איך יהודי ממוצא פולני נולד בגרוזיה?

שגיא וסבא ויקטור מתעדים סיפור מורשת .
סבא ויקטור בילדותו.
הדרך של אבא מפולין לגרוזיה

שמי ויקטור גוטינסקי. נולדתי בשנת 1945, בטביליסי, היום בירת גאורגיה, אז בירת רפובליקה גרוזינית ובברית המועצות.

הסטוריה:

אבי, האח הקטן, השישי, שהתגורר עם  משפחתו בעיר לודג'  בפולין. לסבי היה בנין של 50 דירות והוא התפרנס מהשכרתם. לאבי היו 48 בני דודים מקרבה ראשונה שהתגוררו בפולין ובגרמניה.

לפני חלוקת פולין ב-  1936 על ידי  גרמניה ורוסיה, אבי למד הנדסת חשמל בפוליטכניקום של ורשה בירת פולין. בימים ההם בתקופת האנטישמיות, היה קשה ללמוד באוניברסיטה.

ארגוני סטודנטים ימניים הקצו ספסלים מיוחדים ליהודים והיה מסוכן לשבת במקום אחר. ארגון הסטודנטים היהודי החליט שלא יושבים בספסלים המוקצים והסטודנטים היהודים בהפגנתיות למדו בעמידה. כדי לא לשבור את המחאה היהודים באו לכל ההרצאות. כך אבי למד שנתיים בעמידה.

שבועיים אחרי חלוקת פולין  על ידי רוסיה וגרמניה, שמע אבי שבפוליטכניקום  בלבוב, ברוסיה, מקבלים סטודנטים מורשה, עם אותן מלגות ואותם תנאים.

הוא ואחיו ובן דודם, אורח המשפחה מישראל שבא לפולין כדי למצאו אישה, ברחו ללבוב.

הבן דוד, אשר רוזנטל, לא ידע פולנית, רק גרמנית, אנגלית, ועברית, לכן בדרך לרוסיה הוא שיחק חרש אילם. כ-9 חודשים אחרי ששלושתם הגיעו ללבוב, הקונסוליה האנגלית החזירה את אשר לארץ.

תוך שנתיים בלבוב, אבי סיים את הלימודים. כדי לקבל תואר מהנדס חשמל הוא נשלח לשנת סטאז' לתחנת חשמל נידחת בגרוזיה. אחרי שנת סטאז', הוא עבר עם חבריו לגור באולם בבניין לא גמור בטיביליסי.

אמי עם אחיה והוריה התגוררו בעיירה קולומיה. היא למדה חינוך גופני באוניברסיטה יבלונסקי הקרובה. להתקבל ללימודים היה קשה בגלל תקנות המפלות לרעה את היהודים. לפקולטה לחינוך גופני  באוניברסיטה יבלונסקי התקבלו כל שנה רק 2 יהודים המצטיינים מכל פולין.

אחרי חלוקת פולין, קולומיה השתייכה לרוסיה, וקרקוב לגרמניה, לכן אמי עברה ללמוד מכניקה בפוליטכניקום בלבוב.

ב-1939כאשר פרצה המלחמה בין גרמניה לרוסיה, אמי עם חברתה קז'ה, שגרה איתה באותו חדר במעונות, החליטו לנסוע להורים של אמי. בתחנה לא הייתה רכבת לקולומיה והן עלו על רכבת לרוסיה, אחרי מהמורות רבות הגיעו לטיביליסי.

בית ומשפחה:

הן הצטרפו להתגורר באותו אולם עם אבי וחבריו שחולק לחדרים בעזרת סדינים.

שם הכירו ונשאו ההורים שלי ושם בטיביליסי נולדתי אני, 3 ימים אחרי שהרוסים שחררו את לודג', לכן קראו לי ויקטור (ניצחון).

9 חודשים אחרי שנולדתי, הוריי חזרו מפולין ושם לא מצאו אף אחד מהמשפחה.

למדתי המון דברים חדשים מסבי. בילינו ביחד והיה לנו זמן איכות.