אמן ותיק ואמנית צעירה

הרצל - דיוקן עצמי
"רוקד עם נמרים"
הקשר הרב דורי של ישראל הרצל ומאיה פלג- קשר האמנות

"רק על עצמי לספר ידעתי" – כדברי המשוררת רחל

ישראל הרצל  –  מי אני?

שמי ישראל הרצל, נולדתי בשנת 1949, בעיר תל אביב. אבי יליד הונגריה ואמי ילידת אנגליה. משפחתה של אמי חיה שנים רבות בלטביה, אולם לתקופת הלידה של אמי נסעו למשפחתם באנגליה שם נולדה שם אמי, בהמשך המשפחה חזרה ללטביה. הם עלו לארץ בשנת 1934.

כן, למי שתוהה, שמי ישראל הרצל, כן, אני אכן בן משפחה של בנימין זאב הרצל, חוזה מדינת היהודים, אחיין מדרגה רביעית של בנימין זאב הרצל. לייחוס זה נקדיש סיפור מיוחד בהמשך.

הורי התגרשו כשהייתי ילד מאוד צעיר כבן שלוש, אמי נישאה בשנית וזכיתי באב מאמץ ואוהב. מהנישואים השניים של אמי נולדו לי שתי אחיות. גרנו בתל אביב.

כילד, הייתי ילד טוב ותלמיד טוב. למדתי בבית הספר תל-נורדאו ולאחר מכם בעירוני א'. בצבא שרתי בתפקיד חוקר סעד. לאחר השרות הצבאי, המשכתי לימודי בטכניון ובהמשך התחלתי לעבוד בתעשייה האווירית ובחברת תדיראן כמהנדס אלקטרוניקה.

הייתי מהנדס ראשי וסמנכ"ל טכנולוגיה בחברת היי-טק גדולה בתחום התקשורת.  בגיל חמישים וחמש החלטתי "מהיום אני אעשה רק מה שאני אוהב –ציור. עד להחלטה זו, עשיתי מה ציפו ממני, למה שהורי כיוונו אותי לעשות – הייטק".

היום אני גר בכפר סבא עם בת זוגי עליזה. אני אב לשלושה ילדים וסבא לשישה נכדים. מהיום בו התקבלה ההחלטה, בגיל חמישים וחמש, הפכתי לפנסיונר מהקריירה הראשונה בחיי ואמן רב תחומי בקריירה השנייה. אני מגדיר את עצמי כאמן רב תחומי, גם צייר דיגיטלי אוטודידקט, גם סופר על אמנות, גם מרצה מבוקש, גם כותב מאמרים וכתבות על אמנות, וגם יזם.

כצייר דיגיטלי הצגתי אחת עשרה תערוכות יחיד בגלריות שונות ברחבי הארץ: ביפו, קיסריה, ירושלים וכפר סבא. כמן כן בגלריות בחו"ל: באוסטריה ובשוויץ. תערוכתי הלפני אחרונה: הוצגה: "הרצל מצייר את הרצל", הוצגה בישראל שלוש פעמים ונשלחה לאחר מכן לתצוגות בבאזל, בווינה ובג'נבה, בחסות ובמימון משרד החוץ.

תערוכת הרצל מצייר את הרצל של הצייר הדיגיטלי ישראל הרצל

עם עליזה, זוגתי בתערוכה בבזאל

כסופר על אמנות כתבתי את הספרים: "אמנות דיגיטלית בעולם ובישראל – 1945 – 2010", ואת "ציורים שמחשבים אוהבים". כמרצה הרציתי מאות הרצאות על בנימין זאב הרצל, על אמנות ותערוכות לארגוני אמנים, ועל נסיעותי לחו"ל הרציתי למועדוני מתנדבים. ככותב מאמרים וכתבות באתר "מאמרים", כתבתי 170 מאמרים, שנצפו למעלה ממאה אלף צפיות.

בתערוכה בגלריה של משרד החוץ, בירושלים.

מצד ימין עליזה ומצד שמאל אחותי, ליאורה הרצל, סמנכ"ל צפון אמריקה

כיזם הקמתי בשנת 2009 את קבוצת "עשרה אמנים דיגיטליים", ובשנת 2018 את קבוצת "קשת אמני כפר-סבא".

כשקבלתי את ההחלטה לפרוש מעולם ההייטק מתפקידי כסמנכ"ל טכנולוגיות ולעסוק באמנות, אמר לי אחד מחברי: "ללא לימודים בבי"ס גבוה לאמנות כמו בצלאל או המדרשה, או בלי להיות תלמיד אצל מורה שהינו אמן מפורסם, כמו רפי לביא או קדישמן, אמן שידחוף אותך, אי אפשר להצליח, אתה כאוטודידקט – אף אחד לא יעריך את עבודתך". לחברי עניתי: "כמו שלמדתי בהייטק, אם לא יתנו לי להיכנס דרך הדלת, אכנס דרך החלון".

עד גיל חמישים וחמש, עשיתי מה שהורי המליצו לי – התמחתי בתחום ההייטק, ומאז אני עושה את מה שלבי רוצה – חדשנות באמנות. מאז שקבלתי את החלטתי, אני יותר יצירתי – ונותן דרור לרעיונותי, ללא מגבלות שמכתיבות לי מה לעשות. למרות שבקריירה שלי שימשתי בתפקידים בכירים, כמנהל פרויקטים ענקיים, מהנדס ראשי וסמנכ"ל טכנולוגיה בחברה בה עבדתי, קשה לי לזכור את הפעמים בהם הייתי מאד יצירתי או מבסוט.

סדרות הציורים הדיגיטליים שלי, היא מחווה לציונות: להרצל ולמנהיגי מדינת ישראל. אני מנסה להתחבר לנשמות שלהם, ובעזרת משיחות מכחול וצבעים מדמיין איך הם היו רוצים שיציירו אותם. אני מקדיש לכך את מלוא האנרגיה היצירתית שלי, את ההשראה והתלהבות בעבודתי האמנותית, המשקפת את עולמי הפנימי.

נואם בפתיחת התערוכה שנערכה במוזיאון היהודי השוויצרי בבאזל באוגוסט 2017

היום אני מתרכז בעיקר, באמנות שלי, הוצגו שלוש תערוכות ציורים שלי בחו"ל וגם בארץ, אני כותב הרבה ומצייר – על אמנותי אספר וארחיב בסיפור אחר.

הקשר הרב דורי עם מאיה – אמן ותיק ואמן צעיר

הצטרפתי ליוזמת תכנית דורות – בקשר הרב דורי כך הכרתי את התלמידה מאיה פלג. במפגש ההכרות ביננו, הסתבר לי שמאיה, אוהבת לכתוב שירים ואף שלחה לי שניים מהשירים שהיא כתבה. גם באמתחתי כאמן בין תחומי יש שירים רבים שכתבתי – זה היה החיבור הראשון ביננו.

בשיחותינו, מאיה סיפרה שהיא פירסמה כמה משיריה באתר My Pen  המשמש במה לאמנים צעירים. שוחחנו על האתגרים  בפרסום השירים והפצתם. לי היו שירים רבים, אך לא היה לי אתר – כך חשבנו לצאת ביוזמה משותפת של בניית אתר, וזה היה למעשה, החיבור המשותף לשנינו.

במהלך הקשר שנוצר, סיפרתי למאיה על יצירותי והראתי לה את הספרים של אוספי התמונות שיצרתי, והצעתי גם לה לבנות ספר דיגיטלי ליצירותיה.

בעיר כפר סבא יש בית אמנים. בית האמנים מהווה מקום תצוגה לאמני כפר סבא ולפעילות של קבוצות האמנים בעיר. בית האמנים הינו חלק מפעילות אגף התרבות ובית התרבות על שם רייזל. הצגתי בעבר, את התערוכה שלי בשם "הרצל". בנוסף יש בעיר גם את הגלריה  העירונית לאמנות, הגלריה נותנת במה לתערוכות מתחלפות של אמנות מודרנית לאמנים ותיקים וליוצרים צעירים בישראל.

באותה תקופה יצא קול קורא ל"אמן ותיק ואמן צעיר". הצעתי למאיה המשוררת הצעירה את הרעיון וכך נעננו לקול הקורא שפורסם. לתערוכה אמנם לא התקבלנו בסוף, אולם במקביל היגיע עיתונאי ממקומון כפר סבא שהתלהב מהקשר הייחודי שלנו ואף פרסם כתבה בנושא.

קישור לכתבה "שידוך של בן 71 לבת 17 הביא ליצירת מופת"

פורסם בגליון "ירוק" – כפר סבא

הרצל מצייר את הרצל – תערוכה וירטואלית – יוטיוב

"ישראל הרצל הינו נצר למשפחת תיאודור הרצל חוזה מדינת היהודים. ישראל, אמן דיגיטאלי, מציג סידרת ציורים על חוזה המדינה, בהם צייר פרשנות משלו לתמונות הדיוקן המפורסמות של הרצל. הסדרה הוצגה בשש תערוכות יחיד בבאזל, וינה, ג'נבה, ירושלים וכפר סבא ומועלית כעת לתערוכה וירטואלית עם תזכורות למקומות בהם הוצגה".

הזוית האישית

מאיה פלג: נהנתי מאוד להכיר את האמן ישראל הרצל, ההכרות פתחה פנים נוספות להכרת האמנות. נתרמתי הן במישור האישי והן במישור המקצועי. למדתי רבות מנסיון חייו. החוויה המשותפת הייתה עבורי בעצם, חשיפה ציבורית ראשונה, אני מאחלת לו בריאות טובה והמשך יצירתיות פורייה.

ישראל הרצל: בעודנו שוקדים על תיעוד סיפורי לתכנית הקשר הרב דורי, יושבת זוגתי היקרה, עליזה עם הנכד, עידו,שמתעד את סיפורה של סבתא עליזה. הם משתתפים השנה בתכנית הקשר הרב דורי בבית הספר שרת, בכפר סבא.

סיפורים נוספים שפורסמו באתר

תערוכה ציורים לזיכרה של נחמה ריבלין ז"ל

אומרים שהיה פה שמח לפני שנולדתי

ישראל הרצל
האמן ישראל הרצל הינו בן דוד רביעי של בנימין זאב הרצל. ישראל הוא צייר דיגיטלי, שפרש לפני 15 שנים מקריירת ניהול מצליחה בהייטק, אחת התערוכות המעניינות בארץ בשנים 2016, 2017 ו- 2018 הייתה תערוכת "הרצל מצייר את הרצל" . התערוכה הוצגה בארץ ובחו"ל במשך 8 חודשים וביקרו בה מעל 6000 מבקרים. (אתר מאמרים)

”כמו שלמדתי בהייטק, אם לא יתנו לי להיכנס דרך הדלת, אכנס דרך החלון.“