הילדות, ההתבגרות והעלייה

אני, סבי וסבתי בבר המצווה שלי
סבי באירוע
סיפור ילדותו של סבי ועלייתו לארץ

שמי יצחק טוב, אני משתתף השנה בתכנית הקשר הרב דורי עם נכדי, גיא.

הכל התחיל בתוניס בשנת 1937, כשנולדתי לאבי שלום טייב, ולאמי מרסל ג'ורנו. היו לי עשרה אחים ואחיות: ויקטור, שושנה, אברהם, אלפרד (ז"ל), דוד (ז"ל), משה (ז"ל), ליליאן, ז'קלין אלי, שלומית ואני. הייתי הבן האמצעי בדיוק.

אבי היה קצב ואמי הייתה עקרת בית. הבית שלנו היה יפה וגרנו כ-13 נפשות בחדר. בילדותי, למדתי בחדר ששימש כגן ילדים, ולאחר מכן עברתי לבית ספר צרפתי "אליאנס, כל ישראל חברים". למדנו על תולדות ישראל פעמיים בשבוע, והשיעורים האהובים עלי היו מתמטיקה ומוסיקה. בתי הספר אז היו שונים מבתי הספר כיום. בחופשים אחי ואני עבדנו אצל בעלי מקצוע שונים ללא תשלום, כשוליות. זכור לי ששלחו אותי לעבוד אצל עושה מצבות, ברחתי מן המתים ועברתי לעזור לספר, שהיה שכן שלנו.

כשהייתי בן 12 עליתי לארץ לבד במסגרת תנועת נוער מחתרתית. גרתי במחנה הכנה לארץ בצרפת. לימדו אותנו שם עברית ושירים עבריים. משם יצאתי כנציג תנועת הנוער הציוני למחנה בשוויץ. הגעתי לארץ באונייה "נגבה" בשנת 1949, ושוכנתי במוסד "אונים". לאחר חודשיים, עברתי למוסד ניצנים ליד אשקלון.

באותה תקופה עברו דרך הכפר שיירות ערבים שברחו מיפו ועברו לעזה. במשך חצי יום למדתי וחצי יום עבדתי ובלילה שמרנו. משם עברתי לפנימייה במגדיאל להמשך הלימודים. ממגדיאל עברתי לבן שמן "מוסד נוער חקלאי", שם למדתי לבגרות בחקלאות. מבן שמן הצטרפתי לגרעין נח"ל של תנועת הנוער הציוני. הגרעין השלים את קיבוץ "תל יצחק". מכיוון שהמוסד נווה הדסה היה בקרבת הקיבוץ, עבדתי כמורה לחינוך גופני וחשבון מטעם הקיבוץ. זוהי תקופת צעירותי.

סרטון תיעוד של סבא יצחק טוב:

גיא הנכד המתעד: בעבודה יצא לי לחקור ולדעת הרבה יותר על סבי, ואף על משפחתי.

נגבה (אונייה)
"נגבה" הייתה אוניית הנוסעים השנייה שנרכשה על ידי חברת הספנות הישראלית צים, ומשימתה העיקרית הייתה הבאתם ארצה של מאות עולים ופליטים, בשנותיה הראשונות של המדינה. בסוף שנת 1948, בעיצומם של הקרבות בנגב, נרכשה האונייה על ידי חברת צים, ועל שום כך קיבלה את השם "נגבה". במשך 8 שנים, עד מכירתה לגריטה בסוף 1956, הפליגה האונייה בקו בין חיפה לנמלים באיטליה, קפריסין ומרסיי, כשהיא עוסקת בהבאת עולים מאירופה, צפון אפריקה ומצרים. (ויקיפדיה)

”זכור לי ששלחו אותי לעבוד אצל עושה מצבות. ברחתי מן המתים ועברתי לעזור לספר שהיה שכן שלנו“