אני פלסטיני!

סבא אורי ואילאיל
סבא אורי קרמר

בשנת 1882 היו פוגרומים במזרח אירופה. מיליון וחצי יהודים ברחו והתפזרו בעולם. גם סבי, סבתי ושמונת ילדיהם ברחו לגרמניה.

בשנות השלושים של המאה העשרים, עם עליית הנאצים לשלטון, חמישה מילדיהם ברחו מגרמניה, ואלו שנשארו נספו בשואה. אבי עלה לפלסטלינה עם עוד שתי אחיות והתחתן עם אמי שגם היא הגיעה מגרמניה במסגרת ההכשרה לארץ ישראל. וכך נולדתי בירושלים בבית חולים "הדסה" שבהר הצופים.

עוד לפני שמלאה לי שנה התייתמתי מאבי, ואמי נאלצה לפרנסנו בכוחות עצמה.

כילד דיסלקט, ללא משפחה, סיימתי בית ספר יסודי, ועדיין לא ידעתי קרוא וכתוב. התגלגלתי במוסדות עד להתבגרותי.

המשכתי עוד שנתיים בבית ספר חקלאי ומשם הדיחו אותי משום שלא היה סיכוי שאצליח להגיע לתעודת בגרות.

בגיל 17, ללא מקצוע, ללא השכלה, ביקשתי להתגייס מוקדם יותר ואכן כך קרה. קיוויתי להיבנות מקריירה צבאית, אך גם זה לא הלך.

רכס הר הזיתים הוא רכס העשוי משלוש פסגות. הר הצופים הוא למעשה הפסגה הצפונית של רכס הר הזיתים.

בשנת 1925 הוחלט לבנות את האוניברסיטה העברית בירושלים. מאחר שלפי המסורת הנוצרית, ישו עלה לשמיים מהר הזיתים, והרכס הפך להיות קדוש, ניבנו עליו כנסיות של הזרמים השונים בנצרות. כדי לא להכעיס את העדות הנוצריות, החליטו מנהיגי הציונות לקרוא לפסגה הצפונית של הר הזיתים בשם הר הצופים. על חלק זה נבנתה האוניברסיטה, ובשנת 1938 נבנה בית החולים "הדסה"  שם נולדתי ב-1941.

ב-1949, עם תום מלחמת העצמאות, הוסכם בוועדת שביתת הנשק,  שירושלים העתיקה וכל מה שממזרח לה יהיה בשלטון ירדן, אבל הר הצופים יישאר בריבונות ישראלית, כאי ישראלי בים הירדני. במסגרת שירות המילואים שלי בצבא, נקראתי לשרת בהר הצופים (האי הישראלי בשטח הריבוני של ממלכה הירדנית), כאחד השוטרים ששמרו על ההר. כל שבועיים עלתה שיירה של 60 שוטרים להר הצופים והחליפה את חצי הכוח שהיה על ההר במדים של שוטר.

זכיתי לראות את המקום בו נולדתי. בשנה שלאחר מכן פרצה מלחמת "ששת הימים" ואני גויסתי, בחטיבת הצנחנים, להילחם בגבעת התחמושת, ומשם לכבוש את הר הצופים. ושוב הייתה בי תחושה עילאית לשוב אל המקום בו נולדתי, ולשחרר אותו מעול השלטון הזר.

במהלך השנים עברתי קורס מורי דרך, ושילבתי את עבודתי בהדרכת טיולים עם בתי ספר, וארגוני עובדים.

בכל טיול בירושלים השתדלתי להכניס לתוכנית הטיול, את התצפית מהר הצופים מערבה על העיר ירושלים, ומזרחה על מדבר יהודה, ומהר הזיתים על "העיר העתיקה" שהיא לא באמת העיר העתיקה. עיר דוד היא העיר העתיקה.

סבא: "נהנינו לעשות עבודה משותפת"

אילאיל: "מהנה להעביר את שעות אחר הצהריים עם סבא ולעבוד ביחד, ואני מקווה שנזכה לעוד הרבה משימות משותפות ביחד"

פוגרום
מעשי אלימות והרג שעושים המופנים נגד קבוצה אתנית או דתית.