החיים של סבא בארץ ישראל

נועם סבא ועומרי בגשר גדוד 22
לוח השעונים במטוס כפיר שסבא בנה
עיסוקיו של סבא בארץ ישראל

יהושע סובל, אבא של סבא עמוס, בא ממשפחה ציונית בגליציה, למד מכונאות ועלה לארץ ב1927 כשהיה בן 19, לעזרת אחותו שעלתה בשנת 1920. יהושע עבד בקידוח בארות, התקנת משאבות וצנרת בפרדסי השרון ונעשה למומחה למנועים וטרקטורים. בשנת 1939 עבר לחיפה ונתמנה למנהל מוסך קטרפילר. חנה, אמו של סבא, למדה רפואת שיניים, עלתה בשנת 1939 והתחתנה עם יהושע בשנת 1942. נולדו להם 3 ילדים.  ​

אחרי הקמת המדינה הפך יהושע להיות קבלן עבודות עפר והשתתף בהקמת יישובים בגליל. יותר מאוחר הצטרף לחברה קבלנית גדולה שהשתתפה בייבוש החולה, מפעלי ים המלח, מספנות ישראל, נתב"ג והמוביל הארצי.

בשנת 1960 הקים חברה עצמאית שעסקה ביבוא מנופים, מחפרים, ציוד לסלילת כבישים ומלגזות – חברה שקיימת עד היום.

סבא של נועם, עמוס, נולד בכפר אתא, היום קריית אתא, בשנת תש"ג (1943) בזמן השלטון הבריטי בארץ. בשנים תש"ז תש"ח ותש"ט (1946-1949), שנות המאבק להקמת מדינת ישראל, למד בגן הילדים. הדי המאבק הגיעו גם לגן הילדים. סבא שמע על העפלה ועל מעפילים (ניצולי שואה שביקשו לעלות לארץ בהתנגדות הבריטים). סבא תרם צעצועים עבור ילדי מעפילים שנכלאו ע"י הבריטים בקפריסין וגם חווה עוצר שהוטל על כפר אתא ע"י הבריטים. בתש"ח עזבו הבריטים את הארץ והוקמה מדינת ישראל. בתש"ח-תש"ט (1948-1949) התחוללה מלחמת השחרור והדי הקרב ברמת-יוחנן הגיעו גם לאוזננו. בתש"ח גם התחילה עליה המונית שהכפילה את מספר היהודים בארץ תוך 3 שנים ושינתה את פני המדינה הצעירה. כפר אתא הוקפה במגורים זמניים לעולים שנקראו "מעברות" וחורף אחד הוצפו מהגשם. מפעל בנייה אדיר של שיכונים חיסל את המעברות עד תשי"ד.​

לידיעתכם:​ סה"כ הפליגו 95 אניות מעפילים בלתי חוקיות (בעיני השלטון הבריטי ובהתנגדותו).​

– יצחק רבין פיקד בתש"ה על פריצה של הפלמ"ח למחנה המעצר בעתלית ושחרורם של 208 מעפילים.

בתש"י עלה סבא לכיתה א', למד קרוא וכתוב, החל לקרוא עיתונים ונעשה מודע לנעשה סביבו. טלויזיה, מחשבים וטלפונים לא היו. מקורות המידע היו רדיו "קול ישראל מירושלים", עיתונים וספרים. סבא קרא בשקיקה חדשות מהארץ והעולם, ספרי גאוגרפיה, היסטוריה וטכנולוגיה וגם זכה בחידוני טריוויה. בגיל 10 החל סבא להתעניין באלקטרוניקה ובנה מקלט רדיו "גביש". בגיל 13 בנה סבא מקלט רדיו 3 שפופרות ובגיל 17 נהיה "חובב רדיו" מורשה, בנה תחנת שידור והתקשר לכל העולם. בהמשך למד סבא בטכניון ונהיה מהנדס אלקטרוניקה. ​

מלחמות ישראל לא נסתיימו בתש"ט. בתקופת לימודי סבא בבית הספר העממי התרחשו מאות תקריות גבול ופעולות תגמול ובתשי"ז (1956) התרחשה מלחמת סיני, שנסתיימה בניצחון ישראלי ובשקט בגבולות שנמשך 9 שנים. סבא וחבריו עקבו אחרי האירועים הללו ברדיו ובעיתונות ובשיחות ביניהם והעריצו את גיבורי התקופה, אריק שרון והצנחנים. בתשכ"ז (1967) התרחשה מלחמת ששת הימים וסבא השתתף בה כחייל מילואים בחזית הסורית במסגרת גדוד 22.​

הזוית האישית

נועם: אני מאוד נהנה בתכנית. גיליתי הרבה דברים חדשים על סבא. אני רוצה לאחל לסבא שימשיך להיות הסבא הכי טוב בעולם ויגלה הרבה דברים חדשים.

גדוד 22
שייך לחטיבת כרמלי