האירוע שעיצב את דעותי כאדם בוגר

אני ונכדתי מאיה
מלחמת לבנון
מלחמת לבנון הראשונה

שמי יורם מנחם גלט (מנחם על שם סבי, אבי אמי, שנספה בשואה). נולדתי בחיפה בבית החולים רמבם ביום 31 לאוגוסט בשנת 1956, להוריי לאה וירחמיאל גלט, שניהם ניצולי שואה שהגיעו לארץ מאירופה ואח קטן לגילה, הגדולה ממני בארבע שנים. את שנותי הראשונות ביליתי/גרתי בשכונת "הדר" בחיפה ולאחר מכן בשכונת "נווה שאנן". למדתי בבית הספר היסודי "אלינאס" (כל ישראל חברים) ובבית הספר העל יסודי "תיכון חדש" בחיפה.

עם סיום לימודי בשנת 1975 התגייסתי לצבא לחיל השריון והייתי מפקד טנק. בשנת 1978 נישאתי לדינה, ביחד נולדו לנו שלושה ילדים (בן ושתי בנות) ונכון להיום גם שתי נכדות. בשנת 1988 היינו בין ראשוני המתיישבים בגבעת אלה.

מאחר ובדרך כלל חיי היו והינם שקטים ורגועים – לימודים, נישואים, ילדים בריאים וטובים, נכדות, עבודה וטיולים רבים בארץ ובחו"ל, ברצוני לציין  אירוע שהיה לי מאוד קשה במהלך חיי והשאיר בי צלקות ועיצב את האדם הבוגר שבי.

הזמן הוא מלחמת לבנון הראשונה (שלום הגליל), בחודש יוני שנת 1982 גויסתי למלחמה בצו חירום ביום א' היום בו היא פרצה, כשאני משאיר בבית אישה ותינוק קטן. ימי המלחמה הראשונים התנהלו באופן מסודר בשליטת כוחותינו. שירתי בכוח השריון ולחמנו בחזית המזרחית של לבנון. לחמנו מול ארגוני מחבלים ובעיקר מול הצבא הסורי ששלט בלבנון.

במהלך היום החמישי ללחימה הכוחות הסורים החלו לסגת לכיוון סוריה. הפקודות שהגיעו אלינו היו להתקדם בכל הכוח ובמהירות מרבית ולהשתלט על נתיבי הנסיגה של הסורים מביירות בירת לבנון לכיוון דמשק בירת סוריה. הפקודות היו להתקדם ליעד במהירות וללא נהלי קרב מסודרים, דבר שהתברר כטעות איומה שעלתה לנו בהרוגים, פצועים, שבויים ומספר חיילים הנעדרים עד היום. הפקודות שהתבררו כמוטעות/חפוזות נבעו מההנחה שהכוחות הסורים מבוהלים והם נמלטים בפחד רב ויהיה קל לכוחותינו להשיגם ולפגוע בהם.

לאחר התקדמות מהירה ועם רדת החשיכה נתקלו כוחות השריון שלנו במארב של יחידת קומנדו סוריה המצוידת בטילים רבים נגד טנקים. הכוחות הסורים יצרו מארב מתוכנן ומאורגן ומיד הצליחו לפגוע במספר גדול של טנקים משלנו ויצרו "פקק תנועה" שמנע את תנועת הטנקים הישראלים, דבר שהפך אותם לפגיעים מאוד מיחידות הטילים הסורית שישבו בגבעות מסביב. הקרב ארך מספר שעות כשכוחותינו מנסים להחלץ לאחור על מנת להתרחק מהמארב דבר שהתאפשר רק לקראת אור ראשון. לאחר ההיחלצות התבררה הפגיעה הקשה, כשלכוחותינו מספר הרוגים שחלקם נשארו בשטח, פצועים ומספר נעדרים. זמן רב לאחר המלחמה התברר כי מספר לוחמים נתפסו על ידי הצבא הסורי והמחבלים. הם שוחררו חודשים רבים לאחר חטיפתם.

כשבועיים לאחר הקרב פורסם בעיתון מאמר ארוך בו פירט ראש ממשלתנו דאז, מנחם בגין, את דעתו שזאת "מלחמת יש ברירה". מיד שקראתי את המאמר היה לי ברור וברור לי עד היום שאין מושג שכזה "מלחמת יש ברירה" אם יש ברירה – אין מלחמה. חייבים לחפש פתרונות ללא מלחמה כוללת! בהמשך התברר עד כמה המלחמה הזו הייתה מיותרת, ובסופה נסוג צה"ל מלבנון ללא שום הישג ומותיר אחריו למעלה מאלף הרוגים ופצועים רבים מאוד.

הקרב הזה בו איבדתי חברים שנהרגו, נפלו בשבי ושוחררו לאחר זמן רב מאוד והמלחמה כולה פגעה בי ועיצבה את דעותי כאדם בוגר.

היציאה מלבנון

תמונה 1

נכון להיום אני גר ברמת ישי כשבני הבכור ומשפחתו גרים בגבעת אלה ושתי בנותי לומדות באוניברסיטאות בחיפה ובתל אביב. אני עובד שנים רבות בחברת טאואר סמיקונדקטור במגדל העמק.

טיול משפחתי

מאיה: היה לי כיף לעבוד עם סבא ולמדתי המון.