ילדותו של סבא יוסף בתוניס – חופשות בלה-גולט

ילדים בקיטנה ב'לה גולט', תוניס, תוניסיה, 1960 - אתר בית התפוצות
לה-גולט
סבא יוסף

שמי שיר קוסקאס, השתתפתי השנה בתכנית הקשר הרב דורי ואני מביאה את סיפור עלייתו של סבי מתוניסיה מהעיר תוניס. סבא עלה לארץ עם משפחתו בשנת 1962.

קהילת יהודי לה-גולט – אתר בית התפוצות

"ב- 1931 נמנו 843 יהודים בלה גולט עצמה; ב- 1936 1,668 כולל יהודי קרתגו; ב- 1946 היו 2,577 יהודים; ב- 1956 היו בשתי הקהילות יחד 3,313 יהודים….רוב היהודים התגוררו ברובע החדש שנבנה בשנות העשרים למאה העשרים באזור שנקרא Bratel, בין רחוב סידי בו-סעיד לבין רחוב קרתגו. ברובע היו שלושה בתי כנסת קטנים בבתים פרטיים, ולא שימשו בהם רבנים מוסמכים. בשנות העשרים שימש באחד מהם מרדכי סיטרוק שכונה "הרבי היפה". בעיר היה גם בית כנסת מרכזי גדול – "סאלה כבירה" שנבנה ברחוב קרתגו בסוף המאה התשע עשרה". (אתר בית התפוצות).

סבא מספר על זיכרונות ילדות מתוניס:

"אני ומשפחתי מאוד נהנינו בעיר תוניס ובעיקר בחופשות בקיץ היינו נוסעים לחוף הים בעיר לה-גולטשהיא היא עיר בתוניסיה, חלק מנמל העיר תוניס, כ-10 ק"מ מתוניס. לה-גולט הייתה מחוברת לתוניס בדרך שעוברת דרך אגם תוניס. שם היינו משחקים עם החברים והמשפחה ביחד. מערכת היחסים שלנו עם השכנים הייתה מאוד טובה. היינו כמו משפחה משחקים ביחד ומדברים ביחד ובכל חופשה שהייתה היינו נפגשים כולנו יחד ויוצאים לטייל איתם.

בילוי בלה- גולט בחופשות הקיץ

תמונה 1

היו לנו קשיים בגלל הזהות היהודית מכיוון שבמשך רוב השנים לא סבלו היהודים מרדיפות בתוניסיה, אולם אירעו מספר מקרים של רצח יהודים, ביזה והלשנה. בתחילת מלחמת העולם השנייה היו בתוניסיה כ- 10,000 יהודים. לאחר הכיבוש הגרמני בתוניסיה, נשלחו חלק מיהודי תוניסיה למחנות השמדה ולמחנות השמדה באירופה. בשנת 1967 היהודים סבלו מפגיעות והתנכלויות משפילות רבות ובעקבות זאת עזבו שארית יהודי תוניסיה ונותרו בתוניסיה נכון ל-2011 פחות מ-1,000 יהודים, רובם באי ג'רבה.

העלייה מתוניסיה לישראל לעיר באר שבע

ובשנת 1957 החלטנו לצאת מארץ תוניסיה בעקבות אירועים שהתרחשו בזמן העצמאות של תוניסיה, והחלטנו לעלות לארץ ישראל. עלינו לארץ ישראל בשנת 1962. כל המשפחה עלתה ארצה, עלינו באנייה מנמל מרסיי בצרפת לנמל חיפה בישראל ומשם המשכנו באוטובוסים עד לבאר שבע.

הקשיים שהיו לסבא יוסף, הי בעיקר קשיי לימוד השפה העברית והקושי בתנאי הדיור. סבא מספר: " כי היינו 14 נפשות במשפחה והיינו צריכים להתחלק ל-2 חדרים כדי שלא יהיה צפוף".  הקשיים היו גם בפרנסת המשפחה, סבא התפרנס מעבודה פיזית כעובד בבניין וסבתא הייתה עקרת בית שגידלה את הילדים.

שיר קוסקאס, השתתפה השנה בתכנית הקשר הרב דורי ותיעדה את סיפור עלייתו של סבא שלה לישראל בשנת 1962.

לה-גולט
היא עיר בתוניסיה, חלק מנמל העיר תוניס. לה גולט נמצאת כ-10 ק"מ מתוניס ומחוברת אליה בסוללה שעוברת דרך אגם תוניס. מבצר הקסבה של לה-גולט נבנה על ידי קרל החמישי ב-1535. העיר נכבשה על ידי העות'מאנים ב-1574. ב-1881 הפכו הכובשים הצרפתים את אזור המבצר לעיר עצמאית. בתקופת מלחמת העולם השנייה היא הייתה בשטח הגרמני, והוקם בה מחנה ריכוז ועבודה בכפייה ליהודים.

”בחופשות בקיץ היינו נוסעים לחוף הים בעיר לה-גולט, שהיא היא עיר בתוניס חלק מנמל העיר“