המטבע של אהרון היחיד בעולם – מגטו לודז'

מתעדים את סיפור המטבע של אהרון

סיפורו של אהרון זולטי

הסיפור מתועד בסרטון: קשר רב דורי מרכז מצויינות בת ים המטבע של אהרון

אהרון זולטי מספר את סיפורו של המטבע מגטו לודז' – המטבע היחידי שנשאר בעולם.

מטבע זה הוא המטבע היחידי שנשאר בעולם והוא אצלי. המטבע הוטבע בגרמניה בשנת 1943.

"גטו לודז' היה אחד מן הגטאות הגדולים בפולין הכבושה. הוא נכלל בשטח שסופח לגרמניה והיה קרוב למחנה ההשמדה חלמנו. זה היה הגטו השני שהוקם, לאחר גטו פיוטרקוב, והאחרון שחוסל ב-1944. שטח הגטו היה רק ארבעה קמ"ר, מתוכם רק 2.5 קמ"ר בנויים. בשטח זה נדחסו למעלה מ-165,000 תושביה היהודים של לודז' וסביבתה. אליהם צורפו עוד כ-40,000 יהודים שגורשו מגרמניה, אוסטריה ואזורים אחרים. בסך הכל עברו בגטו כ-205,000 איש. 877 נשארו כשהרוסים שחררו את האזור, וכ-10,000 שרדו את המלחמה במקומות אחרים."

הגרמנים הוציאו מטבע זה כדי שלא נעשה ביזניס וקניות, מזון או משהו כזה, בשטח הגטו. היה בשווי של 10 מרק, שנת הייצור שלו הוא הוטבע בשנת 1943.

בגטו לודז' מובילים לחם לצרכניות, שם היינו עומדים בתור והיינו קונים שם בכסף שקבלנו בשביל העבודה.

תמונה 2

כשעמדנו בתור למזון, השוטרים הגרמנים ערכו עלינו חיפושים. השוטרים הגרמני מחפש אצל היהודי במעיל אם הוא לא מחביא כסף.

תמונה 3

עיתון זה מאפריל 1941 בעיתון מופיע המנות שקבלנו כל שבועיים, סוכר לשבועיים, רבע ק"ג תפוחי אדמה לשבועיים. הכל היה לשבועיים, זה לא הספיק אפילו לשלושה ימים. בפסח קבלנו אפילו מצות לפסח.

יש הרבה מטבעות ושטרות שעדיין קיימים ויש כאלה גם במוזיאון "יד ושם". המטבע שלי זה אין ביד ושם. כשהייתי ב"יד ושם" והראיתי להם את המטבע הם רצו את המטבע, אבל לא הסכמתי להיפרד ממנו, זה מטבע המזל שלי.

הופעתי השנה בחיל האוויר, ספרתי להם את הסיפור שלי, היו שם מעל 1000 חיילים, קצינים וקצינות. קבלתי תעודת הוקרה ממחנה תל נוף. קבלתי גם דיגלון מתנה יחד עם תעודת ההוקרה עם שמי חרות.

תעודת הוקרה

אהרון מקבל תעודת הוקרה מחיל האוויר

תמונה 6

תכנית הקשר הרב דורי, במרכז למצוינות בת ים, מנהל המרכז אשר אזולאי, מורה מובילת תכנית יהודית מריליוס, אפריל 2007, מתעדים התלמידים: בן גז, ואלעד ישראלי

כתבה במקומון בת-ים, מאי 2007

קישור ליחידת הלימוד – הקטלוג החינוכי של משרד החינוך – מדור לדור – סיפורו של חפץ