אפרים אלכסנדר חולמיאנסקי – סיפור חיים

Таллинская еврейская школа
УЗНИК СИОНА ЭФРАИМ (АЛЕКСАНДР) ХОЛМЯНСКИЙ

РЕЗЮМЕ

Resümee

Käesolev uurimistöö on pühendatud Nõukogude Liidu aktivistile ja NSVL-i heebrea ja juudi kultuuri uurimise «põrandaaluse» lii kumise korraldajale Zion Ephraim (Aleksander) Kholmyansky´le. Uuringu eesmärgiks oli uurida juutide võitlust oma vabaduse eest, samuti tutvuda mõistega «refusenik» ning leida tõendeid ka selle kohta, et juudi rahvas ei tohiks olla tagakiusamise ja "patuoina" sihtmärk. Kui õnnestub oma jõudu ühendada ja pühendada ühise eesmärgi saavutamisele, siis on võimalik palju saavutada. Kholmyansky, olles juut riigis, kus enamus elanikest on nõukogude meelselt meelestatud  rahvas, tõestab, et takistusi ei tohiks karta ning, et iga inimese missiooniks on leida oma kodu, ja selle saavutamiseks tuleb ainult tegutseda. Uuringu kõige huvitavamaks osaks võib pidada intervjuud, sest see võeti otse sündmustel osalejalt, ja just see  heidab valgust mõnele arvamusele ja faktile, mida kasutati antud töös tehtud järeldusele jõudmisel.

Antud uurimistöös puudutatud temaatika on aktuaalne ka nüüdsel ajal, kuna see peaks aitama noortele inimestel aru saada, et ei tohi karta elus ettejuhtuvaid  raskusi ja takistusi, tuleb leida oma elutee ja olla kindel eesmärkides. Noored peaks austama vanemat põlvkonda ning mäletama neid, kes aitasid juutidel end taas tunda ühtse rahvana Nõukogude Liidus.

Abstract

This research paper focuses on Soviet activist and prisoner of Zion Ephraim (Alexander) Kholmyansky, an organizer of the underground Hebrew and Jewish culture movement in the USSR. The purpose of the study was to examine the Jewish freedom movement, to introduce the term "refusenik", fighting for the Jewish people who should not be the subject of persecution and a "scapegoat".

When people join forces and devote them to a common goal, much can be achieved. As a Jew in a country with a united pro-Soviet nation, Kholmyansky argues that one should not be afraid of obstacles and that everyone's mission is to find his home, for which one must only act. The most interesting part of the study is the interview because it was taken directly from the participant of the events himself, and it sheds light on some of the opinions and facts that were used in conclusion. This research and theme are relevant at this time because it should help to reveal a person's attitude to all the blows of fate and give an opportunity to be heard by the younger generation, which should keep a grateful memory of those who helped Soviet Jews to feel like a united people again.

הסיפור המלא של אסיר ציון אפרים (אלכסנדר) חולמיאנסקי – УЗНИК СИОНА ЭФРАИМ (АЛЕКСАНДР) ХОЛМЯНСКИЙ

Kolga Elisa Kateriine

Tallinn Jewish School:

הזוית האישית

הסיפור תועד במסגרת תכנית הקשר הרב דורי. התכנית נערכה בבית הספר היהודי בטאלין, אסטוניה, התשפ"א, 2021.

Tallinn Jewish School
Tallinn Jewish School (Estonian: Tallinna Juudi Kool) is a school in the center of Tallinn, Estonia.

”When people join forces and devote them to a common goal, much can be achieved“