המדבקות הצבעוניות

זהבה יחד עם אורי ויוגב
זהבה מציגה תמונה של קערת ליל הסדר.
קערת ליל הסדר

זהבה קלר נולדה בשנת 1946 בנהריה. הנריה הייתה אז מושבה קטנה ועדין לא היתה עיר, גרו בה יהודים שעלו מגרמניה.

בילדותה אספה זהבה מדבקות צבעוניות שנקראו "פרסים" שהודבקו על חצי מחברת בגלל המצב הקשה בארץ. את ה"פרסים" הייתה מקבלת ביום הולדת או בחגים.

ה"פרסים" שאספה זהבה

תמונה 1

לזהבה הייתה בת דודה שהיא לא ממש חיבבה, כי כולם כל הזמן פינקו אותה. מה שזהבה לא ידעה היה, שבת דודתה שרדה את השואה על ידי סבתא שלה, סבתא שלה הצילה אותה וכך היה: בשנת 1942 כשבת הדודה שלה הייתה תינוקת ההורים שלה היו צריכים ללכת למחנה עבודה. אמא שלה לא רצתה לעזוב אותה וסבתה שהתחזתה לאחות לקחה אותה וכך הצילה אותה.

זהבה כתינוקת

תמונה 2

לזהבה זכרון משמעותי מבית ספר, כתלמידה היא הכינה הצגה על אגג העמלקי ודוד המלך והיא הרגישה אז טוב מאוד, מפני שההצגה הייתה מוצלחת מאוד.

זהבה בילדותה

קערת ליל הסדר

לכל אחד מאתנו, לכל משפחה, יש סיפור: סיפור עלייה, סיפור התיישבות, סיפור נדודים, סיפור העפלה או אחר. לרובנו יש גם חפצים שמלווים את ההיסטוריה של המשפחה ועוברים מדור לדור. לפעמים החפץ הוא גדול כמו כיסא, לפעמים הוא קטן כמו תמונה או טבעת ולפעמים הוא זיכרון משמעותי שצריך להעלות על הכתב. במסגרת תכנית הקשר הרב דורי עסקנו בנושא: "סיפורו של חפץ" וזהבה בחרה לספר לתלמידים על קערת ליל הסדר שלה. היא הראתה לתלמידים את תמונת הקערה שנמצאת במוזיאון ברלין, בגרמניה. מקור החפץ: מוזיאון בברלין, החפץ נמצא בבעלות מוזיאון בברלין. "גיל" החפץ כ-  85 שנים. את קערה זו יצרה סבתא של זהבה, לפני כ-85 שנים. כשלטון הגרמני התחיל להפחית את המשכורת ליהודים, סבתא של זהבה  סבתא נאלצה לעזור לפרנסת המשפחה והיא הקימה אז עסק לאומנות יהודית, ובבית היוצר שלה יצרה כלים – קערת הסדר היא אחד מהכלים שעשתה במו ידיה והיום הוא במוזיאון ברלין.

המשפחה

זהבה בנערותה

זהבה השתתפה בתכנית הקשר הרב דורי יחד עם התלמידים אורי ויוגב.

זהבה מציגה תמונה של קערת ליל הסדר במסגרת התכנית

חצי מחברת
בעבר מחברות היו דבר יקר, ועל מנת לחסוך, ההורים חילקו כל מחברת לשניים.

מחנה עבודה
בתקופת השואה, הנאצים רכזו את היהודים במקומות שונים, כמו הגטו, מחנות השמדה וכן במחנות עבודה שם היהודים עבדו קשה מאוד.

”נהננו מאוד להיות יחד וללמוד דברים חדשים. זהבה היתה לנו כסבתא וממש נקשרנו אליה. “

”המפגשים עם התלמידים היו נהדרים. שמחתי לשתף את התלמידים על עברי.“