דור אחד בלבד בברזיל

סבתא מרתה ועוזיאל
מרתה ואחיותיה ברחוב ליד בית נעוריה
סיפור חיי

שמי מרתה שכטמן, נולדתי בריו דה ז'נרו בברזיל בשנת 1939, ההורים שלי היו מפולין. הם עברו לגור בברזיל לפני תחילת המלחמה. ברגע שאני נולדתי אמי חשבה איזה שם לתת לי. אבי אמר שהיא יכלה לתת את השם מרתה ציתרין (מרתה על שם סבתי וציתרין שהוא שם המשפחה של אבי). גדלתי בברזיל במקום שורץ גוים. היינו חמש משפחות יהודיות שתמיד היינו ביחד. אחרי שגדלתי אני ומשפחתי עברנו עיר. היינו אני ושתי אחיותיי.

האחיות

עם אמי

תמונה 2

לצערי הרב הייתי מחויבת ללמוד בבית ספר של גויים בגלל שלא היה בית ספר יהודי בסביבתי, אך לעולם לא הייתה לי בעיה בגלל שהייתי יהודיה.

בנעוריי

תמונה 3

כשהתחתנתי, שיניתי את שמי למרתה שכטמן ויש לי שני בנים, משה ואלתר, ועשרה נכדים. בניי עלו לישראל והתחתנו פה. אני ובעלי נשארנו בברזיל ועלינו לארץ רק בשנת 2006.

מרתה ועוזיאל: אנו מרגישים שמחים להיות יחד וחושבים שהתכנית מחברת ומגבשת אותנו יותר ויותר.

ציתרין (ציטרין)
1. שם משפחה 2. שמקורו בלימון, מכיל לימון, לימוני 3. סיטרין – הוא אבן חן בעלת גוון ענבר. הסיטרין הוא מינרל, סוג של קוורץ, שיש בו כמויות זעירות, יחסית לנפח החומר, של ברזל. מקור השם בצבעו של המינרל המזכיר לימון. (מילוג)

”היינו בברזיל 5 משפחות יהודיות, תמיד היינו ביחד“