הילדות של סבא גדעון במושב עין ורד

תמונה משותפת עם איתי בעין ורד
אני עוזר לאסוף תפוזים
הילדות במשק עין ורד

שמי גדעון מזור, נולדתי וגדלתי בעין ורד. האח הקטן מבין שלושת הילדים של משפחת מזור מיכאל ושושנה. אבא שלי – מיכאל עלה לארץ בשנת 1925 לאחר שהיה בארגון "החלוץ" שפעל בבסרביה. אימא שלי – שושנה עלתה לארץ בשנת 1932. היא הגיעה לחיפה באונייה, במטרה להגיע למכביה, אך לא באמת הלכה למכביה, אלא עלתה על הרכבת מחיפה לירושלים וירדה בקלקיליה, שם חיכה לה מיכאל עם חמור ועגלה ומשם רכבו ביחד לעין ורד.

אימא שלי הייתה האישה הראשונה במושב. ההורים שלי היו בין מייסדי המושב שהוקם בשנת 1930. היה לנו משק מעורב רפת, פרדס, לול וירקות (עגבניות). מגיל צעיר עזרתי במשק הוריי בקטיף תפוזים. את התפוזים הכניסו לבוקסות שהעמיסו בידיים על המשאית לבית אריזה ומשם ליצוא לחו"ל. אמי תפרה לי תרמיל קטן (מכיל עשרה תפוזים) כדי שאוכל לעזור בקטיף. כמו כן עזרתי בהשקיית פרדס שהושקה "בצלחות" (שזה גומות מסביב לעץ) והעברת צינור מים מצלחת לצלחת. בנוסף, עזרתי באיסוף ביצים בלול.

לבית הספר האיזורי בתל-מונד צעדנו ברגל מדי יום הלוך וחזור. לפני שקנינו טרקטור היה לנו במשק אתון בשם "שחורקה" הייתי נוהג לרכב עלייה לאחר הלימודים בבית ספר. מכיתה ד' היו לילדים פעולות של תנועת הנוער העובד – תנועת המושבים.

אחי ואני על טרקטור

תמונה 1

בקיץ היינו יוצאים למחנות קיץ חדרה, כרמל, בעתלית ובמסע לאורך החוף. במסע לאורך החוף קיבלנו הסברים מאנשי הפל-ים שהעלו לארץ ישראל עולים בתקופה שהבריטים היו פה – המנדט הבריטי.

הבוקסה של התפוזים

הסוכה של סבא שמחה – שהוא סבא של סבא שלי

סבא של סבא גדעון – שמו שמחה, הוא עלה לארץ ישראל בשנת 1933 מכפר "ורטוג'ן" בסרביה והגיע לעין ורד לחצר בית בנו (סבא מיכאל). סבא שמחה היה יהודי דתי ושימש כגבאי בבית הכנסת של מושב עין ורד. בכל מוצאי שבת היה קורא לנכד שלו – שהוא סבא גדעון – להצטרף אליו להבדלה (בין קודש לחול). בחג סוכות סבא שמחה היה בונה סוכה מחבילות חציר עם חלונות ופתח כניסה. סבא גדעון היה ילד קטן בן 6 עזר לו לשים את הסכך ולקשט את הסוכה.

סבא שמחה ישן ואכל בכל ימי חג הסוכות בתוך הסוכה וגם סבא גדעון הקטן ישן ואכל איתו בסוכה. סבא גדעון הרגיש כיף גדול לישון בסוכה מחבילות חציר. זאת היתה הסוכה הכי מיוחדת שסבא גדעון זוכר.

בחגיגות ה-90 לעין ורד

הנכד איתי: נהנתי להיות בתוכנית הזאת עם סבא שלי ולמדתי דברים רבים ממנו.

סבא גדעון: אני שמחתי להיות עם איתי ושמחתי להיות בתוכנית הזאת. ותודה לצוות המובילות את התכנית בביה"ס בין ההדרים.

"יאמציגדרייעיצה"
אין פירוש! המילה נאמרת במקום קללה עסיסית

החלוץ
הֶחָלוּץ הייתה תנועה ציונית עולמית של צעירים יהודים שהתארגנו למטרות עלייה לארץ ישראל. ראשיתה בהתארגנויות ספונטניות בשנות ה-80 של המאה ה-19, והיא התקיימה עד השואה. חברי החלוץ, שהשתייכו לתנועות נוער ציוניות מגוונות, היו לחוד החנית של העלייה וההתיישבות בארץ ישראל ושל ההגנה היהודית בגולה ובכלל זה בגטאות שבהם רוכזו היהודים במלחמת העולם השנייה. (ויקיפדיה)

עין ורד
עֵין וֶרֶד, מושב באזור השרון השייך למועצה אזורית לב השרון. את המושב חוצה כביש 553. עין ורד גובל במזרח בכפר עבודה, בדרום בכפר הס, במערב בתל מונד ובקדימה צורן ובצפון בעין שריד. המושב הוקם בשנת 1930 על ידי אנשי העלייה הרביעית ממזרח אירופה שהתאגדו כבר ב-1926 ב"ארגון מתיישבי תל אביב" וחיפשו מקום התיישבות עד שנמצא להם המקום הנוכחי בו נחפרה באר הפעילה עד היום (2014). (ויקיפדיה)

ציטוטים

”"יאמציגדרייעיצה" במצבים שמשאירים אותי מתוסכל חסר אונים, לאחר לאוטובוס שהטיול בוטל שאומרים לי שאני בעונש. “