מאגר סיפורי מורשת

אוצר אנושי מתכנית הקשר הרב דורי

התבשיל שמזכיר את נופי ילדותי במרוקו

רוזט סבג עם בעלה בצעירותם
בטיול בארץ
התבשיל המיוחד של רוזט סבג

שמי רוזט סבג, נולדתי בשנת 1947 בפס שבמרוקו. עליתי לארץ ממרוקו מהעיר פס עם משפחתי בשנת 1961.

מאחר והוריי היו מבוגרים, כבת הבכורה, הייתי רק בת 15, הובלתי  את כל סידורי העלייה של הוריי ואחיי הקטנים ממני.

הגענו לקיבוץ לביא בצפון, ומאחר ולא ידעתי עברית, הלכתי ללמוד עברית באולפן בקיבוץ.

בסיום הלימודים עברנו אני ומשפחתי לגור בקריית גת. שם בתחילה עבדתי במפעל, אך לאחר שנסגר, החלטתי ללמוד בקורס מטפלות, ולפתוח עסק פרטי בבית. פתחתי משפחתון, ועבדתי כמטפלת במשך 16 שנה.

בשנת 1965 התחתנתי, כשהייתי בת 18 בערך. במהלך השנים נולדו לי 4 ילדים, שני בנים ושתי בנות, ויש לי 12 נכדים ונינה אחת.

למדתי בבית הוריי את הערך של קבלת פנים והכנסת אורחים. בשבילי זה הדבר החשוב ביותר שלמדתי מהוריי.

המוטו שלי בחיים, שנהיה כמשפחה וגם כעם, תמיד מאוחדים. לתת אהבת חינם, לחייך כל הזמן גם כשקשה. דרך ארץ הוא דבר חשוב, לדבר ברוגע ולכבד כל אחד.

המתכון המיוחד לי הוא תבשיל חגיגי של בשר כבש, זיתים, ופירות יבשים. זהו תבשיל של יהודי מרוקו שהיו מבשלים בחגים, בשבתות ובאירועים חגיגיים.

כמובן שלתבשיל נלווים סלטים רבים, ועוגיות מרוקאיות. השולחן תמיד ערוך במפה לבנה וכלים יפים וחגיגיים. במפגשים האלה כל המשפחה המורחבת מתכנסת, ילדים נכדים והשולחן תמיד מלא.

המתכון הזה מזכיר לי את הבית, הנופים והחיים במרוקו. את המתכון אני מכינה עד היום.

מתכון ל- כבש בבצל ופרות יבשים:

1 וחצי קילו בשר כבש (כתף או צלעות)

1 וחצי קילו בצל

150 גרם צימוקים ללא חרצנים

100 גרם אגוזים

150 גרם שזיפים שחורים מיובשים ללא חרצנים

1/4 (רבע) כוס שמן

1 כפית קינמון (אפשר יותר , לפי הטעם)

1/4 (רבע) כפית זנגביל

2 וחצי כפות סוכר חום

1/2 (חצי) כפית אגוז מוסקט מגורר

1/2 (חצי) כפית כורכום

1/4 (רבע) כפית מלח

1/2 (חצי) כוס סילאן

התבלינים לפי הטעם ולפי הכמות של הכבש

אופן ההכנה:

א. מחלקים הבשר הכבש המוכשר למנות ומספיגים את הנוזלים.

ב. חותכים את הבצל לאורכו לפרוסות. בסיר בישול גדול ורחב שמים שכבת בצל ומעליה שכבת בשר ומפזרים תערובת של תבלינים והסוכר, מסדרים שכבה של פרות יבשים ומעליה שכבת בצל ושוב שכבת בשר ושוב ושוב עד לגמר החומרים. מבשלים על אש חזקה ומיד אחר כך מבשלים על אש קטנה בין שעתיים לשלוש שעות.

ג. רבע שעה לפני שנגמר הבישול מוסיפים את האגוזים טבולים בסוכר חום וקינמון.

מסדרים בצלחת הגשה, כשהצלעות בתחתית הצלחת ועליהן כל תוכן הסיר.

בתאבון ובברכה !

הזוית האישית

אביב וליאור: נהנינו ליצור קשר עם ותיקי המרכז בכל השנה, ובעיקר בחגים לשלוח ברכות ומטעמים. זה נתן תחושה טובה.

מילון

פס
היא העיר השנייה בגודלה במרוקו, אחרי קזבלנקה. מיקומה הגאוגרפי של פס הוא במרכז מרוקו, מה שהולם את שליטתה בעמדות הכוח במדינה.

ציטוטים

”שנהיה כעם מאוחדים, ולתת אהבת חינם, ולחייך כל הזמן גם כשקשה !“