המושבות היהודיות החקלאיות בארגנטינה

גאוצ'וס יהודים (ארכיון יק"א)
יהודים בארגנטינה (ארכיון יק"א)
סיפורה של סבתי אסתי

בין השנים 1890-1910 הגיעו לארגנטינה יהודים שברחו מרוסיה. הם הקימו מושבות חקלאיות על אדמות שנרכשו ע"י הברון הירש. סבתא רבתא שלי נולדה במושבה כזאת.

בכל המושבות הקימו בית כנסת ובית ספר יהודי וחגגו את כל חגי ישראל. המתיישבים החדשים נקראו 'הגאוצ'וס היהודים'. הם חיו כקהילה יהודית מגובשת, עיבדו את אדמתם ותמכו אחד בשני בחקלאות, בקהילה ובקיום המסורת היהודית.

גאוצ'וס יהודים במושבות ארגנטינה: מארכיון יק"א שבארכיון המרכזי לתולדות העם היהודי

בכל צפון ארגנטינה הוקמו מושבות יהודיות כאלה, השלטון הארגנטינאי אפשר להם לקיים את חיי הקהילה לפי רצונם.

במשך הזמן הקהיליות גדלו וכבר אי אפשר היה להתפרנס רק מחקלאות, לכן הדורות הבאים שנולדו במושבות עברו לעיר הבירה של ארגנטינה – בואנוס איירס, על מנת להמשיך בלימודים ולרכוש 'מקצועות חופשיים'.

סבתא רבתא שלי לואיזה מטליס הגיעה לבואנוס איירס כדי לסיים את לימודיה ואז פגשה את סבא רבא שלי שמואל רובניסקי, שנולד בבונוס איירס. אבא שלו היה אחראי על בית הכנסת בבואנוס איירס. הם התחתנו ונולדו להם שתי בנות, אחת מהן זאת סבתא שלי, אסתי.

סבתי למדה בבית ספר יהודי. בבית הם המשיכו לקיים את המסורת היהודית. בבואנוס-איירס הייתה קהילה יהודית גדולה ומאוד פעילה למען ארץ ישראל.

בשנת 1971 המשפחה עלתה לארץ. סבתא שלי למדה בפנימייה עד גמר בית ספר, אחר כך למדה מחשבים בטכניון ושם פגשה את בעלה אליהו שלמד אף הוא בטכניון. ב-1974 הסבים שלי התחתנו ושנה לאחר מכן אבי נולד.

הרחבה

על יהדות ארגנטינה – בית התפוצות

מושבות היהודים – כתבה מעניינת מ"מסע אחר"

יהודים במושבות ארגנטינה: מארכיון יק"א שבארכיון המרכזי לתולדות העם היהודי

הזוית האישית

סבתא אסתר השתתפה בתכנית הקשר הרב דורי יחד עם נכדתה נויה וסיפרה לה את סיפורה המרתק של הקהילה היהודית בארגנטינה.

הגאוצ'וס היהודים
המתיישבים היהודים החדשים בארגנטינה נקראו 'הגאוצ'וס היהודים'