החיים בנחלאות

מרגלית סמנדר
מרגלית ויוסף
ילדות בירושלים

נולדתי בבית יולדות הדסה שבה ר- הצופים בירושלים בשנת 1940. גרנו בשכונת שמואל – הנביא, בירושלים. השכונה שנקראת על שמו של שמואל הנביא.
אני זוכרת ילדות קשה, היינו 12 אחים ואחיות בבית  והיה מאוד קשה מבחינה כלכלית. סבלתי הרבה בבית, לא נתנו לי ללמוד, כי ההורים רצו שאני אעבוד ואעזור להם בפרנסת המשפחה הגדולה. בקושי למדתי, הייתי מטפלת בילדים רוב הזמן.
הורי היו דתיים ולכן הם שידכו אותי ב"שידוך" כבר בגיל 18. התחתנתי עם רחמים סמנדר, בעלי, ונולדו לנו שישה ילדים. בעלי עבד בבית – חרושת לנעליים ואני עבדתי כמטפלת במעון ילדים. לאחר נישואינו גרנו בשכונת נחלאות שלא הייתה נחשבת כמשהו טוב כמו היום. מי שהיה אז גר בנחלאות, זה מי שלא היה לו את היכולת הכלכלית לגור במקום אחר. זו הייתה שכונה של עוני, בצפיפות ובהזנחה. דירות רבות היו נטושות, לא רצו לגור בשכונה, היו הרבה בעיות עם הצעירים בשכונה. באותם ימים התערבבו האשכנזים והספרדים בשכונה אלה באלה, כולם היו חברים של כולם.
יש המון בתי – כנסת מדהימים בשכונת נחלאות. אני זוכרת במיוחד את ימי הסליחות בשכונה. זאת הייתה תקופה קסומה, שומעים את הפיוטים של הסליחות מכל בתי – הכנסת. אני זוכרת את השמש, שהיה דופק על החלונות של הבתים עם מקל באמצע הלילה. הוא היה קורא בקול: "סליחות, סליחות, קומו לסליחות". מכל הבתים היו יוצאים גם האשכנזים וגם הספרדים ורצים לבתי – הכנסת לומר את פיוטי הסליחות, שנאמרו בין ראש השנה ליום כיפור וגם באלול לספרדים.
אמנם יש לי שישה ילדים, אבל אני בקושי רואה אותם, כל אחד גר במקום אחר. אנחנו עברנו לגור בנווה – יעקב, אך אני עדיין זוכרת את ימי נחלאות כמשהו טוב ויפה שהיה לי.

העשרה
שמואל – הנביא – שכונה בירושלים "שמואל הנביא היא שכונה בירושלים, שנקראה על שם שמואל הנביא. השכונה הוקמה כשיכון במספר שלבים החל משנת 1963 ויועד לעולים חדשים, תושבים ותיקים ומשפחות מרובות ילדים שגרו בתנאים ירודים בשכונות ותיקות יותר בעיר".

סליחות: "שם כולל לתפילות ופיוטים הנאמרים בחודש אלול, בעשרת ימי- תשובה ובימי תעניות- ציבור. תפילות ופיוטים אלו מביעים חרטה, קינה על החורבן ותפילה לגאולה. בתפילות ובפיוטי- הסליחות חוזרת הבקשה לסליחה ולמחילה. לספרדים מתחילים הסליחות בראש חודש אלול. בדרך- כלל, נושאות הסליחות הספרדיות אופי אישי ותוכנן הוא אפסות האדם מול בוראו ובקשת מחילה פרטית. האשכנזים מתחילים לומר סליחות ארבעה ימים לפני ראש השנה. הסליחות של האשכנזים נושאות אופי יותר לאומי, הן עוסקות לא מעט בזיקה שבין הכפרה לגאולה".  ויקיפדיה

שידוך
התאמה בין איש ואישה, במטרה להביאם בברית- הנישואים. התהליך מתבצע לרוב בעזרת שדכן או שדכנית, העסקים בשדכנות לפרנסתם. לרוב, ההורים או המועמדים מבררים אחד על השני אצל חברים וקרובי משפחה, על- מנת לוודא התאמה מקסימלית בטרם יפגשו.

סליחות
שם כולל לתפילות ופיוטים הנאמרים בחודש אלול, בעשרת ימי- תשובה ובימי תעניות- ציבור. תפילות ופיוטים אלו מביעים חרטה, קינה על החורבן ותפילה לגאולה. בתפילות ובפיוטי- הסליחות חוזרת הבקשה לסליחה ולמחילה. לספרדים מתחילים הסליחות בראש חודש אלול. בדרך- כלל, נושאות הסליחות הספרדיות אופי אישי ותוכנן הוא אפסות האדם מול בוראו ובקשת מחילה פרטית. האשכנזים מתחילים לומר סליחות ארבעה ימים לפני ראש השנה. הסליחות של האשכנזים נושאות אופי יותר לאומי, הן עוסקות לא מעט בזיקה שבין הכפרה לגאולה.

שמואל - הנביא
שמואל הנביא היא שכונה בירושלים, שנקראה על שם שמואל הנביא. השכונה הוקמה כשיכון במספר שלבים החל משנת 1963 ויועד לעולים חדשים, תושבים ותיקים ומשפחות מרובות ילדים שגרו בתנאים ירודים בשכונות ותיקות יותר בעיר.

”הכי הכי חשוב זה הבריאות, להודות על הבריאות וגם צריך להיות קשובים וסבלנים לכולם.“