האיטלקים הפציצו את תל אביב

עמירם ויוני
גבעתיים
זכרונות מחייו של עמירם אסתרין

מקום מגורי היה בשכונת בורוכוב, כיום גבעתיים.

להורי היה משק עזר, ובו עזים, תרנגולות, גן ירק ומטע. במטע היו 67 עצי פרי מסוגים שונים לדוגמא: גויאבה, תות, חבוש, ועדרים. ביתנו נבנה בבלוקים, אותם יצר אבי בעצמו. מדי תקופה הוסיפו חדר. מאוחר יותר נבנה בית נוסף בחצרנו למגורי דודתי ובנה. מגורים נוספים נוצרו משיפוץ לול כדי לאפשר מגורים למשפחות של עולים חדשים עם קום המדינה. בין המתגוררים הייתה משפחה מעולי בולגריה, משפחת קטלן.

את לימודי היסודיים למדתי בבית הספר השכונתי על שם 'בורוכוב'. בלימודי התיכוניים, לימודים מקצועיים, למדתי בתל אביב בבית הספר על שם 'מקס פיין'. עבדתי במקצועות אותם למדתי כגון: ריתוך, חריטה, בניין מכונות. בערבים הוספתי ללמוד בקרה ושרטוט. בנוסף למדתי ניהול בלימודי חוץ אוניברסיטת תל-אביב. לימודים נוספים שלמדתי כללו לימודי תיירות והדרכה במשרד התיירות. עסקתי בהדרכת תיירים מחו"ל וגם ישראלים.

בתקופת מלחמת העולם השנייה, בליל ירח מלא, הופיעו מטוסים איטלקיים, והטילו פצצות על אזור תל-אביב. הפצצות נחתו באיטיות ובהגיען לקרקע נשמעו פיצוצים. בשנת 1946 הגיעו פועלים לרחובנו והחלו לסלול אותו באספלט כשהמכבשים כובשים את השטח לרחובות רציפים, הפכנו מאופי כפרי לאופי עירוני. בשנת 1947 יצאנו לטיול שנתי למשך יומיים לכרמל, וראינו את המשאיות של בית חרושת למלט "נשר". המשאיות פעלו באמצעות שרשראות כבדות.

בתקופה של תחילת 1948 (ה'תש"ח) מדי פעם קמתי בבוקר כשעל הספה ישן עולה חדש אותו אבא הביא במהלך הלילה, אם מהורדת מעפילים מאניות ואם כאלה שהיו אמורים לעבור ממקום אחר. אבא שלי עזר לעולים חדשים להתאקלם בישראל, אבא שלט בתשע שפות שונות דוגמת: טורקית, יוונית, ערבית, רוסית, יידיש, עברית וכו'. לאבא שלי הייתה מכלית דלק שהעבירה דלק לירושלים ברך 'בורמה', דרך חליפית לירושלים.

ניצול שעות הפנאי והבילויים באירועי ספורט ומשחקים: הקפות לדוגמה, מחניים, צפייה בכדורגל או משחקי כדורגל שכונתיים. במגרשי הכדורגל בסביבתנו, טרם שנבנה אצטדיון רמת-גן והמכתש, התקיימו מגרשי כדורגל בסמוך לבית צבי של היום ובמקביל לדרך אבא הלל-סילבר צמוד להר הנפוליאון. בנוסף התקיימו תחרויות אופניים על כבישים ואופנועים בשטח הגבעות לדוגמה גבעת קוזלובסקי.

לאחר מכן עבדתי בחברת האוטובוסים 'אגד' במחלקה הטכנית, בניתי מכון תקנים בזעיר-אנפין לצורכי החברה ושירותים לחברות נוספות דוגמת: 'אורבוטק' (בתחילתה). ביום חורף, נסעתי עם עוד כמה אנשים. עמדנו בתור בשביל לקבל את מקומנו ברכבל, כדי לעלות לפיסגה. עלינו לרכבל והנסיעה נערכה כמה דקות ספורות. דשדשנו בשלג, וירדנו חזרה. שתינו במזנון משקאות חמים ושבנו חזרה לכיוון תל אביב. כשקרבנו לתל אביב התקרב אחד הנוסעים המטיילים אלי כשישבתי ליד הנהג ואמר: "אחרי עשרות שנים בחוץ לארץ, השבתם אותי היום ארצה."
לאחרונה עברנו להתגורר בעיר מודיעין-מכבים-רעות.

מטע