איך ארבע נפשות מתגוררות בחדר אחד ?

ערבה פנחס וסבתה - אביבה כלב
אביבה בילדותה
כל יום היה עובר בשכונתם עגלון עם עגלה, שמכר קרח בגושים

סבתא ובני משפחתה עלו לארץ בשנת 1948 (עם הקמת המדינה).
כאשר ירדו מהאנייה הועברו ישירות לפרדס חנה לבית עולים שם שוכנו ביחד אם משפחות רבות אחרות באוהלים. לאחר תקופה, הקור והמחלות הכניעו אותם, והם קנו דירת חדר ברמת גן. אני מנסה לדמיין איך ארבע נפשות מתגוררות בחדר אחד, חדר שאמור לשמש גם כחדר שינה גם אירוח וגם חדר אוכל ובו זמנית חדר להכנת שיעורים.

לסבתא שלי היה בחדר מקרר (אך לא כמו היום), אפשר לומר שהוא למעשה היה ארון שקירר את
המזון על ידי קרח (רק לעשירים באותה התקופה היה מקרר שעבד על חשמל). כל יום היה עובר בשכונתם
עגלון עם עגלה, שמכר קרח בגושים הוא היה שובר את הקרח לפי בקשת הקונה וממשיך. הילדים באותה תקופה (בימים החמים) , רצו אחרי העגלה ואספו את שברי הקרח ואכלו אותם בהנאה רבה (תחליף לארטיקים של היום).
באותה תקופה הייתה מכת נחשים. באחד הימים סבתי ואמא עמדו לצאת מהבית כאשר הבחינו בפתח הבית שני נחשי צפע זוחלים לעברם. סבתי זוכרת שהן נאלמו דום. שתיהן הסתכלו על הנחשים באימה גוברת. למזלן באותה השעה חזר אביה של סבתי. הוא עלה במדרגות עם חיוך גדול ולא הבין מדוע שתיהן מסתכלות עליו באימה.
הוא עקב אחרי מבטן והבין בשניות את חומרת המצב. הוא הלך בזריזות לאחור, משתדל שלא למשוך את תשומת לבם של הנחשים. כאשר יצא מטווח ראייתם, רץ לאורך השביל. הוא חזר ואבן גדולה על כתפיו, התקרב וזרק את האבן על הנחשים. הנחשים מתו וכולם נשמו לרווחה.

בית עולים
מחנה העולים בפרדס חנה היה אחד משני מחנות העולים הגדולים בישראל, שאכלס באופן זמני עולים לישראל בימי העלייה ההמונית.

”איך ארבע נפשות מתגוררות בחדר אחד,? “

”כל יום היה עובר בשכונתם עגלון עם עגלה, שמכר קרח בגושים. “