הזוג ממושב פורת

סבא סבתא והנכדה
אריגת השטחים במושב פורת
סיפור עלייתו של סבא שלום ארצה ולידתה של סבתא חנה בארץ

סבא עלה ארצה בשנת 1949 בגיל שנתיים עם הוריו באוניה לחיפה.משם הועברו למחנה עולים לבנימינה. לאחר מספר חודשיים העבירו אותם לכפר יעבץ שנקרא בזמנו נצר יששכר. המעבר למושב פורת בשנת 1950 עברו לגור באוהלים במושב פורת.

לאחר כשנה עברו לפחונים וקיבלו נחלות (משק). כל שני חברים קיבלו פרד ועגלה ששמשו אותם בנסיעות ובעבודות השדה.מגורי קבעבשנת 1952 בנו בתים קטנים חדר אחד ומטבחון, מקלחת ושירותים בחוץ. הייתה צרכניה במרכז היישוב ששם חילקו מזון תמורת תלושים לפי מספר נפשות.

לידתה של סבתא בתאריך 7.4.1952 נולדה סבתא. בשנה זו התחיל מפעל השטיחים בעבודת יד על ידי נשות המושב בניהול הגברת רות דיין.אפילו השתתפו בתערוכה בינלאומית בניו-יורק.הגברים עבדו ביישוב עין-ורד בחקלאות חלקם התחילו לעבד אדמות במושב, קיבל כל חבר כלי עבודה לחקלאות, פרה ומעט עופות להטלה.

סבא וסבתא למדו בבית הספר היסודי על שם "שכטרמן" בכפר יעבץ. סבא המשיך ללמוד בבית ספר תיכון חקלאי. בהמשך למד הנהלת חשבונות, סבתא המשיכה קורסים שונים בתחום הרווחה.סבא עבד כשנתיים בבנק הפועלים בתל-מונד עד גיוסו לצבא. הוא שירת בגולני ונלחם בששת הימים. סבתא עזרה להורים במשק.בשנת 1961 כשסבתא הייתה בת 9 וסבא היה בגיל 14 כשהיו במועדון המושב סבא אמר לסבתא כשתהיי גדולה אני אתחתן איתך ובשנת 1969 הם התחתנו.

בשנת 1972 נכנס עידן הפרחים למושב ורוב החברים קיבלו דונם אחד חממה שבו גידלו ציפורן ננסית. הפרחים שווקו לחוץ לארץ. בהמשך הגדילו את החממות והלולים. בשנת 1971 נולד ניסן אבא שלי, בשנת 1973 נולד עמי ובשנת 1975 נולדה שלומית. בתקופה הזו סבא הרחיב את ענף הפרחים והקים משתלה לשתילי ציפורן ששווקו לארץ וגם לחו"ל.בשנת 1979 נולדה הבת חגית ובשנת 1985 נולדה צופית. הילדים למדו בבית ספר "שכטרמן" ביעבץ. ובנו בית גדול במשק.

בשנת 1989 היה משבר בחקלאות סבא וסבתא התחילו לעבוד כשכירים סבתא כמפקחת על טיפול בקשישים וסבא במועצה כמנהל מחלקה. וכן הפכנו למשפחה אומנת לשתי אחיות למספר שנים.

בשנת 1995 נולדתי אני לניסן וגלית ולשלומית נולדה ליאור ובהמשך יתר הנכדים. בשנה זו התחילה ההרחבה במושב והוריי בנו בית במושב.

הקשר הרב דורי- בית הספר הדר השרון תשס"ז

משוב של מאי חיון ושלום חיון

במפגשי תכנית הקשר הרב דורי, אני וסבא שלי עבדנו על הקורות חיים של סבא וסבתא מיום לידתם ועד היום. בתחילת העבודה כתבנו על עלייתו של סבא לארץ מלוב ולידתה של סבתא בארץ. בהמשך כתבנו על המעבר למושב פורת, והשתלשלות החיים ביישוב ההכרות והחתונה ובניית הבית והקמת המשפחה, העבודה במשק וגידול הפרחים. הפרויקט הזה חידד את הזיכרון של סבא ולי קבלת מידע על השתלשלות החיים של סבא וסבתא.

העשרה
מושב פורת: "פורת הוא מושב מעורב (דתיים וחילונים) ישראלי באזור השרון בין עין ורד לכפר יעבץ. נמנה עם מושבי הפועל המזרחי ומשייך למועצה אזורית לב השרון. המושב הוקם בשנת 1950. שמו סמלי ופירושו הוא שגשוג ופוריות, כפי שמילה זו מוצגת בברכת יעקב: "בֵּן פֹּרָת יוֹסֵף, בֵּן פֹּרָת עֲלֵי-עָיִן" (בראשית מ"ט, כ"ב). מייסדי המושב הם 315 עולים מחבל גריאן אשר בלוב, דרומית לבירה טריפולי. במחוז הולדתם, התגוררו במערות החצובות באדמת הטין‏. נשות המושב הצטיינו באריגת שטיחים‏."
נכתב בשנת 2007
מורה מובילה אילת שחק

ביה"ס שכטרמן
בית הספר שוכן בכפר יעבץ. בית הספר נקרא על שם הוריו של אברהם שכטרמן: רבי צבי ומרת מרים שכטרמן. אברהם שכטרמן היה פעיל בית"ר, מחלוצי התעופה העברית בארץ ישראל, סגן ראש עיריית תל אביב (1957-1959) וחבר כנסת בין השנים 1969-1977. ביה"ס הוקם על הגבעה ההיסטורית עליה השתכנו ראשוני מתיישבי כפר יעבץ במקום בית הבטחון שנפגע ע"י פגזי העירקים במלחמת השחרור ושרידיו פוצצו מאוחר יותר ע"י מסתננים.

מושב פורת

”כשסבתא הייתה בת 9 וסבא היה בגיל 14 סבא אמר לסבתא כשתגדלי אני אתחתן איתך“