בר מצווה בקיבוץ עין חרוד

סלפי בארוחת שישי סבא ואני
סבא בגיל המצווה
מסורת שנת המצווה, ממשיכה עד היום

שמי מאיר דור, נולדתי בקיבוץ עין חרוד איחוד בשנת 1952.

עֵין חֲרוֹד (מְאוחד) הוא קיבוץ שהוקם לאחר הפילוג בקיבוץ המאוחד (1952) על ידי קבוצת הצעירים בקיבוץ עין חרוד, שהוקם בי"ח באלול תרפ"א (1921) על ידי אנשי גדוד העבודה. קיבוץ עין חרוד ההיסטורי הוא הקיבוץ הראשון בישראל שהתבסס על עקרון "הקיבוץ הגדול". הקיבוץ נמצא בעמק חרוד שבעמק יזרעאל המזרחי השייך למועצה אזורית הגלבוע וממוקם ליד מעין חרוד ומכאן שמו. קיבוץ עין חרוד מאוחד משתרע על חלק משטחו המקורי של קיבוץ עין חרוד טרם הפילוג. ויקיפדיה.

גדלתי בבית המונה ארבעה אחים, אני הצעיר  ביניהם. הילדות שלי בעין חרוד הייתה נפלאה, היה בה טבע, קהילה, שותפות ועזרה הדדית.

לקראת גיל שלוש עשרה, בכיתה ז׳ מתחילה שנת המצווה בעין חרוד. במהלך השנה ילדי שכבת ז מבצעים שלוש עשרה משימות,  שקשורות להתבגרות, לנעורים ולהכנה לחיים האמתיים. המשימות שזכורות לי ביותר הן הכרת התרבויות השונות בישראל, משימה שכללה לינת לילה בכפר ערבי, והכרת התרבות, הערכים, שגרת החיים והסביבה הערבית.

היו עוד משימות אבל אומר את האמת, אותן אני כבר פחות זוכר, בכל זאת הרבה שנים עברו מאז.

בסוף כל שנת מצווה מתקיימת בר מצווה המונית, לבר המצווה מוזמנים כל חברי הקיבוץ, האורחים והתושבים.

בזמני, היינו מכינים מופע עם שירים וריקודים, וכמובן קטעי קריאה של ההורים והמדריכים.  האירוע התקיים בדשא הגדול של חדר האוכל של הקיבוץ. בתחילת הטקס הקריאו את השמות של החוגגים, וכשתורי לעלות לבמה הגיע ,התרגשתי מאוד.  הקהל הריע לי והרגשתי כמו בסיפורים. השנה, נכדתי ניב חוגגת את שנת המצווה בקיבוץ, ומהסיפורים, לא השתנה כמעט דבר.

אני אוהב את הידיעה, שהמסורת שהתחילה עוד לפני זמני, ממשיכה גם לנכדים שלי, ומקווה שתמשיך עוד ועוד שנים.

כיום אני עדיין חי בעין חרוד איחוד, יש לי שישה ילדים: עדי, עינב, סיוון, נטע, זיו ועומר.

ושמונה נכדים: ניב, עוז, עמרי, עופר, רון, יונתן, אור, ואמה.

הייתי מסכם את שנת המצווה כחוויה שלימדה אותי, הכינה אותי לחיים, ואף עיצבה במעט את האישיות שלי היום.

סבא:  אני מאחל לנכדתי בהצלחה בשנת המצווה שלה ושתנצל כל רגע.

ניב: אני מאחלת לסבא בריאות, שימשיך להיות מאושר, ושנזכה לחוות חוויות וטיולים נוספים יחד.

שנת מצווה
שנת המצווה מבטאת תחנה חשובה בחייהם של הנער והנערה המתבגרים ומסמל את כניסת הנער והנערה לחברת המבוגרים ומציין את תחילת השתלבותם בקהילה. שנת המצווה מאגדת את בני השכבה יחדיו ומאפשרת להפגיש בני נוער עם תכנים ונושאים המזמנים עיון ודיון בשאלות של זהות, היכרות עם טקסים וסמלים יהודיים, תוך דגש על חיבור לשורשיהם ולמורשתם המשפחתית והקהילתית. (אתר התנועה הקיבוצית)

ציטוטים

”הייתי מסכם את שנת המצווה כחוויה שלימדה אותי, הכינה אותי לחיים, ואף עיצבה במעט את האישיות שלי היום.“