסבתא שלה חפץ יקר ערך, מערוך להכנת לחם מסורתי, שאותו הביאה עמה מעירק. המערוך שימש אותה להכנת לחמים, לכל המשפחה ולשכנים מסביב“